מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נדב שליט
מומחה לפסיכיאטריה והתמכרויות, ניהל את המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה של המרכז הישראלי להתמכרויות והמרכז הרפואי לב השרון, חוקר בתחום השפעות פסיכיאטריות ואפידמיולוגיה של שימוש בסמים קנבינואידים והלוצינוגנים. כיום ראש תחום חדשנות קלינית במרכז הישראלי להתמכרויות.
שיחה חדשה בקהילת: התמכרויות
26/01/25 17:49 | תגובה אחרונה: לפני 7 ימים

היי, אשמח לשתף ולהתייעץ

אני ובת זוג שלי שנתיים ביחד, מתוכן 5 חודשים גרים ביחד, הכיוון והציפייה שלה ושל הסביבה היא שנתארס. (אני בן 31 בקרוב והיא 28)

העניין הוא שבשנה האחרונה החריפה אצלי מאוד בעיה של התמכרות למין בוריאציות שונות שכבר הייתה קיימת קודם, ומקשה עליי מאוד למסד את הקשר, ובאופן כללי פוגעת ברמת המשיכה והוולביינג שלי בתוך הקשר, מלווה בהרבה טרדות ודכדוך..

ההיפר מיניות שלי התחילה בגיל צעיר מאוד, על רקע אירועים כאוטיים בילדות שכללו התפרצות של סכיזופרניה אצל אח גדול והרבה סטרס וחוויות טראומטיות לאורך שנות ילדותי מגיל 5-6 ואילך. כתוצאה מזה התפתחה אצלי כבר מגיל 6 תופעה של אוננות כפייתית כהפגת מתח וויסות רגשי. עם השנים זה נהיה התמכרות לכל דבר בתוספת פורנו קבוע וכו.

עליית המדרגה קרתה אחרי שסיימתי 4 חודשים של מילואים מתחילת המלחמה. חזרתי מתקופה של הרבה סטרס וקושי, והתופעות ההתמכרותיות הסלימו. זה התחיל בפתיחה של פרופילים פיקטיביים באפליקציות נטו בשביל הריגוש הדופמיני, מה שכמובן השפיע על טיב הקשר ועד כמה אני מצליח לרצות בו ולהיות בטוב. ההסלמה הבאה הגיעה כשעברנו לגור ביחד. זה יצר אצלי דחף בלתי נשלט לריגושים מיניים מה שהוביל לכניסה לאתרים וערוצים של שיחות וידיאו עם נשים בתשלום, ומרגיש שאני מאוד קרוב לקחת את זה לשלב הבא של שירותי מין בתשלום.

מיותר לציין שאני חווה קושי, אשמה וחרדה גדולה סביב העניין. הקשר הזוגי שלנו התחיל עם בסיס מעולה, משיכה ואהבה. סה עדיין קיים אבל דועך, ומאוד קשה להחליט במצב הזה על חתונה. בת זוג שלי יודעת על ההתמכרות אבל לא על ההיבטים של שיחות הוידיאו והאפליקציות. אני לאורך השנים האחרונות בטיפול ומנסה למצוא את הדרך לטפל בעצמי ספציפית בעניין ההתמכרות.

אשמח מאוד לתובנות מה עושים במצב כזה.. להתארס ולהמשיך לטפל תוך כדי, או שזאת תהיה טעות פטאלית? כי החשש הגדול הוא שהמצב ימשיך להסלים וזה יביא לחורבן הזוגיות וסיטואציה מאוד מורכבת..

תודה מראש

תגובות

רן-77
לפני 7 ימים

תודה רבה על המענה!

11/02/25 9:51 | תגובה אחרונה: 12/02/25 5:08

היי, אני מתמודדת נפש מאובחנת עם פוסט טראומה מורכבת ומאניה דיפרסיה.

הפסקתי טיפול פסיכיאטרי על דעת עצמי לפני כמה חודשים בבום כשבאותו זמן פחות או יותר עד לפני חודשיים וקצת הייתי משתמשת בסם ממסי/דוקטור. 

הייתי במסגרת כלשהי שהיה שם שינוי תרופתי מידי פעם ובעקבות משבר יצאתי משם והתדירות של השימוש עלתה.

לאחר מכן (לפני חצי שנה בערך) שמתי לב שהתחילו לי זרמים ברגליים ועם הזמן זה התחיל להגיע לעוד אזורים ולהחמיר. 

היום אני מתקשה ללכת, תמיד יש לי כאבים וזרמים, כפות רגליים קפואות רוב הזמן ומרגישה שאני דורכת על סיכות/נעצים-מתגבר בזמן שכיבה.

הירכיים דיי התנפחו לי, צמרמורת/זרמים כל פעם שאני נוגעת בשיער ומתחילה להתעסק איתו וחלק גדול שם תלוש ושבור בעקבות זה. כאבים בזרועות וחולשה מטורפת, רגישות יתר בגוף ולקור/חום, החלק התחתון אצלי רדום ומרגישה לפעמים מעין שיתוק כשאני שוכבת לאחר כמה דקות.

כל פיפס מגביר את הקיפאון והזרמים בגוף, מפהקת ממש הרבה.

שומדבר לא נעים לי, אפילו מקלחת בשבילי זה סבל מטורף. זה מחליש אותי ולוקח ממני כוחות אז אני צריכה לחשוב פעמיים לפני.

כל פעם שקמה ממצב שכיבה אני עושה גרעפס.

רגישות בבטן, תמיד מרגישה שבעה ונראה שהיא נפוחה.

מתחננת לעזרה כל פעם אבל מעבירים אותי מרופא לרופא ולא מרגיש שבכלל אכפת, הייתי 4 פעמים במיון ללא הצלחה כי מבחינתם זה לא מצב מסכן חיים אבל מבחינתי זה כן, אני חיה מתה.

בקושי מתפקדת, לא יוצאת מהבית אלא אם כן זה לבדיקות או רופאים ואין ברירה.

אני לא בנאדם אובדני אבל מצאתי את עצמי מנסה מרוב רמת הסבל שהייתי בה לפני 3 חודשים.

נעלמתי לחברים שלי לכולם פתאום ועברתי למשפחה בלית ברירה, מרגישה לבד ושאף אחד לא מבין אותי.

לא יודעת מה לעשות, לא ישנה גם טוב כי כל שניה אני מנסה לשנות תנוחה כי הרגליים משתתקות ויש זרמים והכל ואם אני מנסה תנוחה אחרת שהיא לא על הגב זה ממש לוחץ ולא נעים כי הירכיים כמו נייר זכוכית כזה וכבדות.

הכאבים ממש משחקים לי בקופסא וזה מטמטם אותי כבר.

שמישהו כבר יראה אותי, אני לא רוצה לפגוע בעצמי אני רק רוצה עזרה עם להפסיק את הכאבים האלה ולחזור לעצמי עד כמה שניתן.

 

 

תגובות

מור89
11/02/25 19:26

קודם כל תודה רבה רבה על המענה! 

שיתפתי פה את כל זה כדי שתהיה לך תמונה כוללת של הסיטואציה שאני נמצאת בה עד כמה שאפשר כדי לדעת פחות או יותר כיוון כללי של מה המקור לזה. 

מעבר לזה, תהיתי אם אלו יכולים להיות תסמינים של שימוש בסם דוקטור או תופעות לוואי של הפסקת הטיפול בכדורים פסיכיאטריים בבת אחת.

הייתי אצל אורתופד עמוד שדרה, ראומטולוג ונוירולוג-אף אחד מהם לא באמת אבחן אותי.

למה בית חולים הוא לא המקום לזה? יש להם אפשרות לעשות בדיקה מקיפה על המקום במקום למשוך את הכאבים ואת הזמן.

שוב תודה, הלוואי ויהיה קצת פחות כואב




תגובות

נדב-שליט
מומחה כמוני
מומחה לפסיכיאטריה והתמכרויות, ניהל את המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה של המרכז הישראלי להתמכרויות והמרכז הרפואי לב השרון, חוקר בתחום השפעות פסיכיאטריות ואפידמיולוגיה של שימוש בסמים קנבינואידים והלוצינוגנים. כיום ראש תחום חדשנות קלינית במרכז הישראלי להתמכרויות.
06/02/25 16:18

שלום

קיימות גישות שונות לגבי שימוש בתרופות פסיכיאטריות לאחר גמילה. בעבר, קבוצות 12 צעדים כגון AA התייחסו לתרופות פסיכיאטריות כאל המשך שימוש בסמים. דבר זה הוביל לקשיים מרובים, שכן חלק משמעותי מהמתמודדים עם התמכרות מתמודדים במקביל עם הפרעות פסיכיאטריות שונות והעדר טיפול מיטבי הוביל לעתים להחרפת המצב הנפשי ולחזרה לשימוש בחומרים. לאור זאת השתנתה הגישה במרבית קבוצות אלה, ויש הכרה בכך שיש מקום לשיקול דעת מקצועי ובעיקר כי לא כל התרופות הפסיכיאטריות הן מקשה אחת - יש אמנם תרופות בעלות פוטנציאל ממכר, אך הדבר אינו נכון עבור חלק ניכר מהתרופות.

אין לי מידע מספק לגבי יעילות הנרוקסן, אך בחינת החומרים הפעילים שבו מעלה שהוא מכיל פסיפלורה, שהיא צמח אם השפעות מרגיעות ידועות (אם כי בתרופה הומאופטית הוא מדולל עד כדי ריכוז נמוך למדי). הוא מכיל גם קפה - אך בדילול כזה שבו למעשה אין קפאין בחומר. באופן מעשי - אין חשש משימוש בתכשיר זה.

במידה והתכשיר הנ"ל אינו מסייע קיימות אופציות רבות אחרות שיכולות לסייע לשינה מבלי חשש להתפתחות התמכרות - מלטונין, מגנזיום גליצינט ושורש ולריאן לדוגמא וכן שיטות לא תרופתיות כגון CBT-I (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לשינה). ישנה גם תרופת מרשם מבוססת לבנדר בשם לשיאה שיכולה לסייע בהפחתת חרדה (זוהי תרופה שניטלת יומיום ומשפיעה לאחר כשבועיים).

תגובות

נדב-שליט
מומחה כמוני
מומחה לפסיכיאטריה והתמכרויות, ניהל את המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה של המרכז הישראלי להתמכרויות והמרכז הרפואי לב השרון, חוקר בתחום השפעות פסיכיאטריות ואפידמיולוגיה של שימוש בסמים קנבינואידים והלוצינוגנים. כיום ראש תחום חדשנות קלינית במרכז הישראלי להתמכרויות.
05/02/25 17:17

שלום ותודה על השיתוף.

עולה מדברייך שאת נוטלת שילוב שאכן עלול להיות מסוכן - הן מיידית (למשל - סיכון מוגבר לנפילות) והן בנזקים מתמשכים כמו פגיעה בזיכרון ובריכוז. תרופות ה-Z (כמו סטילנוקס, נוקטורנו, זודורם) נקשרו גם להפרעות שינה כמו הליכה או אכילה מתוך שינה שעלולות להביא למצבי סיכון. נטילה של מינון גבוה לאורך זמן יוצרת תלות המתבטאת בשני אופנים - עצם הפחתת או הפסקת הטיפול מובילה מיידית לחוסר שינה וכן מלווה בתופעות לוואי שנעות בין "לא נעימות" למסכנות חיים (הפסקה חדה עלולה להתבטא בין השאר בפרכוסים). לאור זאת, יש לבצע כל הפחתה או הפסקה של תרופות אלה בליווי רפואי.

ככלל, במקרה של שימוש ארוך שנים בתרופות ממשפחה זו, אנו ממליצים על ירידה בקצב של כ-20% מהמינון ההתחלתי מדי שבועיים. באופן כזה, ניתן לבצע הפחתה הדרגתית לאורך כחדשיים וחצי וניתן לצפות כי תופעות גמילה כגון קושי בשינה, חרדה, עצבנות, כאבי ראש ורעד תהיינה קלות יותר באופן משמעותי. נקודה חשובה כאן היא שגם אם הצלחת להפחית אך לא להפסיק לחלוטין - עדיין חלה התקדמות, הסיכונים הכרוכים בשימוש קבוע בתרופות פחתו וייתכן ובעתיד תוכלי להמשיך בהפחתה עד כדי הפסקה. 

בנוסף, לעתים אנחנו ממליצים על תרופות חלופיות לשינה שאינן ממכרות וכרוכות בסיכונים מופחתים לעומת משפחת הבנזודיאזפינים או תרופות ה-Z (אליהן משתייכות בונדורמין, ואבן, סטילנוקס, זודורם, ונוקטורנו). את כבר מקבלת סרוקוול ואלטרולט שהינן תרופות מרדימות שאינן ממכרות, ייתכן ויהיה צורך זמני בהעלאת מינון הסרוקוול או שילוב תרופות אחרות לשינה. ישנם מחקרים אשר הראו כי מלטונין בשחרור מושהה מסייע בעת גמילה מבנזודיאזפינים (נמכר בישראל תחת השם סירקדין). בנוסף, לאחרונה הגיעו לישראל תרופות ממשפחת ה-DORA (תרופה בשם dayvigo) הפועלות על הקולטן לאורקסין, מסייעות מאוד לשינה ונחשבות בטוחות יותר לשימוש לעומת משפחת הבנזודיאזפינים או תרופות ה-Z. 

על כן - כדאי לשקול יחד עם רופא/ת המשפחה הפחתה הדרגתית ואיטית מאוד תוך ליווי והעזרות במידת הצורך בתרופות שינה הנחשבות ליותר בטוחות.

במידת הצורך ניתן לפנות למרפאות לטיפול בהתמכרויות שנפתחו בשנה האחרונה בכל קופות החולים. במקרים מסוימים (במיוחד אם יש מצבים רפואיים נוספים ברקע הדורשים ניטור גופני יותר צמוד) תהיה המלצה על גמילה במסגרת אשפוז.  

בהצלחה!

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נדב שליט
מומחה לפסיכיאטריה והתמכרויות, ניהל את המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה של המרכז הישראלי להתמכרויות והמרכז הרפואי לב השרון, חוקר בתחום השפעות פסיכיאטריות ואפידמיולוגיה של שימוש בסמים קנבינואידים והלוצינוגנים. כיום ראש תחום חדשנות קלינית במרכז הישראלי להתמכרויות.
רוצים לכתוב בלוג? הצטרפו לקהילת הבלוגרים
המידע והתכנים באתר "כמוני" נועדו להרחיב את הדעת ולשמש כמידע כללי בלבד. תכנים אלו אינם מהווים חוות דעת או עצה מקצועית, או תחליף להיוועצות ישירה עם איש מקצוע מתאים באשר לטיפול הנדרש