מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותויטמין שנלחם בדיכאון

ויטמין שנלחם בדיכאון

נטילת L-methyl folate יחד עם תרופה לטיפול בדיכאון, מעלה את הסבירות שהמטופל יגיב לתרופה


רבים מהמטופלים לא מגיבים לנוגדי דיכאון. נטילת L-methyl folate עשויה לעזור (צילום: panthermedia)
רבים מהמטופלים לא מגיבים לנוגדי דיכאון. נטילת L-methyl folate עשויה לעזור (צילום: panthermedia)

 

מחקר חדש מצא כי מטופלים עם דיכאון קליני שמצבם אינו משתפר בתגובה לתרופות נגד דיכאון מסוג SSRI, עשויים לחוות שיפור במצבם כאשר הטיפול התרופתי משולב עם תוסף של L-methyl folate, המופק מחומצה פולית. כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי. 

 

נוירולוגים חשדו כבר זמן רב כי בקרב הסובלים מדיכאון עמוק (קליני/ מז'ורי) הגוף מתקשה לפרק חומצה פולית (ממשפחת ויטמיני B) לחומר הביו-אקטיבי L-methyl folate, צורה פעילה היכולה, דרך מחזור הדם, לעבור את מחסום המוח - סוג של "פילטר" המבודד את המוח ומערכת העצבים משאר הגוף.

 

תפקידו של ה- L-methyl folate, התוצר של החומצה הפולית, הוא לווסת את רמות החומרים הכימיים במוח כמו הסרוטונין והנוירואפניפרין, חומרים שמשפיעים על מצב הרוח של האדם.

 

מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת מֶסֶצ'וּסֶטְס הראה כי נטילת L-methyl folate בכדורים ביחד עם תרופה נגד דיכאון מעלה באופן משמעותי את הסיכוי שנוגד הדיכאון ישפיע. מאחר ו- 70% מהסובלים מדיכאון מז'ורי אינם מגיבים בהקלה מלאה לתרופה אנטי דיכאונית אחת, העובדה שויטמין משפר את השיעורים הללו היא חשובה מאוד.

 

המחקר נערך על 148 מטופלים עם דיכאון, שטיפול באמצעות תרופות SSRI לא שיפר את מצבם. בניסוי הראשון המטופלים קיבלו 7.5 מ"ג ליום של L-methyl folate במשך 30 יום, ואז קיבלו 15 מ"ג כל יום במשך תקופה של 30 ימים נוספים, או לחילופין קיבלו תרופות דמה (פלצבו) בשני שלבי הניסוי. בעוד שבשלב הראשון בו קיבלו המשתתפים מינון של 7.5 מ"ג, לא היה הבדל בשיפור בין הקבוצה שקיבלה את התוסף האמיתי לקבוצה שקיבלה פלצבו, 24% מהמטופלים שקיבלו בשלב השני של הניסוי 15 מ"ג L-methyl folate, הראו תגובה לטיפול, בהשוואה ל- 9% בקבוצת הפלצבו.

 

ניסוי שני בו השתתפו 75 מטופלים, נערך באופן זהה רק עם 15 מ"ג L-methyl folate בשני שלבי הניסוי.  37% מהמטופלים בתוסף הגיבו לטיפול התרופתי, בהשוואה ל- 18% בקבוצת הפלצבו.

 

מאחר ול- L-methyl folate אין תופעות לוואי ידועות, הגיוני שכל מי שמשתמש בנוגדי דיכאון ממשפחת ה- SSRI, ייטול גם אותו. תרופות מהמשפחה הזו עובדות על השלב בו חלק מהסרוטונין שמשחרר תא אחד לעבר התא האחר, נספג אצל התא המקורי בחזרה. התרופה האנטי דיכאונית גורמת לכך שיותר סרוטונין נשאר במרווח הסינפטי בין תאי המוח. נראה שה- L-methyl folate מסייע לתהליך הזה.

 

מה שברור זה שה- L-methyl folate לא מהווה תחליף לתרופה אנטי דיכאונית אלא מסייע לה. גם טיפול מול אור חזק המשולב יחד עם נוגדי דיכאון מסייע להשפעת התרופה האנטי דיכאונית, כמו גם טיפולים באמצעות מגנטים באזורים מסוימים במוח.

 

כיום יש לפסיכיאטרים כלים משולבים למלחמה בדיכאון העמוק, ביניהם פסיכותרפיה, תרופות, אור חזק, מגנטים ו- L-methyl folate. קיימים טיפולים נוספים, אולם באלה שהוזכרו, לא ידוע על תופעות לוואי.

 


2011 (Annual Meeting of the American Psychiatric Association (APA

 

תרגום ועריכה: יעקב ברמץ

הילי4
20/06/23 0:51

אפשרי לקחת מתיל פולאט עם אריפליי?

 ויטמין B12 - להגיע לרמה בדם של 1000 בערך ולא בתחום הנמוך שהוא בסביבת  200.
לשפר תפקוד בלותת התריס
ללכת לישון ב 2230 ולקום ב 0600 , ולצאת לאור יום למשך 30 דקות לפחות. הסיבה היא תזמון של יצור הסרוטונין. אם זה לא מספיק, יש צורך להוסיף מלטונין פלוס טריפטופן לפני השינה -2230.
ויטמין B6 עוזר ליצור סרוטונין, רצויי משופר יותר מסוג: פרידוקסל 5 פוספאט.