מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר הדר מילוא-רז
ד״ר הדר מילוא-רז
מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. התמחות: התמחות בפנימית, בית חולים ע״ש שיבא התמחות שניה במכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם וסכרת, בית חולים ע״ש שיבא נסיון: ניהול מרפאה בקופ״ח כללית הדרכה במרכז לסימולציות רפואיות (מס״ר) בוגרת בית הספר לטיפול בהשמנה ״SCOPE״ עובדת כיום כרופאה בכירה במכון האנדוקריני וב״מרכז הישראלי לטיפול בעודף משקל״ בבית חולים ע״ש שיבא.
ד
ד"ר עידית דותן
מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, והשמנה. מנהלת שירות סכרת והשמנת יתר במכון לאנדוקרינולוגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: MD, האוניברסיטה העברית, ירושלים, MSc ברפואה ניסויית, מונטריאול, קנדה התמחויות: תת התמחות באנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, ולאחריה תת התמחות שניה במחלות מטבוליות - מונטריאול, קנדה התמחות ברפואה פנימית, סורוקה, באר-שבע מחקר: מחקר בסיסי, Jewish General Hospital, מונטריאול, קנדה. לאחר מכן פוסט דוקטורט באוניברסיטת טורונטו שטחי התעניינות: טיפול בהשמנה, השפעות מטבוליות של ניתוח בריאטרי, סכרת: סיבוכים, אשפוז וסביב ניתוח, ממשק בי"ח-קהילה ותזונה https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/endocrinologi/Pages/dr_i_do
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.

מובילי קהילה

razm121
razm121
עברתי ניתוח מעקף קיבה לפני כשבע שנים .הדרך הניתוחית שלי, הייתה רצופה בעליות רבות ומורדותמהם למדתי רבות על סוגיי  הניתוחים הבריאטרים ועל המעקף בפרט.מזמין אותכם, להצטרף יחד למסע ולדרך אשר אתם עושים בקבוצה לניתוחים בריאטרים.רק יחד נגיע למטרה אשר הצבנו לעצמנו.  
Ruths
Ruths
סובלת מדלקת מפרקים שיגרונית וניוונית, ומחפשת להחליף מידע בנושא
כמוניהשמנהחדשותזה מה שמזון אולטרה-מעובד עשוי לעשות למוח שלכם

זה מה שמזון אולטרה-מעובד עשוי לעשות למוח שלכם

מחקר גדול קושר בין צריכה של מזונות אולטרה-מעובדים לבין קצב מהיר יותר של התדרדרות קוגניטיבית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לאחרונה מצטברים יותר ויותר מחקרים שמצביעים על הסכנות בצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים וקושרים ביניהם למחלות כגון סרטן מעי גס, מחלות לב וכלי דם, מחלות מעי דלקתיות ומחלות נוספות.  

 

כעת מתפרסמים בכתב העת היוקרתי JAMA Neurology ממצאי מחקר חדש, שקושרים צריכה של מזונות אולטרה מעובדים גם לירידה קוגניטיבית.

 

מזונות אולטרה מעובדים הם מזונות אשר מעבר לתהליכי העיבוד הרגילים הכוללים ייבוש, שימור, עישון, פסטור ועוד – מוחדרים לתוכם רכיבים מלאכותיים מייצבים, משמרים וחומרי טעם, צבע וריח – כדי להפוך אותם לאטרקטיביים יותר לאכילה ולהאריך את חיי המדף שלהם. מזונות אלה מגיעים לרוב באריזות, מוכנים לאכילה או מוכנים לחימום. זה כולל בין היתר חטיפים מלוחים או מתוקים, דגני בוקר, גלידה, משקאות ממותקים ובשרים מעובדים כגון נקניקיות.

 

החוקרים מאוניברסיטת סאו פאולו בברזיל מסבירים כי באופן כללי 58% מהקלוריות שנצרכות בארה״ב, 57% מהקלוריות שנצרכות בבריטניה, 48% מהקלוריות שנצרכות בקנדה ו-30% מהקלוריות שנצרכות בברזיל – מקורן במזון אולטרה-מעובד.

 

המחקר נערך בקרב 10,775 עובדי ציבור מ-6 ערים בברזיל – שם כאמור נצרכות כמויות נמוכות יחסית של מזונות אולטרה מעובדים ביחס לארצות מערביות אחרות.

 

צריכה של מזונות ומשקאות במשך 12 חודשים הוערכה כשהנבדקים הצטרפו למחקר באמצעות שאלון תזונה סטנדרטי. תדירות הצריכה של כל פריט תזונתי הומרה לגרם ביום, והמזונות סווגו לאחת משלוש קבוצות, לפי מידת העיבוד התעשייתי שנדרש להכנתם:

 

  • מזונות לא מעובדים או מעובדים מינימלית כמו פירות וירקות - טריים, מיובשים או קפואים, דגנים, בשר דגים וחלב - שעברו עיבוד מינימלי כמו טחינה, קלייה, הקפאה או פסטור.
  • מזונות מעובדים, כמו פירות משומרים, גבינות ודגים או בשרים מומלחים או מעושנים.
  • מזונות אולטרה-מעובדים, שמהווים פורמולציות של מספר רכיבים מקבוצות אוכל שונות, בתוספת חומרים מוספים שאינם בשימוש בייתי כמו תוספי טעם, צבעי מאכל, ממתיקים, מתחלבים וחומרים אחרים שמטרתם להאריך את חיי המוצר או לשפר טעם וריח.

 

לצד המעקב אחר התזונה, במהלך 6 עד 10 שנות מעקב, החוקרים בחנו את התפקוד הקוגניטיבי של הנבדקים כל ארבע שנים באמצעות מבחני זיכרון המשמשים לאבחון מחלת האלצהיימר ובאמצעות כלים שונים לבחינת תפקוד קוגניטיבי.

 

ניתוח הנתונים העלה כי בקרב משתתפים בקצה העליון של צריכת מזונות אולטרה-מעובדים – שאצלם התרומה הקלוריות היומית של מזונות אלה לצריכה הקלוריות היומית גבוהה מ-19.9% - קצב ההתדרדרות הקוגניטיבית הכללי היה גבוה ב-28% וקצב הירידה בתפקוד הניהולי היה גבוה ב-25%. זאת בהשוואה לאנשים שלא אכלו מזונות אולטרה-מעובדים או שאכלו מזונות אולטרה-מעובדים, אבל לא עברו את הסף של 19.9% מהצריכה הקלורית היומית.

 

הממצאים החדשים מחזקים מסקנות מחקרים אחרים שמצאו קשר בין תזונה לסיכון לפגיעה קוגנטיבית ודמנציה. כך, מחקר שפורסם ביולי האחרון בכתב העת European Journal of Nutrition מצא גם הוא קשר בין צריכת מזונות אולטרה-מעובדים להשפעה שלילית על התפקוד הקוגניטיבי במבוגרים.

 

לצד זאת, מחקרים אחרו מצביעים על השפעות מיטיבות של תזונה בריאה, כדוגמת התזונה הים-תיכונית, על הפחתה בסיכון לפגיעה קוגנטיבית ודמנציה. כך לדוגמה, בסקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת Epidemiology בשנת 2013, נמצא שהיצמדות גבוהה לתזונה ים תיכונית קשורה לתפקוד קוגניטיבי גבוה יותר, האטה בהתדרדרות הקוגניטיבית הקשורה לגיל וירידה בסיכון לאלצהיימר.

 

 

עוד על תזונה ים-תיכונית 

 

JAMA Neurol. Published online December 5, 2022. doi:10.1001/jamaneurol.2022.4397