טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ויטמין D והמוח
רמות נמוכות של ויטמין D נמצאו קשורות לאטרופיה של המוח ותפקוד קוגניטיבי.
רמות נמוכות של ויטמין D כנראה וקשורות לרמת נכות פיסית מתקדמת וקשיים קוגניטיביים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, כך על-פי מחקרים שנערכו ע"י נוירולוגים מאוניברסיטת באפאלו.
תוצאות המחקרים שהוצגו גם הכנס האדמיה האמריקאית לנוירולוגיה הראו כי:
• לרוב האנשים עם טרשת נפוצה וגם לנבדקים בריאים יש רמות נמוכות של ויטמין D.
• הערכות קליניות וסריקות MRI הראו שרמות נמוכות של ויטמין D ותוצרי לוואי של ויטמין D, קשורים לרמות נכות גבוהות יותר, אטרופיה של המוח ונפח הנגעים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
• קיים קשר אפשרי בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין פגיעה קוגניטיבית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
מחקרי ה- MRI בחנו 236 מטופלים עם טרשת נפוצה: 208 עם אבחנה של טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי, 28 עם טרשת נפוצה מסוג פרוגרסיבי משני ועוד 22 נבדקים ללא טרשת נפוצה.
כל המשתתפים סיפקו דגימות סרום דם, אשר נותחו והוצאו מהם רמות הויטמין D כמו גם תוצרי לוואי פעילים של ויטמין D. סריקות ה- MRI בוצעו תוך 3 חודשים מלקיחת דגימות הדם ל- 163 מנבדקי הטרשת הנפוצה.
התוצאות הראו שרק ל- 7% מתוך הנבדקים עם טרשת נפוצה מסוג פרוגרסיבי משני היו רמות תקינות של ויטמין D, בהשוואה ל- 18.3% מהנבדקים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי (מהלך מחלה שנחשב לפחות חמור).
רמות גבוהות של ויטמין D3 ותוצרי הלוואי של ויטמין D3 היו קשורות לתוצאות טובות יותר במבחני אומדן הפגיעה הפיסית, עם פחות אטרופיה של המוח ופחות נגעים בסריקת ה- MRI.
ד"ר ביאנקה ווינסטוק-גוטמן, הכותבת הראשית של המחקר, אמרה: "מחקרים קליניים הם הכרחיים בכדי להעריך את תרומתו של הויטמין D ובכדי להבין את המכניזים שתורם להתקדמות הטרשת הנפוצה".
בעוד שרמות ויטמין D הנמוכות מן הנורמה ידועות כקשורות לסיכון גבוה יותר לפתח טרשת נפוצה, מעט מאוד נחקר וידוע על הקשר שבין ויטמין D לפגיעה קוגניטיבית.
במחקר שבחן את הקשר, נלקחו דגימות מ- 136 אנשים עם טרשת נפוצה ובנוסף עברו מבחנים נוירופסיכולוגים בכדי לבדוק את האינטראקציה. התוצאות הראו שאנשים עם טרשת נפוצה שנמצאו פגועים במבחנים שבחנו את היכולות הניהוליות – מקבץ יכולות הכוללות היגיון, חשיבה מופשטת ואת היכולת לתכנן ולארגן, סביר כי נמצא להם גם מחסור ברמות הויטמין D. החוקרים ציינו כי הקשר שנמצא, נשאר גם לאחר שנשלטה באופן סטטיסטי העונה בה נמדדו רמות הויטמין D, כמו גם דיכאון שידוע כי קשור לרמות נמוכות של ויטמין D. עוד יכולות קוגניטיביות ייתכן ונפגעות בשל רמות נמוכות של ויטמין D, אך הפגיעות לא היו מובהקות במחקר הנוכחי.
מתוך ה- ScienceDaily
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.