מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהתסמונת המטבולית: מטפורמין עשוי למנוע התפתחות סוכרת

התסמונת המטבולית: מטפורמין עשוי למנוע התפתחות סוכרת

חוקרים מאיטליה מצאו כי טיפול במטפורמין עם תזונה בריאה תורמים למניעת סוכרת אצל המאובחנים עם התסמונת המטבולית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות עם העלייה בהיקפי ההשמנה במדינות העולם, חל גידול גם בחולי הסוכרת – מחלה שמעבר למעמסה הכבדה שהיא מטילה על החולים בטיפולים תרופתיים ובהמשך החיים הזרקת אינסולין, גם כרוכה בסיכון לסיבוכים משמעותיים שמלווים בסיכון מוגבר לתחלואה מורכבת ותמותה מוקדמת.

 

כחלק מהמאבק במחלת הסוכרת מתחדדת ההכרה באפשרות לזהות אותה בשלבים מוקדמים המכונים 'טרום סוכרת' במטרה להציע טיפולים מועילים למניעתה.

 

בשנים האחרונות מחקרים קושרים בין טרום סוכרת לבין אבחון 'התסמונת המטבולית' – צבר תסמינים רפואיים שנקשרו ברבות השנים עם עלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם ובהן התקפי לב ושבץ מוחי, אשר כוללים לחץ דם גבוה, רמות גבוהות של שומנים מסוג טריגליצרידים בדם, רמות נמוכות מדי של כולסטרול טוב HDL, הפרעות ברמות הסוכר בדם והשמנה ביטנית.

 

עתה מתברר כי למי שמאובחנים עם התסמונת המטבולית, מתן התרופה מטפורמין על בסיס יומיומי עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2.

 

כדור ליום

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים ממכון המחקר IRCCS שבעיר מילאנו, כי התסמונת המטבולית הינה גורם סיכון משמעותי למגוון רחב של מחלות, כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ומחלות ממאירות. לפי מחקרים שונים, מעל למחצית מהמאובחנים עם סוכרת סוג 2 מתמודדים במקביל עם תסמיני התסמונת המטבולית.

 

המחקר הקרוי בשם MeMeMe (קיצור של Metformin and Dietary Restriction to Prevent Age-Related Morbid Events in People With Metabolic Syndrome) נועד לבחון את ההשפעה של טיפול יומי במטפורמין עם או ללא תזונה ים תיכונית על ההיארעות המצטברת של מחלות לא-מדבקות במבוגרים עם תסמונת מטבולית.

 

במסגרת מחקר אקראי ומבוקר נבחנו 1,442 משתתפים (גיל ממוצע של 62.5 שנים) שחולקו לאחת מארבע זרועות טיפול: טיפול במטפורמין בכדור במינון של 1,700 מ"ג ליום עם תזונה ים-תיכונית (358 משתתפים); תזונה ים תיכונית וטיפול בתרופת דמה-פלסבו (368 משתתפים); מטפורמין בלבד (373 משתתפים); או תרופת דמה בלבד (343 משתתפים).

 

כעבור שנה, טיפול במטפורמין בלבד או טיפול במטפורמין עם תזונה ים תיכונית לוו במשקל גוף נמוך משמעותית, כמו גם מדד מסת גוף ורמות סוכר בדם שהיו נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לקבוצת הפלסבו. היארעות מחלות לב וכלי דם ומחלות ממאירות לא הייתה שונה משמעותית בין הקבוצות, כאשר מקרי תמותה עקב ממאירות תועדו רק בזרועות המחקר שכללו טיפול במטפורמין.

 

החוקרים מצאו כי ההיארעות המצטברת של מחלות לא-מדבקות הייתה נמוכה יותר משמעותית בזרוע הטיפול במטפורמין בלבד (6.9 מקרים ל-100 שנות-אדם) ובזרוע טיפול במטפורמין עם תזונה ים תיכונית (6.7 מקרים ל-100 שנות-אדם) לעומת זרוע הפלסבו עם תזונה ים תיכונית (13.3 מקרים ל-100 שנות-אדם) וזרוע פלסבו בלבד (11.3 מקרים ל-100 שנות-אדם).

 

בהשוואה לזרוע המחקר שבה טופלו הנבדקים בפלסבו בלבד, הסיכון למחלות לא-מדבקות היה הנמוך ביותר בקרב אלו שנטלו מטפורמין עם תזונה ים תיכונית.

 

בהשוואה לזרוע הפלסבו, היארעות סוכרת מסוג 2 הייתה נמוכה ב-80% בזרוע הטיפול במטפורמין ונמוכה ב-92% בזרוע הטיפול במטפורמין עם תזונה ים תיכונית. התוצאות נותרו משמעותיות גם לאחר תקנון לגיל, מין ומדד מסת גוף התחלתי.

 

המחקר נתמך על ידי מועצת האיחוד האירופי (ERC), וממצאים מדווחים בדצמבר 2024 בכתב העת Diabetes Care.

 

אינדיקציה מניעתית

 

החוקרים מסכמים כי ממצאי העבודה תומכים ביעילות של מטפורמין במניעת סוכרת עבור מבוגרים שמאובחנים עם התסמונת המטבולית, אם כי מטפורמין לא הגן מפני מחלות אחרות כמו ממאירויות. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את ההשפעה ארוכת הטווח של הטיפול התרופתי במטפורמין.

 

ממצאי המחקר מתיישבים עם עבודות נוספות שמצביעות על מטפורמין כתרופה אפשרית למניעת סוכרת אצל מי שמאובחנים עם גורמי סיכון למחלה.

 

מטפורמין, המשווקת בישראל גם בשמות גלוקמין וגלוקופאז', מהווה כיום תרופה קו ראשון לטיפול בסוכרת סוג 2. התרופה משתייכת לקבוצת הביגואנידים, ויש לה מנגנון פעולה ייחודי מבין התרופות לסוכרת: היא מפחיתה את ייצור הגלוקוז בכבד, מגבירה את רגישות הגוף לאינסולין, ומעלה את רמות הגלוקוז שנספגות ברקמות הגוף, לרבות שרירי השלד. למרות שהתרופה לא רשומה באינדיקציה של מניעת סוכרת, היא משמשת בשנים האחרונות למטרה זו. במחקר אמריקאי שפורסם בפברואר 2002 בכתב העת New England Journal of Medicine, סווגו 3,234 נבדקים עם עודף משקל וטרום סוכרת למספר קבוצות, ובמעקב כעבור 2.8 שנים בממוצע, בקבוצה שבה ניתן טיפול יומי במטפורמין חלה ירידה של 31% בסיכון לפתח סוכרת סוג 2. לפי מטה אנליזה שפורסמה בספטמבר 2023 בכתב העת Cureus, מאובחנים עם טרום סוכרת שמטופלים במטפורמין מצויים בסיכון נמוך ב-35% לפתח סוכרת סוג 2, ואצל כלל המטופלים במטפורמין (ולא רק הטרום סוכרתיים) – מדווח על סיכון נמוך ב-42% לפתח סוכרת.

 

עבודות חדשות מראות כי הטיפול התרופתי במטפורמין אצל אנשים בסיכון לפתח סוכרת משפר גם את הסיכויים לשמר ירידה במשקל לאורך זמן.

 

התרופה מטפורמין לטרום סוכרת ניתנת בכדור בשעות הלילה, אחת ליום, באופן שמשפיע עד הורדת רמות הסוכר בדם בעיקר בשעות הבוקר.

 

לפי המקובל כיום, במידה והורדה במשקל בשילוב הטיפול התרופתי מובילים להעלמות טרום הסוכרת – ניתן להפסיק את מתן התרופה ולהמשיך לעקוב אחת למספר חודשים ולוודא שערכי הסוכר בדם לא עולים מחדש.

 

Diabetes Care, doi: 10.2337/dc24-1597