טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השתלת תאי גזע עשויה להוביל להפוגה בטרשת נפוצה
מחקר: במשך שלוש שנים לאחר השתלת תאי גזע, רוב המטופלים חוו הפוגה מלאה מהמחלה
השתלת תאי גזע עשויה להוביל להפוגה מהמחלה ואף לשיפור קל במצב הנוירולוגי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, שלוש שנים לפחות לאחר הטיפול. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Neurology.
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.
בשנים האחרונות נבדק טיפול בתאי גזע למחלה שמטרתו 'לאתחל מחדש' את מערכת החיסון. הטיפול הנוכחי בתאי גזע כולל שני שלבים: בשלב הראשון הנקרא (HDIT (High-dose immunosuppressive therapy, מינונים גבוהים של מדכאי מערכת החיסון פוגעים במערכת החיסון הקיימת, בכדי לאפשר הקמתה של מערכת חיסון יציבה יותר, שאינה תוקפת את רקמות הגוף עצמו. בשלב השני הנקרא (HCT (Hematopoietic cell transplant מושתלים למטופל תאי גזע שהוצאו מגופו, בכדי שיתמיינו ויבנו את מערכת החיסון מחדש.
תוצאות מבטיחות
המחקר המכונה HALT-MS, שנערך בראשותו של פרופ' ריצ'ארד נאש מהמכון לסרטן הדם בקולורדו, בחן את יעילות הפרוצדורה בה מושתלים תאי גזע בקרב 24 אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. המטופלים היו במעקב במשך חמש שנים לאחר הפרוצדורה. בשלב זה מפרסמים החוקרים תוצאות של שלוש השנים הראשונות.
91% מהמטופלים לא חוו ההתדרדרות במצב הנוירולוגי לאורך 3 שנים ו-86.3% לא חוו התקף טרשת נפוצה בתקופה זו. ב-78.4% מהנבדקים לא נצפה כל סימן קליני של מחלת הטרשת הנפוצה - כלומר לאורך 3 שנים מטופלים אלו לא חוו התקף טרשת נפוצה, לא הייתה התדרדרות במצבם הנוירולוגי ולא נמצאו נגעים חדשים במערכת העצבים המרכזית שלהם בהדמיית ה-MRI.
בנוסף להפוגה בפעילות המחלה, המחקר גם הצביע על שיפור קל במצבם הנוירולוגי של הנבדקים ובמדדי איכות החיים. בממוצע, מדד ה-EDSS (רמת הפגיעה הנוירולוגית) של הנבדקים במחקר השתפר לאחר 3 שנים ב-0.5 נקודות.
החוקרים סיכמו כי המחקר מראה שהשתלת תאי גזע מביאה להפוגה מהמחלה לאורך שלוש שנים לפחות בקרב רוב המטופלים. לדבריהם, ייתכן ובעתיד הקרוב השתלת תאי גזע תהווה אפשרות טיפול לאנשים אשר התרופות הקונבנציונאליות לטרשת נפוצה לא הועילו להם, כמו גם למחלות אחרות בהן קיימת פגיעה של המערכת החיסונית במערכת העצבים המרכזית.
טיפול מסוכן
חשוב לציין שלטיפול המשולב HDIT/HCT עלולות להיות תופעות לוואי משמעותיות. תופעות הלוואי השכיחות ביותר היו ציטופניות – ספירות נמוכות של תאי הדם (64%), זיהומים (56%), סיבוכים גסטרואינטסטינליים (36%), הפרעות מטבוליות (32%) ותופעות לוואי הקשורות למערכת העצבים כגון כאבי ראש (34%).
במאמר ביקורת על המחקר, המומחים ד"ר מטאו פז סולדן וד"ר ברייאן וויינשנקר, הביעו דאגה מכך שלפרוצדורה עלולות להיות תופעות לוואי רבות וסיבוכים מסוכנים העלולים אף להיות קטלניים. הם מתארים מפגש עם מטופלים שמאמינים כי הטיפול בתאי גזע מצליח לשקם פגיעות קיימות, אך הם מבהירים שלמרות שנראה כי הפוטנציאל קיים, המדע עדיין לא הגיע לרמה הזו. עוד הם מבהירים שההשלכות ארוכות הטווח של הטיפול עדיין לא ברורות.
JAMA Neurology, 2014; DOI: 10.1001/jamaneurol.2014.3780
JAMA Neurology, 2014; DOI:10.1001/jamaneurol.2014.3831