מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
זכויות מושתלי איברים - כל מה שמגיע לכם
לאילו שירותים זכאים מושתלי איברים? איך נקבעת הזכאות לקצבה? מה ההנחות במיסים? מה הזכויות במקום העבודה? ומה לעשות אם נתקלים בסירוב מקופת חולים? מדריך מקיף
השתלת איברים דורשת מהמטופל משאבים רבים להתמודדות ממושכת, ותחילתה עוד בשלב ההכנה להשתלה שבו המועמד להשתלה מצוי במצב רפואי מורכב. מועמדים להשתלת כליה נדרשים לעבור בקביעות טיפולי דיאליזה שחושפים אותם לסיבוכים רפואיים ומשבשים את אורח החיים, ומועמדים להשתלות כבד, לב וריאה נאלצים לרוב להמתין לתקופה ממושכת ברשימת ההמתנה לקבלת תרומת איברים מהמת כשמצבם הרפואי קשה ומסכן חיים.
לאחר השתלת האיברים, מצבו הרפואי של המושתל אמנם משתפר, אך הוא אינו יכול לנוח על זרי הדפנה: מושתלי איברים מחויבים ליטול תרופות למניעת דחיית השתל מדי יום, וכתוצאה מנטילת תרופות אלה מצויים בסיכון להתפתחות זיהומים ונדרשים למעקבים קבועים במרפאת ההשתלות.
גם לאחר התקופה הראשונית הסוערת של קליטת השתל, כשמינוני האימונוסופרסנטים יורדים והמצב הרפואי יחסית מתייצב – מושתלי איברים נדרשים להמשיך במעקבים רפואיים להמשך חייהם מחשש לדחיית האיבר המושתל, וצריכים להיות ערניים כל העת לסימני אזהרה אפשריים של דחיית השתל, מה שחושף אותם לסיכון מוגבר למצוקה נפשית, לרבות דיכאון וחרדה.
כדי לסייע למושתל בהתמודדות עם חיים רצופים אתגרים רפואיים ונוספים שנכרים בדרכו – מומלץ למושתלים להכיר את כלל זכויותיהם הניתנות להם על ידי מוסדות המדינה. חלק מהזכאויות ניתנות למושתל האיברים אוטומטית, אך לצורך מימוש רוב הזכויות נדרש המושתל לפנות מיוזמתו לארגונים השונים. בקיאות בהטבות השונות מאפשרת למושתלים למצות את זכויותיהם ולהקל משמעותית בהתמודדות שלהם ושל קרוביהם. פרויקט מיוחד של כמוני, בסיוע עו"ד ליאור טומשין, שותף במשרד "מרקמן את טומשין" המומחה לתחום מיצוי זכויות רפואיות, מגיש את רשימת הזכויות המלאה למושתלי איברים בישראל - החל מפטורים בתשלומי קופות החולים ועד קצבאות - שבמקרים מסוימים יכולות להגיע למעל ל-10,000 ש"ח לחודש לכל החיים.
מיצוי זכויות מושתלים מול קופת החולים
תרופות
מושתלי איברים מוגדרים במשרד הבריאות כחולים כרוניים, הגדרה שברוב המקרים ניתנת עוד בשלב ההמתנה להשתלה לחולים הסובלים מאי ספיקת כליות/ כבד/ לב/ ריאות.
כחולים כרוניים זכאים מושתלי אברים לתקרה חודשית לתשלומי השתתפות עצמית ברכישת תרופות שבסל הבריאות, על פי חישוב שמבוצע אחת לרבעון בקופת החולים, תקרה העומדת נכון לינואר 2019 על 325 ש"ח לחודש בקופת חולים כללית, 311 ש"ח לחודש בקופת חולים מכבי ו-377 ש"ח לחודש בקופות החולים מאוחדת ולאומית.
מעבר לכך, מושתלי איברים פטורים מתשלומי השתתפות עצמית עבור תרופות למניעת דחיית השתל וזכאים להנחה של 90% בתשלומי השתתפות עצמית ברכישת תרופות שבסל למניעת זיהומים.
פטורים נוספים מהשתתפות עצמית
מושתלי איברים המקבלים קצבת נכות כללית, כפי שיפורט בהמשך המדריך, פטורים גם מתשלומי השתתפות עצמית בקופות החולים, לרבות פטור על תשלומי ביקור אצל רופאים ראשוניים, רופאים מומחים – כולל פסיכיאטרים, דיאטנים ופודיאטרים, פטור על ביקורים במרפאות חוץ בבתי החולים ופטור מהשתתפות עצמית במכוני הדמיה, אבחון, גסטרו ושינה.
מפטור זה נהנים גם תלויים במושתלי איברים – בני זוג שהכנסתם אינה עולה על 5,646 ש"ח לחודש – נכון לינואר 2019, ושני ילדים ראשונים.
בקופת חולים כללית זכאים כלל המושתלים, לרבות אלו שאינם מקבלים קצבת נכות כללית – לפטור מתשלומי השתתפות עצמית לביקורי רופאים מומחים, מכונים ומרפאות חוץ, במידה והפנייה לשירות קשורה לאיבר המושתל.
טופס 17
ככלל, מושתלי איברים המופנים למרפאות המעקב בבתי החולים נדרשים להוציא טופסי 17, ולפי המדיניות הנהוגה כיום בקופות החולים – יכולים לבחור את בית החולים שבו יבצעו את המעקב הרפואי, גם אם אינו כלול ברשימת בתי החולים בהסדרי הבחירה של קופת החולים.
במאי 2018 הורה משרד הבריאות על הקלה במדיניות טופסי 17 למושתלי כליה. לפי הנחיית סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן, מושתלי כליה, שלרוב נדרשים לביקורים תכופים בבתי החולים בתקופה שלאחר ההשתלה, ועד אז נדרשו לפנות לקופת החולים לקבלת טופס 17 בגין כל בדיקה וטיפול, יהיו פטורים מפניה לקופה לקבלת טופס התחייבות עבור הבדיקות והטיפולים החיוניים, והליכי החיוב וההתחשבנות יתבצעו ישירות בין קופת החולים לבית החולים, ללא מעורבות המושתל. לפי הנוהל החדש המבוטחים יפנו לקופת החולים פעם אחת בשנה שלאחר ההשתלה ופעם ברבעון עד חמש שנים לאחר ההשתלה – לצורך הסדרת כלל ההפניות הנדרשות. במשרד הבריאות מבהירים כי "ההסדר גובש בשיתוף קופות החולים ובתי החולים, לאור פניות רבות שהתקבלו מצד מושתלים ונציגי עמותות חולים".
פנייה למיון
מושתלי איברים אינם כלולים ברשימת המקרים המזכים בפטור מאגרת פניה לחדר מיון, במידה ולא אושפזו. אגרה זו עומדת נכון לינואר 2019 על 918 ש"ח עבור ביקורים מהשעה 6:00 בבוקר עד 1:00 בלילה ללא הפניה מהקופה (1,347 ש"ח לתושבי חוץ), ועל 219 ש"ח לפניות בשעות הלילה (321 ש"ח לתושבי חוץ).
עם זאת, במידה ומושתלי איברים מפתחים סימני אזהרה המעלים חשד לדחיית השתל – מומלץ לפנות למרפאת המעקב להשתלה בה הם רשומים ו/או למוקד קופת החולים ולבקש הפנייה למיון כדי לחסוך את תשלום אגרה זו במידה ולא יאושפזו בהמשך.
טיפולי שיניים
מושתלי איברים ומועמדים להשתלה זכאים לטיפולי שיניים וחניכיים בסל הבריאות הממלכתי במרפאות לבריאות השן של קופות החולים או במרפאות השיניים בבתי החולים – בכפוף לטופס 17. זכאות זו ניתנת בהתאם לחוזר מנהל רפואה מפברואר 2010, מאחר ומטופלים לקראת השתלה ומושתלים המטופלים בתרופות מונעות דחיית שתל נמצאים בסיכון גבוה לזיהומים בחלל הפה, ואבחון מוקדם וסילוק מוקדים מזהמים חיוני לשמירה על בריאותם.
הטיפולים שנכללים בזכאות זו כוללים לפני ההשתלה מתן תוכנית טיפול מקיפה לשיניים וחלל הפה כולל צילומים, טיפולים משמרים, טיפולי שורש, עקירות שיניים במצבים בהם לא מתאפשר שימור השן, הסרת אבנית ורובד, סילוק מוקדי עששת – לרבות מוך שן מודלק/ פגוע, גורמים מכאניים כמו פינות חדות, ותותבות, כתרים וגשרים שאינם מתאימים ושחזור שיניים. כמו כן, בשנתיים הראשונות לאחר ניתוח ההשתלה זכאים המושתלים לטיפולי שיניים בסל הכוללים ביקור אצל רופא שיניים אחת לחצי שנה, סילוק רקמות דלקתיות, אבנית ופלאק, שטיפות והדרכות להיגיינת הפה ומתן טיפולי עזרה ראשונה לפי הצורך.
בנוהל של משרד הבריאות נקבע כי "יכולה הקופה לבקש מהמטופל (המושתל) להיבדק על ידי רופא הקופה לאישור מוקדם של הטיפול המשקם. במקרה של חילוקי דעות מקצועיים, ההכרעה תינתן על ידי רופא האגף לבריאות השן במשרד הבריאות". לאגף לבריאות השן ניתן לפנות דרך המחלקות לבריאות השן בלשכות הבריאות המחוזיות.
השתלות בחו"ל
חוק ההשתלות משנת 2008 שקבע עונש פלילי לסחר באיברים שם סוף למדיניות הנדיבה של קופות החולים עד לאותה השנה לממן השתלות איברים בחו"ל ובעיקר הפסיק את הנוהג לממן השתלות כליה בחו"ל שחוסכות את הצורך בטיפולי דיאליזה יקרים, כשקיים חשד לסחר באיברים.
יחד עם זאת, חוזר מנכ"ל משרד הבריאות עוד ממארס 2006 מסדיר את הזכאות למימון השתלות איברים בחו"ל במצבים מסוימים, באישור ועדה מיוחדת במשרד הבריאות, כשנשקפת סכנת חיים מיידית או כשניתן להוכיח באופן מפורש שאין חשד לסחר וקיימת נסיבה רפואית חריגה. כך, למשל, כשחולה המועמד להשתלת כליה מאתר תורם קרוב משפחה המתגורר בחו"ל, ומבקש לבצע את ההשתלה בחו"ל – ביכולתו לפנות לוועדה ולקבל את אישורה למימון ההשתלה בחו"ל, לרבות כלל ההוצאות הנלוות, וזאת גם אם הוא אינו מחזיק בביטוח בריאות פרטי.
תקרת ההשתתפות של הקופה במימון הטיפול היא 250,000 דולר, ובמקרים חריגים תתאפשר השתתפות הגבוהה מתקרה זו באישור מנכ"ל משרד הבריאות. הגשת הבקשה למימון השתלת איברים בחו"ל נעשית לקופת חולים, בהתאם לכתובות המופיעות באתר משרד הבריאות.
במידה וקופת חולים דחתה את הבקשה – ניתן להגיש ערר לוועדת ערר לשירותי בריאות בחו"ל הפועלת במינהל הרפואה במשרד הבריאות, והחלטת ועדה זו מחייבת את הקופה.
בריאות הנפש
הזכאות לטיפולים נפשיים בקהילה עבור מושתלי איברים ניתנת כיום בהתאם לזכאות כוללת לטיפולים נפשיים דרך קופת החולים, מאז הרפורמה בבריאות הנפש.
טיפול אצל פסיכיאטר ניתן כיום דרך הקופה בהתאם להיטל רבעוני, כמו כל רופא מומחה אחר; פסיכותרפיה ניתנת במרפאות הקופה ללא תשלום בהתאם למכסת טיפולים שנקבעת על ידי הרופא המטפל, ופסיכולוג עצמאי ניתן דרך הקופה בהשתתפות עצמית של עד 58 ש"ח לביקור ראשון, עד 139 ש"ח לביקור חוזר ועד 64 ש"ח לטיפול קבוצתי, נכון לינואר 2019.
מיצוי זכויות בקופת חולים
במקרה של פגיעה במיצוי הזכויות לתרופות וטיפולים מצד קופת חולים, רשאים הנפגע וקרובי המשפחה לערער על החלטות הקופה. במקרה של סירוב הקופה לממן טיפול שאינו נכלל בסל הבריאות הממלכתי, יש להגיש ערעור על החלטות הקופה בפני ועדת חריגים של קופת חולים, המחויבת לדון באופן ענייני בכל פנייה ולפרט את החלטותיה באופן מנומק, ומחויבת לחשוף בפני הפונה את כל המסמכים הקשורים לדיון בעניינו. הפנייה לוועדת חריגים יכולה גם להיעשות באמצעות עורך דין או מיופה כוח. במקרים אחרים של סירוב מצד הקופה לאישור הפנייה לשירות רפואי או לטיפול במרפאה מסוימת – יש לפנות לנציבות פניות ציבור בקופת החולים בה הנכם מבוטחים.
במקרה של סירוב נוסף בערכאות אלו בקופת החולים לאשר את בקשתכם – ניתן לפנות לנציבות קבילות ציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במשרד הבריאות. לפני פנייה לנציבות. הגשת קבילה למשרד הבריאות ניתן לשלוח באמצעות טופס מקוון באינטרנט, וכן באמצעות הדואר, טלפון או פקס.
אם נתקלתם בסירוב לקבלת טיפול/ שירות – ניתן גם לפנות לעמותות המסייעות למושתלים ו/או לאגודה לזכויות החולה.
ביטוח בריאות פרטי ופנסיה רפואית
למושתלי איברים מומלץ לבחון זכאות לקבלת פיצויים כספיים בביטוחי בריאות פרטיים ובקרנות הפנסיה/ ביטוחי מנהלים שבהן הם מבוטחים.
בין השאר מומלץ לבדוק את הזכאות לתשלומים הבאים:
- ביטוח מחלות קשות – סעיף שניתן בחלק מביטוחי הבריאות הפרטיים המקנה פיצוי כספי לאנשים שפיתחו מחלה קשה, ובכלל זה גם מחלות שמובילות לצורך בהשתלת איברים.
- ביטוח אובדן כושר עבודה – סעיף ביטוחי שכלול כיום בכל קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים ולעתים אף נרכש כביטוח נפרד על ידי המעסיק/על ידי עצמאים. הביטוח מקנה פיצוי כספי על אובדן כושר עבודה עקב תאונה או מחלה, לרבות מחלות שמובילות לצורך בהשתלת איברים.
- פנסיה רפואית: דרך קרן הפנסיה יש לבדוק את הזכאות לפנסיה רפואית – כלומר לתשלומי פנסיה עוד לפני גיל הפרישה על רקע המחלה הקשה המובילה לצורך בהשתלת איברים (לעובדי מדינה זכאות זו ניתנת דרך הוועדות הרפואיות לעובדי במדינה בלשכות הבריאות של משרד הבריאות).
זכויות מושתלים בעבודה
ימי מחלה
לפי חוק ימי מחלה, עובד צובר זכאות ל-1.5 ימי מחלה לכל חודש עבודה במשרה מלאה אצל אותו מעסיק ובאותו מקום עבודה, 18 ימים בשנה, וניתן לצבור ימי מחלה – עד 90 יום. במספר ענפי עבודה אף ישנה זכאות לצבירת 2 ימי מחלה לחודש עבודה. לעובד במשרה חלקית או עובד שעתי/יומי יש נוסחה לחישוב הזכאות לימי מחלה בהתאם לחוק.
התשלום עבור ימי מחלה עומד על 50% משכר העבודה הרגיל ליום השני והשלישי, כשאין תשלום עבור יום המחלה הראשון, ועומד על 100% משכר העבודה הרגיל החל מיום המחלה הרביעי.
בן/בת הזוג של מושתל איברים רשאי/ת אף הוא/היא להעדר מהעבודה עד 6 ימי מחלה בשנה, על פי מניין ימי המחלה שצבר בהתאם לוותק, לצורך הטיפולים הרפואיים למושתל/ת.
פיצויי פיטורים
מעסיק אינו יכול לפטר עובד בגין מחלתו או בגין היותו מושתל איברים, ואם יעשה זאת, הדבר ייחשב כהפרת חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות, וניתן לתבוע אותו בשל כך.
בנוסף, מושתל יוכל להתפטר מהעבודה ביוזמתו, ובמקרה זה ייחשב כמי שפוטר לפי חוק פיצויים, מאחר שמצב רפואי שכזה הוא עילה מוצדקת להתפטרות. מושתלים שהתפטרו יהיו זכאים לדמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי כמי שפוטרו גם ללא מכתב פיטורים, בכפוף להצגת אישורים רפואיים.
זכאות של מושתלים לקצבאות
מושתלי איברים לרוב זכאים לקצבאות נכות ומוכרים כנכים עוד בשלב ההכנה להשתלה, בהתאם למחלתם. מטרת הקצבאות להקל בחיי היומיום בשלב הכנה להשתלה ולאחר ניתוח ההשתלה – על רקע היותם למעשה חולים כרוניים הנדרשים לטיפול תרופתי קבוע. מומלץ לגשת לסניף הביטוח הלאומי הקרוב מוקדם ככל האפשר לבירור הזכויות.
קצבת נכות כללית
קצבת נכות ניתנת לרוב עוד בשלב ההכנה להשתלה לאנשים שנפגע כושר עבודתם כתוצאה מהמצב הרפואי שמוביל לצורך בהשתלה – אי ספיקת כליות/ כבד/ לב/ ריאה, וכן לאחר ניתוח ההשתלה למושתלים שכושר עבודתם נפגע.
הקצבה ניתנת לאנשים שלאור ההשתלה ומחלת הרקע שהובילה אליה סובלים מנכות גופנית/ נפשית/ שכלית, ונקבע כי כושר ההשתכרות שלהם נפגע ב-50% לפחות, וכן לעקרות בית שכושרן לתפקד במשק בית נפגע ב-50% לפחות.
התנאי למתן קצבת נכות כללית הוא פגיעה בכושר ההשתכרות למרוויחים כשכירים ו/או עצמאיים נכון לינואר 2019 עד 6,164 ש"ח לחודש בלבד (פחות מ-60% מהשכר הממוצע במשק).
כמו כן, הקצבה ניתנת לבוגרים מעל גיל 18 או לקטינים מגיל 16 עד 18 במקרה שהקטין היה "עובד קטין" בסמוך לפני שנגרם לו אי כושר להשתכר.
הכרה באחוזי נכות לצורך קבלת הקצבה נעשית באמצעות פנייה לוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי, כשלנכות כללית שני מרכיבים: נכות רפואית ודרגת אי כושר. שני המרכיבים נקבעים על ידי ועדה רפואית, ובעוד שמרכיב הנכות הרפואית לרוב נקבע בהסתמך על קריטריונים של ספר הליקויים, דרגת אי כושר נקבעת על פי שיקול דעת של חברי הוועדה. כדי לקבל קצבה נכות נדרשים מינימום 60% נכות רפואית או 40% בתנאי שאחד מהליקויים הוא מעל 25%, וכן דרגת אי כושר בשיעור של 50% לפחות, כשהדרגות המזכות הן בדרך כלל מ-60% ומעלה. חמש דרגות נכות מזכות כיום בקצבה: 60%, 65% ו-74% - המוכרות כ'נכות חלקית', ו-75% או 100% שמשמעותם 'נכות מלאה'.
נכות רפואית: ככלל, אחוזי הנכות נקבעים בהתאם לסוג הפגיעה וחומרתה, וזה הדין גם למועמדים להשתלת איברים ולמושתלים. ספר הליקויים (הנכויות) הנהוג בביטוח הלאומי, עודכן באוקטובר 2018 בכל הנוגע למושתלי איברים – עדכון שנכנס לתוקף בינואר 2019, ולפיו השתלת איברים מקנה 100% נכות בשנה הראשונה לאחר השתלת כליה, כבד, לב וריאה, ובהמשך מוזמן המושתל לוועדה רפואית לקביעת אחוזי הנכות בהתאם לליקויים ספציפיים ומחלות נלוות של כל מושתל, ואחוזי הנכות לרוב יורדים ל-50% מהשנה השנייה והלאה. למטופלים מושתלי לב מלאכותי נקבעים 100% נכות קבועים לצמיתות, כל עוד הלב המלאכותי לא הוחלף בהשתלת לב.
דרגת אי כושר: דרגת אי כושר נקבעת על פי התרשמות חברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי מהירידה בכושר התפקוד בעקבות המחלה.
גובה קצבת הנכות: גובה הקצבה נקבע בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית: דרגת אי כושר חלקית בשיעור של 60% מזכה בקצבה חודשית של 1,903 ש"ח, נכון לינואר 2019, דרגת אי כושר בשיעור של 65% מזכה בקצבה חודשית של 2,021 ש"ח, דרגת אי כושר בשיעור של 74% מזכה בקצבה חודשית של 2,235 ש"ח ודרגת אי כושר מלאה בשיעור של 75% או 100% מזכה בקצבה חודשית מלאה בסכום של 3,312 ש"ח.
קצבת הנכות ניתנת רק בחלוף 90 יום מהיום שבו הפסיק המטופל לעבוד כתוצאה מהמחלה. במהלך 90 יום אלו יכול המטופל לנצל את ימי המחלה העומדים לרשותו במקום העבודה. במידה והמטופל סובל ממצב כלכלי קשה, באפשרותו להגיש עבור 90 יום אלה בקשה להבטחת הכנסה, אולם ככלל אין סעד עבור שלושה חודשים אלו. הקצבה ניתנת רק לאחר מיצוי כל ימי המחלה שעומדים לרשות המטופל במקום עבודתו. הזכאות לקצבה מתאפשרת באופן רטרואקטיבי עד 12 חודשים לפני המועד בו הוגשה התביעה להכרה בנכות.
גמלת ילד נכה
קטין נכה עד גיל 18 ו-3 חודשים שעבר השתלת איברים זכאי ל'גמלת ילד נכה', וזכאות זו נקבעת על ידי ועדה רפואית, כשיש ועדות מיוחדות לילדים עד גיל 3 ולילדים מעל גיל 3.
הקצבה מחושבת באחוזים מקצבת יחיד מלאה שעומדת נכון לינואר 2019 על 2,222 ש"ח. ככלל, הזכאות נתינת לגמלה בשיעור של 188% לשישה חודשים לאחר השתלת איבר מתורם זר (4,757 ש"ח לחודש, כשהסכום כולל תוספת בסך 580 ש"ח), ובהמשך הגמלה יורדת לשיעור של 100% (2,600 ש"ח לחודש, כשהסכום כולל תוספת בסך 378 ש"ח) כל עוד הילד מטופל בתרופות מקבוצת האימונוסופרסנטים מניעת דחיית השתל ועד שלוש שנים לאחר ההשתלה. גמלה זו יכולה אף לגדול ל-188% מעבר לחצי השנה הראשונה לאחר ההשתלה לילדים מעל גיל 3 שבבדיקת תלות מאובחנים כתלויים לחלוטין בזולת בביצוע פעולות היומיום.
נכות כללית לחיילים/ שוטרים/ סוהרים
בקרב חיילים/ שוטרים/ סוהרים ההכרה בנכות כללית ניתנת דרך משרד הביטחון, ובמקרים אלה קביעת גובה הקצבה לנכות כללית ניתנת לפי דרגת הנכות, ולא קיימת דרגת אי כושר כפי שנהוגה בביטוח הלאומי.
לפי תקנות משרד הביטחון, מושתלי איברים מוכרים בשנתיים הראשונות או כל עוד יש סימנים לדחיית האיבר המושתל בדרגת הנכות המקסימאלית 100% המזכה בקצבה הגבוהה ביותר, ובהמשך יקבלו דרגת נכות בהתאם למצבם הרפואי ומחלות נלוות, וכל עוד הם מטופלים בתרופות נוגדות דחייה (הניתנות לכל החיים) – מתווספת למושתלים דרגת נכות אחת מעל למצבם האמיתי.
נכות מעבודה או משירות צבאי
בהבדל מקצבת נכות כללית, המוגבלת רק למי שמשתכר בעבודתו עד 60% מהשכר הממוצע במשק (עד 6,164 ש"ח לחודש, נכון לינואר 2019), הניתנת בסכומים הנגזרים מדרגת אי כושר, ועשויה להגיע לקצבה מקסימאלית של 3,312 ש"ח לחודש ועד לגיל הפרישה בלבד, לעתים ניתן לבדוק את האפשרות לקבלת זכאות אטרקטיבית יותר לקצבה גבוהה הנגזרת משכר העבודה וניתנת לכל החיים, וזאת במידה וניתן להכיר במחלה שהובילה לצורך בהשתלה כנכות מעבודה בביטוח הלאומי או שניתן להכיר בה כנכות על רקע שירות צבאי/ במשטרה/ שב"ס דרך קצין התגמולים באגף לשיקום נכים במשרד הביטחון.
כך, למשל, שחמת הכבד שהובילה לצורך בהשתלת כבד הוכרה כנכות על רקע שירות צבאי לאחר שהתפתחה כעבור עשרות שנים אצל חולה שהיה בעברו חובש צבאי בשירותו הצבאי, ומכאן שהיה חשוף למגע עם דם נגוע בנגיף הפטיטיס סי בשירותו – חשיפה שמעלה את הסיכון לשחמת הכבד.
מושתלי ריאות סובלים במקרים רבים מאי ספיקה ריאתית (פיברוזיס ריאתי) שהיא על רקע חשיפות תעסוקתיות במקום העבודה, למשל חשיפה לאבק בקרב עובדי חוץ/ עובדים במפעלים או חשיפה לגירים אצל מי שעבדו במערכת החינוך.
מושתלי לב יכולים לעתים לקבל הכרה כנפגעי נכות מעבודה במידה ועברו התקף לב על רקע לחץ בעבודה, והתקף זה היווה טריגר למחלת לב שהובילה לצורך בהשתלה.
מושתלי כליה שסובלים מאי ספיקת כליות על רקע סיבוך של סוכרת – נפרופתיה סוכרתית – עשויים לקבל הכרה לעתים הכרה כנפגעי נכות מעבודה/ משירות צבאי כשאפשר להכיר בסוכרת ככזו שהתפתחה על רקע לחץ במקום העבודה/ בצבא. בתי דין בישראל כבר הכירו בעבר בשירות צבאי מלחיץ כטריגר להתפתחות סוכרת. כמו כן, במצבים מסוימים ניתן לקשור בין התפתחות הדרגתית של אי ספיקת כליות לבין התייבשות בשירות הצבאי בעבר.
בהבדל מנכות כללית, נכות מעבודה ניתנת כפונקציה של השכר, ולמי שהוכר עם 100% נכות הקצבה היא 75% מהשכר החודשי ברוטו (לפי ממוצע של שלוש משכורות אחרונות), ולכן קצבה זו עשויה להגיע אף למעל ל-10,000 ש"ח לחודש, וניתנת לכל החיים.
כמו כן, מושתלי איברים יכולים להגיש בביטוח לאומי תביעה להכרה במחלה כנכות מעבודה בכל שלב, וללא התיישנות, אם כי את הקצבה יקבלו רטרואקטיבית רק עד שנה אחורה (אך יקבלו קדימה כאמור לכל המשך חייהם).
באשר להכרה במחלה כנכות כתוצאה מהשירות הצבאי – יש להגיש את התביעה תוך שלוש שנים מהשחרור משירות, אולם אם המחלה לא נראית לעין (למשל התפתחות הדרגתית של אי ספיקת כליות או שחמת הכבד) – ניתן להגיש את התביעה ללא מגבלת התיישנות.
הטבות למושתלים הנגזרות מאחוזי נכות כללית
הכרה באחוזי נכות כללית מאפשרת למושתלי איברים הטבות נוספות מעבר לקצבה החודשית במטרה להקל על חייהם:
תוספת תלויים
בעלי קצבת נכות זכאים לתוספת תלויים עבור בן/ בת זוג וילדים. באשר לילדים, התוספת ניתנת לשני ילדים ראשונים עד גיל 18 או עד גיל 24 במידה והם משרתים בצבא או בשירות לאומי, כשהתוספת לילד נעה בין 571 ש"ח לבעלי דרגת אי כושר חלקית בשיעור של 60% ועד ל-951 ש"ח לבעלי דרגת אי כושר מלאה בשיעור של 75% או 100%, נכון לינואר 2019.
התוספת לבן/ בת זוג ניתנת רק במידה והכנסתם היא עד 5,856 ש"ח, נכון לינואר 2019, ובמידה והם אינם מקבלים קצבה אחרת. במידה ובת הזוג מקבלת קצבת מזונות – סכום זה יופחת מתוספת התלויים. התוספת לבן/בת זוג נעה בין 713 ש"ח לבעלי דרגת אי כושר חלקית בשיעור של 60% ועד ל-1,189 ש"ח לבעלי דרגת אי כושר מלאה בשיעור של 75% או 100%.
לנכים שמתפרנסים למחייתם ומרוויחים מעל ל-2,157 ש"ח לחודש ניתנת תוספת תלויים מלאה עבור בן/ בת הזוג ו/או הילדים, גם אם דרגת אי הכושר שלהם נמוכה מ-75%.
שיקום מקצועי
20% נכות לצמיתות מאפשרים הפנייה לשיקום מקצועי, שירותי מרכז הכוון תעסוקתי של משרד הכלכלה ומרכז רבדים, וסיוע בלימודים – לרבות שכר לימוד אוניברסיטאי, קורס פסיכומטרי, הוצאות נסיעה ללימודים בתחבורה ציבורית, השתתפות בשכר דירה במידה ומקום הלימודים מרוחק יותר מ-40 ק"מ מהבית – באישור פקיד השיקום, שירותי תמיכה והנגשה ודמי שיקום המשולמים לאלו הלומדים 20 שעות בשבוע ומעלה (ובמצבים מסוימים ללומדים מעל ל-16 שעות בשבוע).
הנחות בבנק
40% נכות מאפשרים הנחה בעמלות בבנקים, שמשמעותה כי ארבע פעולות בבנק יחושבו במחירן כעמלה אחת בערוץ ישיר.
תו נכה ופטור מאגרת רישוי
מושתלי איברים עשויים להיות זכאים ל'תו נכה' הניתן במקרים של 60% נכות לצמיתות, לצד פטור מאגרת רישוי – עבור עד שני כלי רכב המשמשים להסעת הנכה, לרבות פטור מתשלום על חנייה במקום ציבורי. הפנייה לקבלת תו נכה נעשית דרך לשכת הבריאות המחוזית, ולאחר גיל הפרישה ישירות דרך משרד הרישוי, וקבלת התו מותנית באישור ועדה. תו נכה יכול להינתן באופן זמני או קבוע.
פטור מתשלום ביטוח לאומי
מקבל קצבת נכות שאין לו הכנסה אחרת פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי, כל עוד הוא מקבל קצבה. מושתל שנקבעה לו דרגת אי-כושר להשתכר בשיעור של 75% לפחות לשנה ומעלה, פטור מתשלום ביטוח לאומי גם אם יש לו הכנסה נוספת. אם הוא עובד, הוא חייב בתשלום. פרטים ניתן לקבל במחלקת הגבייה במוסד לביטוח לאומי.
פטור מתשלום מס הכנסה
מושתלים עובדים שהוכרו עם 90% נכות משוקללים לפחות, זכאים לפטור ממס הכנסה, שנחשב לזכאות משמעותית בשווי כספי רב, כאשר בהבדל מהשיטה הקובעת נכות רפואית, בקביעת הזכאות לפטור ממס הכנסה יש אפשרות לצבירת אחוזי נכות בשיטת שקלול שונה.
את הבקשה לפטור זה יש להגיש ישירות למס הכנסה, והניירת מועברת לביטוח הלאומי לוועדה הקובעת את הזכאות לפטור לפי חוק נפגעי עבודה, בהתאם לאותו ספר מבחנים המקנה אחוזי נכות בגין המחלה.
נקודת זיכוי במס הכנסה ניתנת גם למי שהוא או בן זוגו הוכר כנכה לתקופה של 185 יום ומעלה בשיעור של 100% לליקוי אחד או מעל ל-89% בנכות המשקללת כמה ליקויים.
פטור מלא ממס הכנסה ניתן לאלו שמגיעים ל-90% נכות משוקללים או לבעלי 100% נכות בסעיף אחד, החל מ-184 יום לאחר ההכרה בנכות, ועד תקרת הכנסה שמתעדכנת מדי שנה. את הפטור ממס הכנסה ניתן לבקש רטרואקטיבית עד שש שנים אחורנית מיום הגשת הבקשה.
הזכאות מאפשרת גם פטור ממס הכנסה לפנסיונרים עם פנסיה גבוהה, ולעתים גם פטור ממס הכנסה על כספים של חולה שנפטר והגיעו ליורשיו כשהיו חייבים במס.
היקף הפטור ממס הכנסה עומד על סכום של עד 606,000 ש"ח בשנה, נכון לשנת המס 2017.
דיור
מקבלי קצבת נכות עם דרגת אי כושר יציבה בשיעור של 75% ויותר זכאים לסיוע ממשרד השיכון בשכירות בדיור הציבורי. הפטור יינתן גם לזוג נשוי שאחד מהם מוגדר נכה.
כמו כן, מקבלי קצבת נכות עם דרגת אי כושר השתכרות 75% ומעלה זכאים לסיוע של עד ל-95% מגובה שכר דירה, בהתאם לקריטריונים שקובע משרד השיכון, כשגובה ההטבה משתנה בהתאם למצב אישי (יחיד, זוג או משפחה ומספר הילדים), גיל, גודל היישוב ואזורי עדיפות. הזכאות ניתנת רק לחסרי דירה.
בהקשר לדיור, יש לציין כי חברות ביטוח מחויבות לבטח בביטוח חיים מושתלים המבקשים משכנתה ברכישת דירה חדשה, בהתאם לכללים מוסדרים, ובמידה ומפרות את חובתן – יש לפנות בנושא ליחידה לפניות הציבור ברשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.
כמו כן, 90% נכות ומעלה מאפשרים הנחה משמעותית במס רכישה בגובה 0.5% בקניית דירה למגורים – הנחה הניתנת פעמיים בחייו של הנכה. ומושתלים שהוכרו כנכים עשויים להיות זכאים להנחה בדמי הסכמה במינהל מקרקעי ישראל בהעברת זכויות במקרקעין.
ארנונה
מושתלים מקבלי קצבת נכות כללית שנקבעה להם דרגת אי כושר בשיעור של 75% ומעלה ומעלה זכאים להנחה של עד 80% בתשלומי ארנונה, לעתים בכפוף למבחני הכנסה מטעם הרשות המקומית, ומושתלים עם נכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה זכאים להנחה בארנונה בשיעור של עד 40%.
לצורך קבלת הנחה בארנונה, יש לפנות לאגף הארנונה ברשות המקומית ולצרף מספר מסמכים:
* טופס בקשה להנחה בארנונה (ניתן להשיגו בגזברות של הרשות המקומית)
* כל מסמך המעיד על מצבו הרפואי של הילד או האדם הנכה.
* אישור על קבלת גמלת ילד נכה או קצבת נכות.
* כל מסמך המעיד על מצבם הכלכלי של ההורים (תלושי משכורת, משכנתה וכו').
* קבלות על הוצאות רפואיות הכרוכות בטיפול בילדים.
תחבורה ציבורית וכניסה לאתרים
למקבלי קצבת נכות נשלחת הביתה תעודת נכה ממשרד התחבורה, המזכה בהטבות שונות, לרבות הנחות בכניסה לאתרים כגון מוזיאונים והנחות בנסיעה בתחבורה ציבורית – אוטובוס (הנחה של 33%) ורכבת (הנחה של 33% ברכישת כרטיסיית שש נסיעות).
חשבון מים
מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 70% ומעלה זכאים להנחות בחשבון המים הבאות לידי ביטוי בתוספת של 7 מ"ק מים לפי התעריף הנמוך עבור חודשיים, בחשבון המים הביתי.
חשבון טלפון
מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 80% ומעלה זכאים להנחה של עד 50% בתשלומים עבור שירותי חברת בזק (התקנת קו טלפון והעתקת קו טלפון) וכן להנחות בתשלום החודשי הבסיסי ובחבילות התקשורת השונות.
עמלות בנק
מקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי המחזיקים בתעודת נכה זכאים לפטור חלקי מעמלות בבנקים.
הטבות בהשקעות
75% נכות מאפשרים פטור ממס בעת משיכת כספים מקופת גמל לפני מועד הפירעון.
הנחה באגרות חינוך ומעונות
ישנן רשויות מקומיות המעניקות לבעלי תעודת נכה (המוכרים כבעלי נכות כללית) הנחות באגרות חינוך לבתי הספר והגנים. מומלץ לברר את האפשרות לזכאות ברשות המקומית.
קצבאות נוספות למושתלי איברים
קצבאות נוספות ניתנות על ידי המוסד לביטוח לאומי למקבלי קצבת נכות – ואלו אינן ניתנות באופן אוטומטי. לקבלת רוב הקצבאות הנוספות יש להגיש בקשה נפרדת בהתאם לצורך.
קצבת קח"ן
קצבת קח"ן – קצבה חודשית נוספת – היא תוספת תשלום שניתנת על ידי הביטוח הלאומי למושתלי איברים שקיבלו הכרה בדרגת אי כושר של 100% ונכות רפואית בשיעור של 50% לפחות, ומשנת 2018 קצבה זו הוכנסה לבסיס קצבת הנכות ואין צורך לפנות עוד לצורך קבלתה בבקשה נפרדת לביטוח הלאומי.
קצבת שר"ם – שירותים מיוחדים
מושתלים מקבלי קצבת נכות כללית, שהוכרו עם נכות מלאה (75% או 100% נכות) יכולים לבקש קצבת שר"ם – קצבת שירותים מיוחדים, המהווה קצבה כספית למטרות עזרה סיעודית בטיפול בבית, לצורך מטפל/ת שיסייע בפעולות יומיומיות, לרבות אכילה, רחצה, לבוש, ניידות בבית ושליטה על הפרשות. הקצבה ניתנת רק למי שאינו מקבל במקביל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה והכנסתם החודשית אינה עולה על 5 פעמים השכר הממוצע במשק.
הבקשה לקצבת שר"ם עשויה להיות מוגשת יחד עם בקשה לקצבת נכות או בהמשך, ותינתן רק החל מ-90 יום לאחר שנקבעה קצבת נכות. יש לציין כי בהבדל מקצבת נכות כללית שניתנת כאמור רק למי שמשתכרים פחות מ-60% מהשכר הממוצע במשק (עד 6,164 ש"ח – נכון לינואר 2019), תוספת השר"ם ניתנת לכלל המושתלים – גם אלו שמשתכרים בעבודתם מעל לסכום זה.
קצבת שר"ם יכולה להינתן לכל החיים, אולם ניתן להגיש אותה רק עד גיל הפרישה. לאחר גיל הפרישה – ניתן לקבל במקומה גמלת סיעוד, ומומלץ לשקול איזו קצבה כדאית יותר באופן ספציפי.
קצבת שר"ם ניתנת בהתאם לשלוש רמות שנקבעות בביטוח הלאומי: נכון לינואר 2019, אלו שנקבעו כזכאים ל-50% קצבה, הנדרשים לעזרה רבה בעשיית רוב פעולות היומיום ברוב שעות היממה מקבלים 1,422 ש"ח בחודש, אלו שמוכרים כזכאים ל-112% קצבה הזקוקים לעזרה רבה בעשיית כל פעולות היומיום ברוב שעות היממה מקבלים 3,325 ש"ח בחודש, ואילו קצבה בשיעור 188% משולמת למי שתלוי לחלוטין באדם אחר בסכום של 5,324 ש"ח בחודש.
ניתן לקבל לקצבת שר"ם רטרואקטיבית עד שישה חודשים לפני יום הגשת התביעה לקצבה.
גמלת סיעוד
לאחר גיל הפרישה, כשאין עוד זכאות לקצבת שר"ם, נכה שהגיע לגיל הפרישה ושוהה בביתו, וזקוק לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות, זכאי להגיש בקשה לגמלת סיעוד.
הזכאות לגמלה זו נבחנת בהתאם לתלות של המטופל בעזרה, ונקבעת באחוזי תלות – עד מקסימום 168%. כשהגמלה כוללת שירותים לרבות טיפול בבית, ביקור במרכז יום, וכן אספקת משדר מצוקה, מוצרי ספיגה ושירותי כביסה. גמלת סיעוד ניתנת בעזרה במימון עובד זר או עובד ישראלי לטיפול במבוגר, ובשנת 2018 עודכנו התקנות כך שניתן כיום לקבל את הגמלה גם בכסף, בהתאם לנקודות שירות שנקבעות עבור כל מטופל על פי רמת התלות בזולת ולפי מבחן הכנסה בביטוח הלאומי. נכון לינואר 2019, סכום גמלת הסיעוד המקסימאלית למעסיק עובד זר נעה בין 1,407 ל-4,912 ש"ח לחודש, והסכום למעסיק מטפל ישראלי נע בין 1,407 ל-5,731 ש"ח.
הפנייה לביטוח לאומי לצורך גמלת סיעוד ועזרה סיעודית של עובד זר – צריכה להיעשות עוד במהלך האשפוז בבית החולים לאחר הפגיעה, בהתאם למצב הנפגע, מאחר והטיפול בבקשות אלה אורך לרוב זמן רב – כשלושה חודשים בממוצע.
גמלת סיעוד מהווה תחליף לקצבת שר"ם ולכן מומלץ למושתלים שהגיעו לגיל הפרישה והוכרו עם נכות כללית לשקול איזו גמלה עדיפה להם.
קצבת ניידות
מושתלים המוגבלים בניידות זכאים לקצבת ניידות מהביטוח הלאומי במידה ויש להם פגיעה ברגליים הפוגעת ביכולת הניידות, לכיסוי הוצאות הנסיעה למקום העבודה, וזאת במידה ועדיין לא הגיעו לגיל פרישה. יש לציין כי מרבית המושתלים אינם עומדים בקריטריונים המזכים בקצבה זו. סכום קצבת ניידות חודשית עומד נכון לינואר 2019 על עד 2,364 ש"ח לחודש לחסרי רכב, ובהתאם להיקף השיתוק, ואילו הסכום לבעלי רכב משתנה בהתאם לסוג האביזרים הנדרשים למוגבלים בניידות וסוג הרכב.
במסגרת קצבת הניידות, אם המרחק מבית המוגבל בניידות למקום עבודתו וחזרה 40 ק"מ לפחות, תשולם תוספת לקצבה לשם השתתפות בהוצאות הנסיעה הנוספות. כמו כן ניתנים במסגרת הקצבה הלוואה עומדת לקונה רכב ראשון או להחלפת רכב, הלוואות מקרן הלוואות לקונה רכב חדש, מימון והלוואות לרכישת אביזרים מיוחדים לרכב, הלוואה לרכישה והתקנה של מתקן הרמה לכיסא גלגלים לרכב ומימון שיעורי נהיגה ברכב הכולל אביזרים מיוחדים. מוגבל בניידות שרכש רכב באמצעות הלוואה עומדת ומקבל קצבת ניידות, זכאי לשירותי גרירה, ללא רכב חלופי.
חניה בבית חולים
לפי נהלי משרד הבריאות, מטופל ובני משפחתו עשויים להיות זכאים להנחה או פטור מתשלום על חניה בבית חולים. הנוהל קובע פטור מתשלום חניה בבית חולים למטופלים אמבולטוריים המגיעים לטיפול במשך חודש לפחות, בני משפחה של מאושפזים מעל ל-30 יום ובעלי תעודת נכה.
*בהכנת הכתבה סייע עו"ד ליאור טומשין, שותף במשרד "מרקמן את טומשין" המומחה לתחום מיצוי זכויות רפואיות
עדכון אחרון: פברואר 2019
yael1975
שלום דן וליאור, תודה רבה לכם על הכתבה, לא ידעתי ש40 אחוז נכות מאפשרים הנחה בעמלות בבנקים, זה מידע שחשוב לדעת.
יעל,
www.bankhours.co.il