סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
התקדמות בפיתוח לבלב מלאכותי
תוצאות טובות למחקר שבחן לבלב מלאכותי מתקדם שמטרתו להחליף את הזרקות האינסולין בחולי סוכרת סוג 1
קבוצות חוקרים ברחבי העולם נמצאות בשלבי פיתוח שונים של לבלב מלאכותי, שיחליף את הזרקות האינסולין להן נזקקים אנשים עם סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים). בכנס השנתי של אגודת הסוכרת האמריקאית שנערך לאחרונה, הוצגו תוצאות טובות מניסויים ראשונים בבני אדם של ה-HHM - לבלב מלאכותי מתקדם במיוחד.
כ-5,000 ילדים ובני נוער בישראל מאובחנים כחולים בסוכרת סוג 1 ועוד אלפי צעירים ומבוגרים חולים במחלה. המחלה דורשת ניטור מתמיד של התזונה ושל רמת הגלוקוז בדם ומחייבת את החולים להזריק לגופם אינסולין כדי לפצות על תפקודו הלקוי של הלבלב.
לבלב מלאכותי אמור לזהות ירידות או עליות ברמות הגלוקוז בדם ולהזריק לגוף את כמות האינסולין הנדרשת בהתאם. זה משחרר את המטופל מעיסוק תמידי במדידת רמות הגלוקוז והזרקות האינסולין ושומר עליו מאוזן לאורך זמן.
המערכת Hypoglycemia-Hyperglycemia Minimizer) HHM) שנמצאת בפיתוח היא מתקדמת במיוחד. היא מצליחה לא רק לזהות, אלא גם לחזות עליות וירידות צפויות של רמות הגלוקוז בדם באופן אוטומאטי ובהתאם לספק לגוף כמויות אינסולין נכונות בבטחה.
המערכת מכילה משאבת אינסולין תת-עורית, מוניטור גלוקוז רציף ותוכנה מיוחדת המשמשת לחיזוי שינויים ברמות הגלוקוז בדם ולקביעת רמות האינסולין הנכונות.
המטרה המרכזית של הניסוי הייתה להעריך את היכולת של התוכנה לחזות עליות וירידות ברמות הגלוקוז בדם מעל או מתחת לערכי סף מסוימים ולפקוד על המשאבה להעלות או להפחית את העברת האינסולין בהתאם. הניסוי הקליני נערך בקרב 13 חולי סוכרת סוג 1 במשך 24 שעות לכל משתתף. בזמן זה נעשו מניפולציות של מזון ושל אינסולין כדי לבחון את התנהלות המערכת והתאמתה לתנאים המשתנים. התוצאות כאמור היו טובות והצביעו על יעילות המערכת.
זה ניסוי קליני ראשון של המערכת הזו בבני אדם והחוקרים מציינים את הצלחתו כקפיצת דרך במימוש החלום של לבלב מלאכותי לחולי הסוכרת.
גם חוקרים ישראלים עובדים על פיתוח לבלב מלאכותי. המערכת המכונה MD Logic, שפותחה על ידי מומחים ממרכז שניידר לרפואת ילדים, כבר נמצאת בשלבים מתקדמים מאוד של ניסויים בבני אדם.
72nd Annual American Diabetes Association Meeting, June , 2012. Philadelphia
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט