קשב וריכוז
מנהלי קהילה
זמני שינה קבועים קשורים להתנהגות טובה יותר
מחקר מצא שלילדים שלא הולכים לישון בשעה קבועה בלילה סבירות גבוהה יותר לבעיות התנהגות
ילדים בגילאי 3-7 שלא הולכים לישון בשעה קבועה בלילה, נוטים יותר לבעיות התנהגות כמו היפראקטיביות, בעיות עם חברים וקשיים רגשיים. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת Pediatrics. עוד נמצא כי אצל ילדים שלא הלכו לישון בשעה קבועה ואז עברו לשעת שינה עקבית, חל שיפור משמעותי במדדי ההתנהגות.
המחקר, אותו ערכו חוקרים בריטים מאוניברסיטת College London, כלל יותר מ-10,000 ילדים. כשהילדים היו בגילאי שלוש, חמש ושבע, אימותיהם נשאלו עד כמה לילד היו זמני שינה קבועים: תמיד, בדרך כלל, לפעמים או לעולם לא. בנוסף, האימהות והמורים של הילדים השלימו שאלונים על קשיים בהתנהגות אצל הילדים.
לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים רבים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות - בהם גורמים חברתיים, גורמים כלכליים וגורמים הקשורים להתנהגות הורית - הם מצאו כי לילדים שהולכים לישון כל לילה בשעה קבועה, בין אם השעה מוקדמת או מאוחרת, היו פחות בעיות התנהגות.
נראה שלחוסר עקביות בשעת השינה יש השפעה מצטברת: ככל ששעות השינה הלא קבועות המשיכו לאורך הילדות, כך קשיי ההתנהגות היו חמורים יותר.
עם זאת, נראה שהמצב הפיך: בילדים שהתחילו ללכת לישון בשעות קבועות, היו שיפורים משמעותיים מבחינת ההתנהגות. כאשר ילדים עברו משנת שינה קבועה לשכיבה לישון בשעות לא קבועות, ציוני ההתנהגות שלהם ירדו.
למרות שהחוקרים לקחו בחשבון בחישוב הנתונים גורמים רבים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, עדיין לא ניתן לדעת בוודאות על סמך מחקר שכזה, אם חוסר העקביות בשעות השינה הוא בפני עצמו הגורם לעליה בקשיי ההתנהגות.
Pediatrics, online October 14, 2013