מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותהתרופה שתסייע לשקם נפגעי חוט שדרה

התרופה שתסייע לשקם נפגעי חוט שדרה

מדענים פיתחו תרופה שהצליחה לעודד התחדשות של קשרים עצביים בחוט השדרה ולשקם תנועה בחולדות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מדענים אמריקאים פיתחו תרופה חדשה ומבטיחה לטיפול בפגיעות חוט שדרה. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature ונערך בחולדות, הראה שבאמצעות הטיפול החדש ניתן לשחזר במידה מסוימת תנועה ושליטה בשלפוחית השתן שנפגעו בעקבות הנזק בחוט השדרה.

 

נזק לחוט השדרה מפריע לזרם הבלתי פוסק של אותות המועברים בין המוח ויתר הגוף והוא עלול לגרום לשיתוק מתחת למקום הפגיעה ולבעיות נוספות כמו חוסר שליטה בשלפוחית השתן.

 

לגוף האנושי יכולת לרפא את עצמו ולרוב הוא עושה כך. סוגים רבים של תאים יכולים להתחדש בהם גם תאי עצב. אבל לאחר פגיעה בחוט השדרה נוצרת צלקת המונעת ממנו להשתקם.

 

הרקמה המצולקת משחררת חלבונים המכונים פרוטאוגליקנים המצטברים ברקמה ויוצרים רשת דביקה הלוכדת בתוכה את האקסונים - סיבי העצב שיוצאים מגרעין תאי העצב ומתחברים אל אקסונים אחרים ודרכם עובר הזרם החשמלי המאפשר את התקשורת בין התאים. בכך הצלקת מונעת חידוש קשרים עצביים ויצירת קשרים חדשים.

 

המדענים מבית הספר לרפואה של Case Western Reserve University באוהיו פיתחו חומר המכונה Intracellular sigma peptide, או בקיצור ISP, המפריע לאותו דבק המונע את החידוש של הקשרים העצביים.

 

במחקר החדש החומר הוזרק באופן תת-עורי לחולדות עם פגיעה בחוט השדרה בכל יום במשך שבעה שבועות. החוקרים מדווחים כי בעקבות הטיפול האקסונים המשיכו לגדול ולגדול. 21 מתוך 26 החולדות להן הוזרקה התרופה הראו מידה כלשהי של שיקום ביכולת לזוז, בתפקוד השלפוחית או בשניהם. לדברי החוקרים, חלק מהחולדות השתקמו במידה רבה עד שבקושי היה ניתן להבחין בכך שחוט השדרה שלהן נפגע.

 

החוקרים לא יודעים מדוע חלק מהחולדות השתקמו כמעט לחלוטין ובאחרות נצפה שינוי קל אם בכלל. עם זאת, הם חושדים כי ההבדל קשור במסלולים העצביים הפגועים בחוט השדרה של החולדות.

 

כיום לא קיימים טיפולים תרופתיים המשפרים את תהליך השיקום הטבעי המוגבל מאוד לאחר פגיעות חוט שדרה. לכן התרופה הניסיונית מספקת אפשרות חדשנית. עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים שיבדקו את יעילות ובטיחות הטיפול בבעלי חיים לפני שניתן יהיה להתחיל לבדוק אותו בבני אדם. 

 

לדברי החוקרים לטיפול יש פוטנציאל להועיל גם במחלות אחרות בהן נוצרות צלקות הרסניות כמו התקפי לב, נזק במערכת העצבים ההיקפית וטרשת נפוצה. מחקרים בחיות מעבדה עם מחלות אלו כבר החלו.

 

 

Nature, published online 3 December 2014

 

אלה-הר-נוי
14/12/14 11:02

מצד אחד את צודקת אבחנה שגויה - הרבה ממה שנמצא בעכברים לא מתבטא גם בבני אדם. אבל צריך גם לזכור שכל אחד מהטיפולים שכבר קיימים לטרשת נפוצה היום התחילו עם עכברים... אנחנו לא כותבים על כל מחקר שנערך במכרסמים (ואם כן כמובן שמבהירים שהממצאים מוגבלים), אבל הפעם זה כיוון חדש ואופטימי לטיפול בבעיה שעד היום לא הצליחו ליצור טיפולים עבורה 

כל עוד לא נבדק על בני אדם, זה לא אומר כלום.

קראתי לא מזמן (ממקור לא מקצועי - עיתון)

ש 90% מהניסויים על עכברים נכשלים כי אנחנו שונים מאוד פיזית מהעכברים.

 

בכל זאת, מקווה לטוב.

 

הלוואי שימצאו דרך לבדוק יעילות ובטיחות של תרופות בלי להשתמש בבעלי חיים.

שרות-פנצטה
10/12/14 2:06

משמח לדעת שניתן לעזור לגוף לרפא את עצמו אך מבחינתי והלוואי שאני טועה, זהו עוד טיפול שיגנז בחסות חברות התרופות.

סליחה על הפסימיות אבל זה מה שאני מבין שקורה לכל טיפול שהוא אינו תרופה שמן הסתם לא תרפא, אבל תחזיק אותי חי עוד שנים עם המחלה הארורה הזאת.