קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
ויטמין D עשוי להפחית סיכון לקרוהן
מחקר: צריכה גבוהה של ויטמין D עשויה להפחית משמעותית את הסיכון למחלת קרוהן בנשים
חוקרים מבית החולים הכללי מסצ'וסטס בבוסטון מצאו כי נשים שיש להן רמות תקינות של ויטמין D היו בעלות סיכון נמוך ב- 62% להיות מאובחנות עם קרוהן במהלך תקופת מעקב של 22 שנה, בהשוואה לאלה עם רמות נמוכות יותר של הוויטמין.
אנחנו מקבלים ויטמין D ממזון כמו דגים, ביצים, שמנים או מוצרי חלב מועשרים, והגוף גם מפיק ויטמין D עם חשיפה של העור לשמש. ויטמין זה, בין היתר, מסייע לווסת תגובה חיסונית ודלקתיות ולכן עלתה המחשבה כי הוא עשוי לסייע למנוע מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן.
כדי לבחון את הקשר בין רמת הוויטמין D לקרוהן, החוקרים בחנו מידע על כ- 73,000 נשים בנות 40 עד 73. הנשים היו חלק מהנחקרות במחקר האחיות הגדול במסגרתו הוערכו התזונה ואורח החיים שלהן ב- 1986.
החוקרים העריכו את מצב הוויטמין D בגופן של הנשים באמצעות מודל שהתבסס על גורמים רבים כמו שימוש בתוספי תזונה של ויטמין D, צריכת ויטמין D במזון, BMI, פעילות גופנית, גזע, חשיפה לשמש וחשיפה לקרניים אולטרא-סגולות.
הדיוק של המודל הזה לניבוי רמות ויטמין D בגוף נבדק קודם לכן באמצעות השוואה של תוצאות שהתקבלו במודל למדידות ויטמין D בדם בקרב 540 גברים.
במשך תקופת מעקב של 22 שנים, 122 נשים אובחנו עם קרוהן. הממצאים שפורסמו בכתב העת Gastroenterology, הראו כי לנשים עם רמות מספקות של הוויטמין בדם (30 או יותר ננוגרם למ"ל) הסיכון להיות מאובחנות עם קרוהן היה נמוך ב- 62% בהשוואה לנשים עם רמות ויטמין D נמוכות (פחות מ- 20 ננוגרם למ"ל).
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו עישון, הם מצאו כי כל עליה של 1 ננוגרם למ"ל ויטמין D בדם הייתה קשורה להפחתה יחסית של 6% בסיכון לקרוהן.
החוקרים אומרים כי תוצאות המחקר מעלות את האפשרות שסקירות שגרתיות של מצב הוויטמין D עשויות להועיל לאנשים עם נטייה גנטית למחלה.
החיסרון הגדול ביותר של המחקר הוא הסתמכותו על ויטמין D משוער בגוף, ולא על מדידת רמתו בדם בפועל. יחד עם זאת, הממצאים משתלבים עם מחקרים מעטים קודמים שמצאו קשר בין ויטמין D או חשיפה לשמש לסיכון לפתח קרוהן. כך למשל, מחקר שפורסם השנה מצא כי המחלות קרוהן וקוליטיס כיבית פחות נפוצות בקרב נשים החיות באזורים עם יותר שמש.