אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
התרופה שתשנה את פני הטיפול באוסטאופורוזיס
תוצאות מבטיחות לתרופה romosozumab בניסוי. התרופה החדשה עשויה לשנות את פני הטיפול במחלה
תרופה חדשה לאוסטיאופורוזיס מעודדת את הגוף לייצר מחדש עצמות ויש לה פוטנציאל לחזק את השלד מפני שברים. כך מדווחים חוקרים בכתב העת New England Journal of Medicine.
החוקרים מסבירים כי רוב התרופות לטיפול באוסטאופורוזיס הן תרופות אנטי-קטבוליות הפועלות באמצעות עצירת ההתקדמות של איבוד עצם, אבל אין להן את היכולת לבנות את השלד מחדש. לתרופה פורטאו - תרופה אנבולית שמגבירה את קצב בניית העצם - חסרונות רבים בהם מחיר גבוה ואזהרה על סיכון לסרטן העצמות.
התרופה הניסיונית romosozumab של חברות התרופות UCB ו-Amgen Inc משחררת את יכולת הגוף לעורר ייצור עצם, על-ידי חסימת אותות ביוכימיים שבאופן טבעי מעכבים היווצרות עצם. המשמעות לדברי החוקרים, היא שינוי פני הטיפול באוסטאופורוזיס ממניעת החמרה ליכולת לגרות ייצור עצם ובניה מחדש של השלד.
התרופה משתמשת בנוגדן כדי לחסום את תפקוד הסקלרוסטין - חלבון שהגוף מייצר כדי לעכב גדילת עצם באופן טבעי. ללא סקלרוסטין גדילת עצם פעילה יתר על המידה עלולה לגרום לנזקים כמו פגיעה בעצבים. מצד שני, הסקלרוסטין גם מונע מאנשים עם אוסטאופורוזיס ליצור עצם שתחליף את מסת העצם שאבדה. הנוגדן נקשר לסקלרוסטין ומונע את שליחת האותות על ידיו, מה שמאפשר לאותות המעודדים צמיחת עצם להמשיך ללא הפרעה.
הניסוי הקליני החדש – ניסוי שלב 2 – כלל יותר מ-400 נשים לאחר גיל המעבר בגילאי 55 עד 85 שסבלו מאוסטיאופניה - ירידה מתונה בצפיפות העצם. הנשים חולקו באופן רנדומאלי לארבע קבוצות שקיבלו טיפולים שונים במשך שנה: romosozumab במינונים שונים, פלצבו או אחת משתי תרופות עכשוויות לאוסטאופורוזיס.
התוצאות הראו כי הטיפול החדש יעיל יותר פי 1.5-3 מאשר התרופות לאוסטאופורוזיס הקיימות היום בבניה מחדש של צפיפות עצם בעמוד השדרה המותני. ה-romosozumab העלה את צפיפות המינרלים בעמוד השדרה ב-11.3% במהלך תקופת המחקר, בהשוואה לעליה של 7.1% עם התרופה פורטאו ו-4.1% עם פוסמקס - תרופה ממשפחת הביספוספונטים. בקבוצת הפלצבו הייתה ירידה של 0.1% בצפיפות המינרלים בעצם.
התרופה נקשרה גם עם עליות גדולות בצפיפות המינרלים בעצם באזורים אחרים שנבדקו בגוף. עליות משמעותיות נצפו כבר בהערכה ראשונית שבוצעה לאחר שלושה חודשי טיפול.
נראה גם כי התרופה החדשה - הניתנת בהזרקה - בטוחה לשימוש, מאחר ולא דווחו תופעות לוואי משמעותיות. תופעות הלוואי היו דומות בקבוצות השונות.
מומחים רבים נלהבים מהפוטנציאל של התרופה, עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים – בהם מחקרים שיוכיחו כי התרופה מגנה מפני שברים באופן ממשי – לפני שהתרופה החדשה תאושר לשיווק.
N Engl J Med. Published online January 1, 2014