אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
התקן חדש למניעת אירועים מוחיים
שיבא: ההתקן הוחדר באמצעות צנתור בארבעה חולים שסבלו מפרפור עליות הלב ולכן היו בסיכון לשבץ
בחולים הסובלים מפרפור עליות לב, קיים סיכון מוגבר לזריקת קרישי דם מתוך העלייה המפרפרת אל חלקי הגוף השונים, בעיקר אל המוח, מה שעלול לגרום לאירוע מוחי.
מסיבה זו חולים עם פרפור עליות בדרגת סיכון מסוימת לקרישי דם, מקבלים באופן קבוע טיפול בקומדין (נוגד קרישה). אולם ישנם חולים שאינם יכולים לקבל קומדין מסיבות שונות כמו דימום בעברם.
אחד הפתרונות האפשריים הוא סתימה של אוזנית העלייה השמאלית בלב, המהווה את המקור למרבית קרישי הדם הנזרקים מהלב בזמן פרפור. עד לאחרונה הדרך היחידה לסגור את האוזנית הייתה על ידי ניתוח לב, אבל לאחרונה פותחו אמצעים שסותמים את האוזנית, הניתנים להשתלה לא ניתוחית בחדר הצנתורים.
מחקר שפורסם לאחרונה בירחון הרפואיLANCET הוכיח את יעילות השימוש במכשיר ה-WATCHMAN למניעת אירועים מוחיים ועל כן לאחרונה החלו לבצע במרכז הרפואי שיבא סגירה מלעורית של אוזנית העלייה השמאלית בצנתור, באמצעות מכשיר זה.
הפעולה מתבצעת בחדר הצנתורים בהדרכת שיקוף ואקו. הצנתור מתבצע דרך וריד המפשעה ממנו מובילים קטטרים מיוחדים אל תוך העלייה הימנית וממנה דרך המחיצה הבין-עלייתית אל העלייה השמאלית ומשתילים את המכשיר שבנוי כמו מטריה אל תוך האוזנית. באוזנית הוא נפרש ולכן סותם אותה בפני מעבר קרישי דם.
הפעולה בוצעה בהצלחה מלאה בארבעה חולים ששוחררו למחרת הפעולה לבתיהם.
"סגירת האוזנית בצנתור נותנת תקווה לחולים רבים עם פרפור עליות הנמצאים בסיכון גבוה לזריקת קרישי דם ולאירוע מוחי ואשר אינם יכולים לקבל קומדין." מסכם פרופ' מיכאל גליקסון, יו"ר החוג לאלקטרופיזיולוגיה של האיגוד הקרדיולוגי ומנהל היחידה להפרעות קצב במרכז הרפואי שיבא.