מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותחומצת שתן בדם עשויה לחזות סוכרת אצל נשים

חומצת שתן בדם עשויה לחזות סוכרת אצל נשים

חוקרים ישראלים מצאו כי רמות גבוהות של חומצת שתן בדמן של נשים צעירות במשקל תקין, גם בטווח הנורמה – מעלות הסיכון להתפתחות עתידית של סוכרת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

סוכרת הפכה לאורך העשורים האחרונים לאחת המחלות הבולטות במדינות המערב, ולאחת המחלות היחידות ששכיחותן מוסיפה לעלות חרף הטיפולים החדשים כנגדה.

 

בשנים האחרונות נוספה להגדרות הרפואיות של סוכרת אבחנה של טרום סוכרת, הקרויה גם 'סוכרת גבולית', במצב של ערכים גבוליים של סוכר בדם – אבחנה שמעלה את הסיכון להתפתחות סוכרת עתידית, ומאיצה את המאובחנים בה לבצע שינויים באורח החיים, ובעיקר לאמץ תזונה בריאה ופעילות גופנית קבועה – במטרה להימנע מהידרדרות למצב של סוכרת פעילה.

 

לצד טרום סוכרת, המדע ממשיך לנסות ולפתח מדדים כדי לאפשר זיהוי מוקדם של אנשים בסיכון לסוכרת, במטרה לבצע התערבות מוקדמת ולמנוע את התקדמות המחלה. בין השאר הוכח בעבודות רבות כי עודף משקל והשמנת יתר מגדילים משמעותית את הסיכון לסוכרת, אולם נשאלת השאלה האם יש אפשרות לאתר סימנים מוקדמים לסוכרת גם בקרב אנשים במשקל תקין. חוקרים ישראלים מצאו לאחרונה כי ערכי חומצת שתן בדם עשויים להוות סמן מקדים לסוכרת עתידית.

 

עלייה עד פי 2.7 בסיכון לסוכרת

 

החוקרים מהמחלקה לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית ומאוניברסיטת תל אביב, לצד חוקרים מהמרכז הרפואי שיבא, צה"ל, האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה עין כרם וכן מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד בארה"ב, בחנו נתוני מעקב במדגם נרחב של 469,947 ישראלים מבוטחי הכללית (קופת החולים המבטחת 54% מהישראלים בפריסה ארצית) בגילי 40 עד 70 לאורך עשר שנים, החל משנת 2002.

 

במדגם נכללו רק מבוטחים שבוצעו להם בדיקות דם בתחילת תקופת המעקב, ואובחנו עם רמות תקינות של חומצת שתן (Uric Acid) בדם. מהמחקר הוצאו נבדקים שתועדו בתחילת המעקב (במהלך 2002) עם רמות חריגות גבוהות מדי של חומצת שתן בדם – מעל ל-6.8 יחידות מ"ג לדציליטר דם – המעידות על מצב רפואי הקרוי 'היפראוריצמיה' (Hyperuricemia) שעשוי להתבטא בשקיעת מלחי חומצת שתן, ועלול לאפיין דלקת מפרקים כרונית מסוג שיגדון (גאוט). כמו כן, המחקר ביקש לכלול רק נבדקים בריאים, ולא נכללו בו נבדקים שבתחילת המעקב כבר היו מאובחנים עם סוכרת (רמות חריגות של סוכר בדם בצום), או שהיו עם עודף משקל, השמנת יתר, מחלת לב כרונית או הפרעה בתפקוד הכליות, כדי למנוע השפעה אפשרית של משתנים מתערבים. לאחר סינונים אלה מנתה קבוצת המחקר 30,302 משתתפים בריאים.

 

בתום עשר שנות מעקב נמצא כי 792 נבדקים פיתחו סוכרת (2.61%) – גברים (3.26%) יותר מאשר נשים (2.28%). ניתוח סטטיסטי של הממצאים העלה כי בקרב נשים, רמות גבוהות של חומצת שתן בדם שנחשבות עדיין בטווח התקין – 5-4 מ"ג לדציליטר דם – העלו ב-61% את הסיכון כעבור עשר שנים לפתח סוכרת, בהשוואה לרמות תקינות נמוכות של חומצת שתן בדם (3-2 מ"ג לדציליטר דם), וזאת לאחר נטרול גורמים מתערבים פוטנציאליים, לרבות גיל, מדד ההשמנה BMI, מעמד סוציו אקונומי, עישון וקצב סינון גלומרולרי חריג, המעיד על הפרעה בתפקודי כליות.

 

רמות גבוהות עוד יותר של חומצת שתן בדם שעדיין היו בטווח התקין: 6-5 מ"ג לדציליטר דם העלו פי 2.7 את הסיכון לפתח סוכרת כעבור עשר שנים בקרב נשים, בהשוואה לקבוצת הייחוס (כשהיו רמות של 3-2 מ"ג לדציליטר דם).

 

אצל גברים זוהתה השפעה נמוכה בהרבה של רמות גבוהות של חומצת שתן בדם בטווח הנורמה על הסיכון לסוכרת – ובטווח התקין העליון בערכי חומצת שתן של 6.8-6 מ"ג לדציליטר דם היה כעבור עשר שנים סיכון גבוה ב-35% לפתח סוכרת, בהשוואה לקבוצת ייחוס של רמות תקינות נמוכות אופייניות לגברים: 4-3 מ"ג לדציליטר דם. המדובר בסיכון נמוך בהרבה מזה שתועד בקרב נשים.

 

בסיכום הממצאים, כל עלייה של יחידה אחת (מ"ג לדציליטר דם) ברמות חומצת השתן בדם העלתה ב-43% את הסיכון לסוכרת בקרב נשים, ולא השפיעה על הסיכון אצל גברים.

 

במחקר השתתפו ד"ר מיכל שני, פרופ' שלמה וינקר, ד"ר דגנית דינור אטלן, ד"ר מרב לייבה, ד"ר גלעד טווייג, פרופ' אליעזר הולצמן וד"ר עדי לייבה, וממצאיו מדווחים בגיליון אוגוסט 2016 של כתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

 

פגיעה באנדותל וכבד שומני

 

החוקרים מבהירים כי הממצאים מצביעים על חומצת שתן בערכים גבוהים בטווח שנחשב תקין כסמן אפשרי מקדים העשוי להתריע על סיכון מוגבר לסוכרת בקרב נשים בריאות ללא עודף משקל או השמנה.

 

חומצת שתן היא תוצר של פירוק שתן המיוצר בכבד ובמעי ומגיע למחזור בדם. טווח שנחשב לתקין של חומצת שתן בדם נקבע בערכים 1.9 עד 7.5 מ"ג לדציליטר דם בקרב נשים ו-2 עד 5.8 מ"ג לדציליטר דם אצל גברים. בקרב ילדים לרוב נמדדות רמות חומצת שתן בדם של 4-3 מ"ג לדציליטר דם, ורמות אלו הולכות ועולות עם ההתבגרות המינית, ובעוד שאצל נשים לרוב נותרות נמוכות עד גיל המעבר, בקרב גברים הן עולות בגילי הבגרות הצעירה. רמות חומצת שתן בדם משתנות גם בהתאם לגובה, לחץ דם, משקל גוף, תפקוד כלייתי וצריכת אלכוהול.

 

עבודות קודמות הציגו ממצאים סותרים בדבר הקשר בין רמות חומצת שתן בדם לבין סוכרת, כשמספר מחקרים מתעדים סיכון מוגבר לסוכרת אצל אנשים עם ערכים נמוכים של חומצת שתן בדם, ואילו מחקרים אחרים מדגימים סיכון לסוכרת שהולך וגובר ככל שרמות חומצות השתן בדם עולות.

 

הממצאים הנוכחיים המצביעים על קשר בין חומצת שתן בערכים גבוהים יחסית לבין סוכרת, בקרב נשים בלבד, תועדו גם במחקרים נוספים, לרבות מחקר מיפן, ומרמזים על אופייה הייחודי של חומצת שתן בקרב נשים, המהווה לפי עבודות נוספות גם סמן למחלות לב וכלי דם, לנוקשות של כלי דם ולירידה קוגניטיבית. עבודה בעבר גם העלתה את הסברה כי חומצת שתן מהווה קשר אפשרי בקרב נשים בין התפתחות סוכרת הריונית לבין התפתחות עתידית של סוכרת סוג 2 בהמשך החיים.

 

מספר מנגנונים עשויים להסביר את הקשר שזוהה במחקר הנוכחי בין חומצת שתן לסוכרת בקרב נשים בריאות, לרבות מנגנוני דלקת, פגיעה במעטפת הפנימית של כלי הדם - האנדותל, שינויים בתפקוד הכליות, הפעלה של המערכת רנין-אנגיוטנסין המובילה ליתר לחץ דם, יצירת תנאי לחץ חימצוני בתאי איזלט (islet cells) – תאי איים מייצרי אינסולין בלבלב, וכן התפתחות כבד שומני שעשוי להוביל להיווצרות תנגודת לאינסולין.

 

לצד הממצאים הנוכחיים, עבודות מחקר נוספות מבקשות לזהות מדדים בדם של אנשים בריאים שעשויים להוות סמנים להתפתחות עתידית של סוכרת, במטרה לבצע התערבות מונעת בשלב מוקדם, וזאת לצד התסמינים הידועים של סוכרת, ובכללם שתן מרובה (שנוצר עקב כך שדם רווי בסוכר סופח יותר נוזלים ומגדיל את הפרשות הנוזלים), צמא ויובש בפה, עקצוצים ותחושות חום, קור או אובדן תחושה בגפיים, חולשה, עייפות, תשישות ורעב.

 

בין השאר, במחוז בוואריה שבגרמניה מבוצע בשנתיים האחרונות מחקר סקר באוכלוסייה הכללית בקרב ילדים בגילי 2 עד 5 לאיתור נוגדנים כנגד תאי איים כסמן אפשרי להתפתחות עתידית של סוכרת סוג 1. נוגדנים אלו משמשים כיום בעיקר לאחר שכבר אובחנה סוכרת – כדי להבדיל בין סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) לבין סוגים אחרים של סוכרת. במחקר הגרמני – Fr1da שמו – הצליחו עד כה החוקרים להראות כי זיהוי הנוגדנים, שאובחנו בקרב 4 לכל מאה ילדים שנבדקו, עשוי להוות סמן עתידי לסוכרת סוג 1 ולאפשר התערבות מוקדמת כדי למנוע התפתחות של סיבוכי מחלת הסוכרת.

 

 

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism