מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותזה מה שעישון עושה לעצמות של גברים

זה מה שעישון עושה לעצמות של גברים

מחקר ענק מראה כי עישון מעלה את הסיכון לאוסטאופורוזיס ושברים בעצמות בקרב גברים. כיצד עישון פוגע בבריאות העצם?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שברים הקשורים למחלת העצם אוסטאופורוזיס מהווים גורם מרכזי לפגיעה בבריאות ולנכות באנשים מבוגרים, ועלולים במקרים רבים להוביל למוות מוקדם.

 

במחקר חדש חוקרים מאוניברסיטת נבאדה בלאס וגאס ביקשו להבין את ההשפעה של עישון על הסיכון לשברים בקרב גברים. לשם כך הם ניתחו נתונים מ-27 מחקרים שכללו יחד כמעט 30,000 מקרים של עצמות שבורות בגברים. לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports  - עישון מעלה ב-37% את הסיכון של גבר לשבור עצמות. 

 

״עישון הוא גורם סיכון מרכזי לאוסטאופורוזיס ולסיכון לשברים״ אמר החוקר ד״ר קינג וו בהודעה לעיתונות. ״גברים נוטים לעשן יותר מנשים, מה שמעלה את הסיכון שלהם לאוסטאופורוזיס, מחלה שבאופן מסורתי חושבים עליה יותר כמחלה של נשים״.

 

גמילה מסיגריות תשפר את בריאות העצם

 

עישון עלול להעלות את הסיכון לשברים מכיוון שכימיקלים בסיגריות פוגעים בתיקון רקמות והחלמת שברים. העישון גם מפחית את היכולת של הגוף לספוג ויטמין D וסידן – רכיבים תזונתיים קריטיים לצפיפות מינרלים גבוהה בעצם.

 

הקשר בן עישון סיגריות לפגיעה במבנה העצמות ולעלייה בסיכון לאוסטיאופורוזיס כבר זוהה במחקרים בעבר. בין היתר, בשנת 2014 מצאו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת לינקולן כי עצמות שבורות עשויות להחלים באיטיות במעשנים בהשוואה לאנשים שאינם מעשנים. המחקר נערך בקרב 50 מטופלים עם שברים ברגליים. דגימות דם נלקחו מאזור השבר ונבדקו במעבדה, כדי לזהות את ההבדל בכמות ואיכות המולקולות ותאי הגזע המעורבים בחידוש העצמות בעקבות שבר, במעשנים בהשוואה ללא-מעשנים. החוקרים מדווחים כי לאחר שבודדו את תאי הגזע ונתנו להם לגדול במעבדה, הם הראו כי לעישון סיגריות השפעה מזיקה על הגדילה וההתפתחות שלהם, באופן שפוגע בתהליך התיקון הרגיל של עצמות. לדבריהם, מחקרם חשף כיצד תאים מרפאי עצמות היו באיכות טובה יותר, פעילים יותר וגם התחלקו מהר יותר באנשים שלא עישנו בהשוואה לתאים של מעשנים, מה שתורם לתהליך ריפוי מהיר יותר של העצם לאחר שבר.

 

חוקרים אמריקאים פרסמו בדצמבר 2012 כי לנערות מעשנות סיכון מוגבר לפתח אוסטיאופורוזיס בגילים מאוחרים על רקע פגיעה בתהליך צבירת העצם, אשר 50% ממנו מתרחש בגיל ההתבגרות.

 

ביולי 2012 העידו חוקרים אמריקאים על מציאת שני רעלים המתפזרים בעשן הסיגריות בעלי תכונות של פירוק עצם, על סמך ניסויים בעכברי מעבדה.

 

מחקר ישראלי שפורסם באוקטובר 2014 בכתב העת Addiction מצביע על כך שגמילה תוכל לשפר את בריאות העצם. המחקר בוצע על ידי חוקרים מהטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם במסגרת מעקב של שנה אחר 41 נגמלים מעישון מאזור חיפה בגיל 44 בממוצע, שעברו גמילה מסיגריות בין אוקטובר 2012 לפברואר 2013. החוקרים אספו מדדים פיזיולוגיים בתחילת תהליך הגמילה, ובהמשך כעבור שנה, לרבות באמצעות מכשור, בדיקת DXA לצפיפות עצם ובדיקות שתן לאיתור קוטינין המהווה תוצר של ניקוטין. המחקר העלה כי גמילה מעישון הובילה לעלייה במסת שריר ועלייה של 17%-18% בחוזק שרירי הגוף וכן לעלייה בצפיפות העצם בערך (BMD) ממוצע של 0.024 גרם לסנטימטר מעוקב ולגידול בכמות המינרלים בעצם בערך ממוצע של 48.76 גרם -שינויים שעשויים למנוע התפתחות אוסטיאופורוזיס.

 

 

https://www.nature.com/articles/s41598-022-13356-1