טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
זיהום סביבתי ותרופה ליתר לחץ דם
חוקרים מצאו עדויות לכך שזיהום סביבתי כנראה מהווה גורם מרכזי בהתפרצות הטרשת הנפוצה וייתכן שתרופה ליתר לחץ דם תשמש לטיפול במחלה.
הרעלן אקרולין (הידוע כמצוי בסיגריות וכמסרטן) נמצא ברמות הגבוהות ב- 60% מן הנורמה ברקמות עמוד השדרה של עכברים עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה, אמר פרופ' ריהי שי.
תוצאות המחקר מציגות עדויות קונקרטיות ראשונות שנמצאו במעבדה לקשר שבין אקרולין – acrolein וטרשת נפוצה. "רק לאחרונה חוקרים החלו להבין מה האקרולין עושה לגוף האנושי" אמר פרופ' שי. "אנחנו בוחנים את השפעתו על מערכת העצבים המרכזית, בטראומות וגם במחלות דה-גנרטיביות כמו טרשת נפוצה".
האקרולין הוא רעל שנמצא בזיהום אויר ונובע בין היתר מסיגריות ופליטת המכוניות. אקרולין גם מיוצר בתוך הגוף לאחר פגיעה בתאי העצב. מחקר קודם של אותו צוות מחקר גילה כי המוות של תאי העצב בעקבות אקרולין יכול להימנע עם לוקחים את התרופה הידראלאזין – hydralazine, תרופה המאושרת ע"י ה- FDA לטיפול ביתר לחץ דם.
ממצאים חדשים מראים גם כי ההידראלאזין יכול לעכב את התפרצות הטרשת הנפוצה בעכברים ולהפחית את עוצמת הסימפטומים באמצעות נטרול האקרולין.
"הטיפול לא גרם לתופעות לוואי חריגות בקרב העכברים", אמר פרופ' שי. "המינונים בהם השתמשנו בהידראלאזין בחיות נמוכה יותר בכמה רמות מן הטיפול הסטנדרטי לטיפול אוראלי בהידראלאזין בילדים. לכן, בהתחשב ביעילות ההידראלאזין ויכולתו להיקשר אל האקרולין בריכוזים כה נמוכים, אנחנו מצפים שהמחקר שלנו יוביל לפיתוח תרופה נוירופרוטקטית (המגנה על תאי העצב) לטרשת נפוצה, אשר תוכל להיכנס במהרה לקליניקות ולהגיע לשימוש המטופלים".
החוקרים גם למדו את החתימה הכימית של החומר אשר נקשר אל האקרולין ומנטרל אותו, דבר שייתכן ויאפשר בעתיד לפתח טיפול סינטטי אלטרנטיבי עם פחות תופעות לוואי.
"אנחנו חושבים שהאקרולין גורם לפגיעה במיאלין, כך שאם נוכל לחסום את השפעתו נוכל לעכב את פריצת הטרשת הנפוצה ולהפחית את עוצמת הסימפטומים" טען פרופ' שין.
האקרולין מעורר את ייצורם של רדיקלים חופשיים, מרכיבים הגורמים פגיעה נוספת ברקמות לאחר מחלה או טראומה פיסית. הרמה הגבוהה של רמות אקרולין בעכברים עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה ירדו בחצי לאחר טיפול בהידראלאזין. התרופה מראה פוטנציאל לטיפול ארוך טווח שיצליח לעכב את התקדמות המחלה.
"למיטב ידעתנו, זוהי העדות הראשונה לכך שהאקרולין פוגע בתאי העצב בטרשת נפוצה וגם הפעם הראשונה שמישהו גילה כי ההידראלאזין מתפקד כטיפול המגן על תאי העצב", אמר פרופ' שי. מחקרים קודמים הראו שאקרולין פוגע בתאי הכבד וכי טיפול בהידראלאזין יכול להפחית את חומרת הפגיעה, מה שהוביל את הצוות הנוכחי לבחון השפעות חומרים אלו על רקמות עמוד השדרה.
מחקרים נוספים ייערכו וצוות המחקר של פרופ' שי זיהה עוד מרכיבים פוטנציאלים שיכולים להיקשר לאקרולין. צוות המחקר מצפה לשיתוף פעולה עתידי עם צוות מחקר נוסף מבית הספר לרפואה באוניברסיטת אינדיאנה, אשר עובדים על שיפור הכלים והיכולת לזהות את רמות האקרולין בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
מתוך ה- ScienceDaily
לגישה אל תקציר המאמר לחצו כאן
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.