מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסחדשותהתזונה שתפחית סיכון לסרטן מעי גס בגברים

התזונה שתפחית סיכון לסרטן מעי גס בגברים

חוקרים מצאו כי תזונה המבוססת על הצומח מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס בגברים כמעט ברבע, אך רק אם היא בריאה. מה מומלץ לאכול כדי להפחית את הסיכון למחלה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סרטן המעי הגס - המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל - הוא אחד מסוגי הסרטן שקשורים מאוד לתזונה, וזאת מכיוון שהמזון שאנחנו אוכלים בא במגע ישיר עם תאי המעי.

 

כעת נמצא במחקר חדש שתזונה בריאה המבוססת על הצומח – עשירה במזונות מלאים ולא מעובדים, לרבות פירות, ירקות וקטניות, ודלה במזונות לא בריאים כמו דגנים מעובדים, מיצים וסוכר מוסף – עשויה להפחית באופן משמעותי את הסיכון לסרטן המעי הגס בקרב גברים.

 

המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת BMC Medicine  נערך על ידי חוקרים אמריקאים וחוקרים מדרום קוריאה. הוא כלל 173,427 נבדקים ממגוון קבוצות אתניות, שהיו במעקב במשך כ-19 שנים. במהלך תקופת המעקב 4,976 מהם חלו בסרטן המעי הגס.  

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, נמצא כי באופן כללי לגברים שאכלו את התזונה הבריאה ביותר המבוססת על מזונות מהצומח – כזו עם מזונות פחות מעובדים ויותר מלאים – היה סיכון נמוך ב-22% לפתח סרטן המעי הגס, בהשוואה לגברים שהתזונה שלהם הכי פחות בריאה. כשהחוקרים בחנו את הקשר בין תזונה לסרטן המעי הגס באוכלוסיות שונות נמצא כי בקרב גברים לבנים שאוכלים תזונה בריאה המבוססת על הצומח הסיכון לסרטן המעי הגס נמוך ב-24%. תזונה המבוססת על הצומח שאינה בריאה לא הפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס.

 

החוקרים לא מצאו מגמה דומה בקרב נשים והם משערים שהסיבות לכך קשורות לשכיחות הגבוהה יותר של סרטן המעי הגס בגברים, וכן לכך שבאופן כללי בקרב נשים התזונה בריאה יותר מאשר בקרב גברים, ולכן ההבדל בין הנשים שאוכלות פחות בריא לאלה שאוכלות מזונות בריאים פחות דרסטי.

 

דגים ומוצרי חלב

 

למחקר מספר חסרונות, ובראשם היותו מחקר תצפיתי שאינו יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה והעובדה שהתזונה של הנחקרים נבדקה רק פעם אחת בתחילת המעקב, וייתכן כי זו אינה מייצגת את התזונה שלהם לאורך חייהם.

 

בנוסף, לא נבדקו במחקר ההשפעות המיטיבות של מזונות מהחי כמו דגים ומוצרי חלב, שמחקרים הראו כי הם דווקא עשויים להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס.

 

עם זאת, המחקר מחזק מחקרים קודמים רבים שהוכיחו כיצד תזונה בריאה יכולה לסייע להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס. על בסיס העדויות הקיימות, כדי להפחית סיכון לסרטן המעי הגס מומלץ להפחית בצריכת בשר אדום - במיוחד כזה ה"עשוי היטב" (WELL DONE), להימנע ככל הניתן מבשר מעובד, להגביל את צריכת אלכוהול, לצרוך הרבה סיבים תזונתיים, לצרוך דגנים מלאים, לצרוך מוצרי חלב, לצרוך פירות וירקות ולאכול דגים.

 

 

עוד על אורח חיים ותזונה להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס

 

BMC Medicine vol 20, Article number: 430 (2022)