כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
התרופה למיגרנות תועיל? תלוי בציפיות שלכם
מחקר מצא כי ציפיות חיוביות אחראיות ל-50% מההקלה בכאב שנוצרת עקב נטילת טיפול למיגרנות
הוכחה נוספת לכוחה של המחשבה על הגוף: מחקר מראה כי מה שנאמר לכם על ידי הרופא כשהוא רושם לכם תרופה יכול להשפיע על האופן בו גופכם יגיב לטיפול. המחקר שנערך באנשים הסובלים ממיגרנות גם כימת לראשונה כמה הקלה בכאב נובעת מההשפעה של התרופה עצמה וכמה ממנה נובעת מאפקט הפלצבו.
חוקרים מאוניברסיטת הרווארד והמרכז הרפואי בית ישראל בבוסטון השוו את ההשפעות של תרופה נפוצה לטיפול במיגרנות (המכילה את החומר הפעיל rizatriptan) לפלצבו (טיפול דמה) ב-66 אנשים שסובלים ממיגרנות בשבעה התקפי מיגרנות נפרדים – סך הכל יותר מ-450 התקפי מיגרנה.
בהתקף המיגרנה הראשון, הנחקרים לא קיבלו טיפול ורק התבקשו לתעד את כאב הראש ותסמיני המיגרנה האחרים במשך 30 דקות לאחר הופעת הכאב וגם 2.5 שעות לאחר הופעתו. לאחר מכן כל מטופל קיבל 6 מעטפות שהכילו גלולות שיש ליטול אותן בכל אחד מששת התקפי המיגרנה הבאים. הם גם תיעדו את תסמיניהם בהתקפי המיגרנה הבאים, כפי שעשו בהתקף הראשון.
מתוך ששת הטיפולים, שני טיפולים לוו בציפיות חיוביות (על המעטפות נכתב שם התרופה), שני טיפולים לוו בציפיות שליליות (על המעטפות נכתב "פלצבו") ושני טיפולים לוו בציפיות ניטרליות (על המעטפות נכתב "התרופה או פלצבו"). בכל אחד משלושת המצבים הללו אחת משתי המעטפות הכילה את התרופה האמיתית והשנייה הכילה פלצבו – למרות מה שהיה כתוב עליהן.
התוצאות שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine הראו כי מתן גלולות בליווי מידע חיובי שיפר את יעילות הטיפול באופן עקבי – בין אם מדובר בתרופה פעילה למיגרנות או פלצבו.
בנוסף, החוקרים הופתעו לגלות כי המטופלים דיווחו על הקלה בכאב גם כאשר הם ידעו שהם מקבלים פלצבו, בהשוואה לאי קבלת טיפול בכלל.
הממצא המעניין ביותר שעלה מהמחקר, הוא שבשני המצבים - כאשר התרופה האמיתית הוצגה כפלצבו וכאשר הפלצבו הוצג כתרופה אמיתית, המטופלים דיווחו על הפחתות דומות בכאב.
החוקרים מסבירים שכאשר המטופלים קיבלו את התרופה האמיתית שהוצגה כפלצבו, הם בעצם טופלו בתרופה – אך ללא ציפיות חיוביות. כך הם ניסו לבודד ההשפעה של התרופה עצמה מאפקט הפלצבו. לעומת זאת, כאשר המטופלים קיבלו פלצבו שהוצג כתרופה אמיתית, זה היה ניסיון של החוקרים לבודד את השפעות אפקט הפלצבו.
החוקרים מצאו כי תחת כל אחד מהמסרים - חיובי, שלילי או ניטרלי - אפקט הפלצבו היה אחראי ללפחות 50% מסך ההקלה בכאב של המטופל. לדוגמא, כאשר התרופה האמיתית הוצגה כתרופה, ההקלה בכאב עליה דיווחו הנחקרים הייתה כפולה בהשוואה למצב בו התרופה האמיתית הוצגה כפלצבו. לדברי החוקרים, זה מראה כי היעלות של תרופה טובה עשויה להכפיל את עצמה באמצעות ציפיות חיוביות.
לפרטים נוספים באתר המרכז הרפואי בית ישראל