מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
זיהומים בילדות מעלים הסיכון להתקפי לב לפני גיל 60
חוקרים מהולנד מצאו כי מחלות ילדות מוכרות כמו אבעבועות רוח וחצבת מעלות את הסיכון לחסימת עורקים ולהתקפי לב בגיל המבוגר
מחלות לב מוכרות כגורם תמותה מוביל במדינות המערב, השני בשכיחותו אחרי סרטן, ולהתקפי לב נקשרו ברבות השנים לשורה ארוכה של גורמי סיכון, ובעיקר לתזונה לקויה, עודף שומנים בדם, השמנה ועודף משקל, עישון סיגריות, העדר פעילות גופנית, זיהום אוויר, לחץ, מחלות כרוניות כגון סוכרת ויתר לחץ דם וגם גורמים גנטיים.
עתה מדווחים חוקרים מהולנד כי גם הידבקות במחלות זיהומיות בילדות תורמת לסיכון מוגבר לחסימת כלי דם ומחלות לב ואף להתקפי לב - מחקר המחזק את חשיבותם של החיסונים למחלות ילדות.
החוקרים מהמרכז הרפואי האקדמי באמסטרדם (AMC) קשרו בין התקפי לב בגיל המבוגר לשורה של מחלות ילדות מוכרות שנגרמות כתוצאה מהידבקות בזיהומים חיידקיים או נגיפיים, לרבות אבעבועות רוח, חצבת, ברונכיטיס, שחפת, קדחת דנגי המועברת על ידי יתושים ונפוצה באזורים טרופיים ומחלת הטיפואיד הגורמת לסיבוכים בדרכי העיכול.
המחקר נערך בעיר מקסאר (Makassar) באינדונזיה, מדינה שבה מחלות לב עדיין מהוות את גורם התמותה המוביל של 31.9% מהתושבים. החוקרים העריכו כי זיהומים בגילי הילדות וההתבגרות עלולים להשפיע לרעה על מערכת כלי הדם ולעודד טרשת עורקים שמובילה לחסימת זרימת הדם, מחלות לב וכן התקפי לב חדים.
חיסוני ילדות מגנים מפני פגיעה לבבית
החוקרים השוו בין מדגם של 153 נבדקים שעברו התקפי לב עד גיל 56 לבין 153 נבדקים ששימשו כקבוצת ביקורת ולא עברו בחייהם התקפי לב, בהתאמה של גיל ומין בין הקבוצות. החוקרים בחנו את התחלואה במחלות זיהומיות בילדות בקרב הנבדקים, כשמחלה זיהומית הוגדרה כמחלה זיהומית המלווה בחום למשך שלושה ימים או יותר בילדות, או כזו שדרשה אשפוז בבית חולים. המידע נסמך על שאלונים וראיונות עם המטופלים וקרובי משפחותיהם, מאחר ובאינדונזיה לא קיים תיעוד רפואי לזיהומי ילדות שכיחים.
ניתוח הממצאים העלה כי הסיכון להתקפי לב מתחת לגיל שישים היה גבוה פי 2.67 בקרב אנשים שחלו בילדותם או בנעוריהם במחלות זיהומיות. כמו כן, נמצא כי סיבוכים בהיריון שמובילים לבעיות בתפקוד מערכת העיכול לאחר הלידה מעלים אף הם פי 2.57 את הסיכון לפתח התקף לב לפני גיל שישים. זיהומים בילדות להתקפי לב נותר מובהק גם לאחר נטרול גורמי סיכון נוספים להתקפי לב, לרבות רמות נמוכות של כולסטרול טוב (HDL), עישון, לחץ דם גבוה וסוכרת, היסטוריה משפחתית של תחלואה במחלות לב, מצב סוציו אקונומי ותזונה לקויה ועודף משקל. הממצאים הוצגו בכנס קרדיולוגים בשם Acute Cardiovascular Care שנערך בסוף השבוע בוינה שבאוסטריה.
החוקרים מעריכים כי אחד המנגנונים שעשוי להסביר את הקשר בין מחלות ילדות להתקפי לב בקרב בוגרים צעירים יחסית, מתחת לגיל 60, הוא תהליך דלקתי כרוני שמואץ כתוצאה ממחלות הילדות והופך את כלי הדם לפגיעים יותר לטרשת עורקים וחסימות בגיל המבוגר. החוקרים מדגישים בפרסום את חשיבות מניעתם של זיהומי ילדות קשים, בין השאר על ידי מתן חיסוני ילדות שקיימים כיום כנגד מרבית הזיהומים, לרבות חצבת ואבעבועות רוח.
החוקרת הראשית מבהירה כי איתור הקשר בין זיהומים בילדות להתקפי לב אפשרי בעיקר במדינה טרופית כאינדונזיה, שבה עדיין קיימת שכיחות גבוהה של זיהומי ילדות, וכי סביר שהקשר בין התופעות קיים גם במדינות מערביות.
ממצאי המחקר מתיישבים עם מספר ממצאים מהעבר אודות קשר בין מחלות זיהומיות ספציפיות בילדות למחלות לב וכלי דם. מחקר מבריטניה שפורסם באוקטובר 2013 בכתב העת Clinical Infectious Diseases העלה כי ילדים שחולים באבעבועות רוח נמצאים בסיכון גבוה פי 4.07 לפתח שבץ מוחי בילדות, עד חצי שנה לאחר האבחנה במחלה. כמו כן, מחקרים מצאו בין תחלואה בילדות בדיפתריה - מחלה חיידקית שתוקפת את דרכי הנשימה העליונות וקיים חיסון ילדות כנגדה במשולב עם החיסון לטטנוס ולשעלת - עלולה להאיץ תהליכים דלקתיים שמשפיעים גם על כלי הדם והלב, כפי שדיווחו בין השאר חוקרים מהודו באוקטובר 2012 בכתב העת Annals of Tropical Medicine & Public Health.