חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השתלת תאי גזע עובריים בנפגעי חוט שדרה
מדובר בפריצת דרך לטיפול בפגיעות חוט שדרה
אז קודם כל, מה זה תא גזע עוברי? מדובר בתאים צעירים עם יכולת התמיינות, כלומר יכולת להפוך להיות כל אחת מ-200 סוגי הרקמות הקיימות בגוף האדם. תכונה זו של יכולת התמיינות הופכת אותם לתאים אידיאליים לתיקון וליצירת רקמה חדשה בכל מקום בגוף בו נגרם נזק לרקמה.
מה קורה לחוט השדרה לאחר הפגיעה? חבלה יכולה לגרום להרס סיבים עצביים הנקראים אקסונים. תפקיד האקסונים הוא להעביר מידע אל המוח וממנו לגוף. כאשר נגרמת הפרעה בהעברת המסרים דרך האקסונים, שכבת הבידוד שמקיפה אותם ונקראת מיאלין נשחקת ונגרם נזק בלתי הפיך לחוט השדרה. מטרה של השתלת תאי גזע עובריים הוא ליצור מחדש את שכבת המיאלין שנשחקה וכך לחדש את הזרמת האותות הנעים דרך האקסונים.
על הניסוי
בינואר השנה חברת Geron קיבלה אישור של Food and Drug Administration) FDA מינהל המזון והתרופות אמריקאי) לבצע ניסוי קליני ראשון באנשים עם פגיעה בחוט השדרה באמצעות השתלת תאי גזע עובריים. במהלך הניסוי יוזרק למטופלים עם פגיעת חוט שדרה חומר בשם GRNOPC1, שזאת בעצם תערובת תאים שמופקת מתאי גזע עובריים. מועמדים להשתתף בניסוי אנשים עם פגיעה שלמה עד שבועיים ממועד הפגיעה, כלומר בשלב החריף.
הצד האפל של תאי הגזע- לתאי גזע מושתלים ישנה נטייה להתחלק באופן בלתי נשלט וכך לגרום להופעת גידולים. זאת הסיבה שעל החוקרים לוודא ולשלוט בהתחלקות מבוקרת של תאי הגזע המושתלים. בנקודה זו נוצרת הדילמה וישנו צורך במציאת שיווי משקל בין שני המצבים- שליטה ירודה עלולה להביא להתחלקות לא מבוקרת ובסופו של דבר להיווצרות גידול בגוף המושתל אך מצד שני, שליטת יתר תגרום לירידה ביכולת ההתחלקות של התאים.
לסיכום ניתן לומר כי תאי גזע נותנים תקווה למיליוני אנשים עם בעיות רפואיות כרוניות, ביניהם נפגעי חוט שדרה.
תרגום ועריכה: אנה רייזמן