מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותחולי לב מתועדים עם שכיחות גבוהה של שינויים מוחיים חבויים

חולי לב מתועדים עם שכיחות גבוהה של שינויים מוחיים חבויים

ניתוח חדש שמתבסס על מטה אנליזה נרחבת מזהה שינויים חבויים בכלי הדם במוח שמצביעים על סיכון מוגבר לשבץ ודמנציה אצל אנשים עם מגוון מחלות לב, ללא קשר לקיומו של אירוע מוחי קודם בעבר


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קשר ארוך בשנים התבסס בספרות הרפואית בין מחלות לב לשבץ מוחי, כאשר אנשים עם סיבוכים לבביים שונים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח אירוע מוחי מסכן חיים. 

 

לשתי התופעות גורמי סיכון דומים: גורם הסיכון המרכזי הן לשבץ מוחי והן למחלות לב הוא טרשת עורקים – הצטברות רובד טרשתי בשכבה הפנימית של כלי הדם שמגדילים את הסיכון לקרישי דם שעלולים לגרום להתקף לב או לשבץ מוח. גורמי סיכון משותפים נוספים כוללים יתר לחץ דם, סוכרת, עודף שומנים בדם, הפרעות בקצב הלב, משקל עודף והשמנה, עישון סיגריות וחוסר פעילות גופנית.

 

עתה מזהים חוקרים בצוות בינלאומי סימנים שמעידים על 'אוטם מוחי שקט' (Silent Brain Infarction) ומחלה בכלי הדם הקטנים במוח אצל בוגרים עם מחלות לב מגוונות, לרבות מחלת לב כלילית, הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים, אי ספיקת לב, קרדיומיופתיה – מחלה של שריר הלב, מחלות במסתמי הלב ומום לבבי מולד מסוג 'חלון סגלגל פתוח' (Patent Foramen Ovale – ובקיצור PFO).

 

סימנים מוחיים חבויים

 

המחקר בוצע על ידי צוות ממדינות שונות, לרבות אוסטרליה, סין, בריטניה ועוד, בראשות החוקר ד"ר זיהן זואו (Zhou) ממכון המחקר ג'ורג' לבריאות גלובלית באוסטרליה.

 

החוקרים סקרו את הספרות הרפואית, ובחנו 221 מחקרים תצפיתיים שפורסמו בין השנים 1988 ל-2022, וכללו ממצאי בדיקות דימות מוחיות בקרב חולי לב שונים. שיעורים גבוהים של שינויים מוחיים מסוג סימנים של אוטם מוחי שקט ומחלות בכלי הדם הקטנים במוח תועדו גם בקרב חולי לב נוספים מכלל המחלות שנבדקו, למעט אלו עם מום לבבי מסוג 'חלון סגלגל פתוח'. ככלל, ככל שחולי הלב היו מבוגרים יותר – כך גדל הסיכוי לאבחון של סימנים חבויים לאוטם מוחי. המחקר לא מצא הבדלים בשיעור הסימנים החבויים בין חולי לב שחוו שבץ מוחי בעבר ואלו ללא אירועים מוחיים קודמים.

 

כך, לדוגמא, על בסיס 70 מחקרים שנכללו בניתוח בהשתתפות 13,589 נבדקים, החוקרים זיהו בקרב המאובחנים עם פרפור פרוזדורים כי 36% מאובחנים עם סימנים חבויים לאוטם מוחי, 62% עם שינויים בהרכב החומר הלבן במוח ו-27% עם דימומים מיקרוסקופיים במוח שלא ידועה השפעתם הרפואית.

 

בהתבסס על 24 מחקרים בהשתתפות 5,487 נבדקים, החוקרים מצאו בקרב 24% מהמאובחנים עם מחלת לב כלילית סימנים חבויים לאוטם מוחי. בקרב אנשים עם אי ספיקת לב, בהתבסס על 13 מחקרים בהשתתפות 1,190 נבדקים, זוהו בקרב 32% סימנים חבויים לאוטם מוחי.

 

יש לציין כי דימומים מיקרוסקופיים במוח תועדו בשיעורים דומים בקרב נבדקים עם מחלות לב ונבדקי ביקורת ללא תחלואה לבבית.

 

המחקר נתמך על ידי ארגון NSW Health  באוסטרליה, וממצאיו מדווחים בגיליון אפריל 2024 של כתב העת Neurology של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה (AAN).

 

זילוף מוחי וקרישי דם

 

החוקרים מציינים כי הסקירה הנוכחית היא השיטתית והמקיפה ביותר לשינויים מוחיים "נסתרים" אצל אנשים עם מגוון מחלות לב עד כה.

 

המחבר הראשי ד"ר זואו אמר בהודעה לתקשורת עם פרסום הממצאים, כי זיהוי השינויים המוחיים החבויים עשוי לשחק תפקיד חשוב בבחירת הטיפול עבור חולי לב. לדבריו, "למרות שאנשים עם מחלות לב נמצאים בסיכון גבוה פי שניים עד שלושה מהאוכלוסייה הכללית לשינויים בכלי הדם המוחיים, לעתים קרובות מתעלמים משינויים אלה, מכיוון שחולים אלה אינם עוברים באופן שגרתי הדמיה מוחית אלא אם פיתחו שבץ מוחי". לדבריו, השינויים המוחיים עשויים להפוך חולי לב לרגישים יותר לסיכון לדימום מוחי מתרופות המשמשות בדרך כלל לטיפול או למניעת קרישי דם, לרבות אספירין שנחשב למדלל דם ולתרופה למניעת מחלות לב וסרטן אשר אף נמכרת בישראל ללא מרשם רופא ובמינונים קטנים אף מחוץ לדלפקי הרוקח. כמו כן, שינויים מוחים חבויים עשויים להעיד על סיכון גבוה יותר להתפתחות סיבוכים נוירולוגים שונים שמערבים את מערכת העצבים המרכזית במוח.

 

החוקרים מספקים הסברים שונים לקשר בין מחלות לב להתפתחות סימנים חבויים לאוטם מוחי, ובכללם קיומם של גורמי סיכון משותפים כאמור; השפעה אפשרית של ירידה בתפקוד הלבבי על תהליכי זילוף מוחי ("פרפוזיית מוחית"); וסיכון לנזקים מוחיים כתוצאה מקרישי דם זעירים שנוצרים על רקע המחלה הלבבית.

 

Neurology, doi: 10.1212/WNL.0000000000209204

ליזה-56
21/05/24 13:25

מבקשת הבהרה, האם שימוש באספירין מגביר את הסיכון לדימום מוחי?