מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותחומץ תפוחים וחילבה – המזונות שעשויים להפחית את הסוכר בדם

חומץ תפוחים וחילבה – המזונות שעשויים להפחית את הסוכר בדם

חוקרים ניתחו נתונים ממחקרים כדי להבין כיצד תבלינים או צמחים מסוימים עשויים לתרום להורדת רמות הסוכר בדם. השפעות מיטיבות נקשרו גם לכורכום וקינמון


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות על רקע מגמת ההשמנה העולמית והעלייה בממדים של סוכרת סוג 2 בקרב בוגרים ואף ילדים ומתבגרים – הולכות ומתחדדות גם השפעות התזונה על רמות הסוכר בדם.

 

לצד התאמות תזונתיות חדשות שמבקשות לבחון באופן אישי את ההשפעה של מזונות על הרכב המיקרוביום ורמות הסוכר בדם, גובר לאחרונה זרם המחקרים שמבקשים לזהות מזונות מן הצומח במעמד של 'סופר פוד', שצריכתם מסייעת לירידה משמעותית במיוחד של ערכי הסוכר הגבוהים בדם. עתה מצאו חוקרים מהודו במסגרת סקירה ומטה אנליזה מקיפה כי שני מרכיבי מזון מומלצים במיוחד למטרה זו: חומץ תפוחים וזרעי חילבה.

 

פחות סוכר זורם בדם

 

החוקרים סקרו 44 מחקרים קליניים מבוקרים בהשתתפות 3,130 נבדקים עם סוכרת סוג 2. המחקרים בחנו את השפעתם של צמחי מרפא ועשבים שונים המשמשים ברובם להכנת תבלינים – על רמות הסוכר בדם של הסוכרתיים.

 

הסקירה הקיפה שישה צמחים/ תבלינים שונים:  חומץ תפוחים, קינמון, כורכומין (כורכום), זרעי חילבה, ג'ינג'ר וזעפרן. ששת צמחי תבלין אלו נבחרו מתוך רשימה של עשרות צמחים ותבלינים שמומלצים כיום על ידי מטפלים שונים ברפואה משלימה להורדת רמות הסוכר בדם, מאחר והראיות לגביהם במסגרת מחקרים קליניים בספרות הרפואית היו מעמיקות יחסית. המחקרים שנכללו בסקירה בוצעו באיראן, ברזיל, פקיסטן, בריטניה, סין, ארה"ב, גרמניה, הולנד, תאילנד והודו.

 

בבחינת ההשפעות על רמות הסוכר בדם בצום (של שמונה שעות לפני הבדיקה) – הבדיקה המרכזית כיום המשמשת לאבחון סוכרת – נמצא כי צריכה קבועה של חומץ תפוחים, זרעי חילבה, כורכומין וקינמון מובילה לירידה משמעותית ברמות אלה, בהשוואה לקבוצות ביקורת. המועיל ביותר בקטגוריה זו היה חומץ תפוחים, שהוביל לירידה ממוצעת של 28.99 יחידות בהבדל הממוצע הסטנדרטי של רמות הסוכר בדם (SMD), ואחריו זרעי חילבה (ירידה של 19.64 יחידות), כורכומין (ירידה של 13.15 יחידות) וקינמון (ירידה של 9.73 יחידות).

 

בנוסף, בבחינת ההשפעות על רמות ההמוגלובין המסוכרר בדם HbA1C, שמשקפות את רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים עד הבדיקה – נמצא כי חומץ תפוחים וזרעי חילבה הובילו לירידה מובהקת ברמות אלה בהשוואה לקבוצות הביקורת במחקרים שנכללו בסקירה – חומץ תפוחים לווה בירידה ממוצעת של 2.10 יחידות (SMD) וזרעי חילבה תרמו לירידה ממוצעת של 0.84 יחידות.

 

עוד התברר כי לא היה הבדל בהשפעותיהם של התבלינים ותמציות הצמחים שנכללו בבדיקה על רמות הורמון האינסולין בדם ועל תנגודת (עמידות) לאינסולין.

 

הממצאים מדווחים בגיליון אוגוסט 2023 של כתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים ציינו החוקרים כי הם מקווים שהסקירה תסייע לאנשים עם סוכרת סוג 2 להעריך את יעילותם המשתנה של צמחי מרפא שונים ולשלב את התבלינים בטיפול היומיומי. החוקר הראשי, ד"ר שיב מוגדל מהמכון ההודי למדעי הרפואה בג'הרקנד שבצפון מזרח הודו, אמר כי "חלק מהאנשים משתמשים בכורכומין (להורדת רמות הסוכר בדם – ד"א), חלקם בג'ינג'ר וחלקם בחומץ תפוחים, אבל לא ברור מה מועיל יותר. ביקשנו לבחון איך התבלינים האלו עובדים ואיך הם משלימים אחד את השני".

 

מאחר ולא נמצא קשר בין התבלינים שנבדקו לבין רמות האינסולין בדם, החוקרים מעריכים כי השפעתם של חומץ תפוחים וזרעי חילבה על רמות הסוכר בדם ורמות ההמוגלובין המסוכרר, כפי שנצפתה, נגרמת בין השאר כתוצאה מעיכוב סלקטיבי בתהליך ריקון המזון ממערכת העיכול, שמוביל לעיכוב בספיגת סוכר ושומנים מהמזון. אפשרויות נוספות שהועלו כוללות דיכוי תהליכי עיבוד סוכר ושומנים בכבד. באשר לזרעי חילבה – הוזכר גם מחקר שמדגים גם את השפעתו על ההורמון GLP-1, שמשפיע על הגברת קצב הפרשת אינסולין מהלבלב – בדומה לתרופות האינקרטינים שפועלות במנגנון של 'אנלוגים להורמון GLP-1' שהפכו בשנים האחרונות לפופולאריות לסוכרת עקב השפעתן המיטיבה גם על הורדה במשקל וירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

שילובים בעייתיים 

 

באשר לצמחי התבלין שנמצאו כמועילים בסקירה הנוכחית – חומץ תפוחים מומלץ לרוב לשילוב ברוטבי סלטים או בתה או לשתייה כשהוא מהול במים, במינון של 2 עד 4 כפות ליום. לא מומלץ לשתות חומץ תפוחים נקי, מאחר שהוא חומצי ועלול להזיק לקיבה. זרעי חילבה, ששמו המדעי בעברית 'גרגרנית יוונית', ניתן לשתות בחליטת תה וניתן גם לצרוך תבלין חילבה טחון ברטבים תימניים כמו סחוג או כתוספת לסלט או תבלין למאכלים כמו מרק ועוף.

 

החוקרים מציינים כי יש להתייחס לממצאים בזהירות, שכן חומץ תפוחים נבדק רק בשלושה מחקרים קליניים מתוך אלו שנכללו בסקירה, וזרעי חילבה רק בארבעה מחקרים – פחות ממספר המחקרים שבחנו תבלינים אחרים. כמו כן החוקרים זיהו במחקרים שנכללו בסקירה הטיות שונות שעשויות להשפיע על הממצאים, לרבות תקופות מעקב קצרות יחסית. בסקירה לא תועדו תופעות לוואי או אירועים חריגים שנקשרו בצמחי המרפא, אם כי לצורך הערכה מקיפה של תופעות לוואי נדרשות לטענת החוקרים תקופות מעקב ארוכות יותר מאלו שתועדו במחקרים שנכללו בסקירה. כמו כן, כדי להעריך את ההשפעות של צמחי המרפא – נדרש להתייחס גם לנתונים נוספים שלא נבדקו, כמו תהליך ההכנה של התבלינים והמינון של החומר הפעיל המצוי בהם.

 

מחקרים נוספים בדקו גם הם את השפעתם של מרכיבי תזונה שונים על רמות הסוכר בדם. במטה אנליזה נוספת של חוקרים מבריטניה ושוויץ, שפורסמה בנובמבר 2021 בכתב העת Frontiers in Pharmacology, נמצאה תועלת בהורדת רמות ההמוגלובין המסוכרר בדם בעיקר לג'ל המופק מעלי אלוורה, סיבי פסיליום (לחך) וזרעי חילבה, מתוך 18 תמציות צמחים שנבדקו.

 

מחקרים נוספים שבוצעו בעבר תומכים בממצאי הסקירה הנוכחית, בהם מחקר משנת 2010 שמצא כי חילבה מפחיתה את ספיגת השומנים בגוף, ומחקר משנת 2011 שמצא כי חומץ תפוחים מועיל להורדת רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה.

 

הסקירה הנוכחית ודומותיה באות על רקע ממצאי מחקרים שמצביעים בעשור האחרון על תופעה נרחבת של שימוש בצמחי מרפא להורדת רמות הסוכר בדם. בסקירה שפורסמה באוקטובר 2014 בכתב העת Nutrition Journal, שבחנה את השימוש ברפואה משלימה בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2, הוערך כי 3.6 מיליון אנשים בארה"ב משתמשים בצמחי מרפא לניהול מחלת הסוכרת. בהודו ההערכות כי מדובר בכשני שליש מהמטופלים.

 

בישראל, מחקר שנערך בבית החולים אסף הרופא שכלל 111 חולי סוכרת מאושפזים וממצאיו פורסמו ביולי 2015 בכתב העת Journal of Complementary and Alternative Medicine, מצא כי כרבע מתוכם (23.4%) משתמשים ברפואה משלימה, וחלקם עושים זאת ללא היוועצות עם הרופא. המחקר זיהה אפשרות לשילובים בעייתיים בין חלק מהתרופות שניתנו למטופלים לבין תוספי תזונה שונים בשימוש הסוכרתיים, בהם אומגה 3, ויטמין E, ג'ינקו בילובה, קו אנזים Q10, תה ירוק, שינן רפואי, ויטמין B6 (פירודיקסין) ואף זרעי חילבה, אם כי החוקרים לא פרטו על טיב ההשפעות במסגרת הפרסום.  

 

לצד הממצאים המעודדים, החוקרים בסקירה הנוכחית מתריעים כי שימוש לא מבוקר בצמחי מרפא עשוי להיות מלווה בתופעות לוואי, ובכל מקרה – לחולים כרוניים המטופלים תרופתית, בהם מאובחנים עם סוכרת סוג 2, מומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל בעת נטילת תוספי תזונה שונים כדי לוודא שהם אינם משפיעים על פעילות החומרים הפעילים בתרופות, ואינם מסכנים את המטופלים בתופעות לוואי קשות.

 

עוד על מזונות שעשויים להיות בעייתיים בשילוב עם תרופות

 

Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, doi: 10.1016/j.dsx.2023.102826