מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהשתלת תאי גזע לטרשת נפוצה: ממצאים מעודדים

השתלת תאי גזע לטרשת נפוצה: ממצאים מעודדים

חוקרים מצאו כי להשתלת תאי גזע עשויות להיות הטבות ארוכות טווח לאנשים מסוימים עם טרשת נפוצה. מה חשוב לדעת על הטיפול הניסיוני?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חוקרים איטלקים מצאו כי בקרב 210 מטופלים עם טרשת נפוצה שעברו השתלת תאי גזע, שני שליש לא חוו החמרה בנכות במשך מעקב שנמשך עשור לאחר הטיפול.

 

באנשים עם טרשת נפוצה מערכת החיסון תוקפת את שכבת המיאלין שמבודדת ומגנה על תאי עצב ובחוט השדרה ובמוח, מה שמוביל למגוון גדול של תסמינים נוירולוגיים כגון הפרעות תחושה, בעיות בשיווי המשקל, חולשת שרירים והפרעות ראייה.   

 

אחד הטיפולים הניסיוניים שנבדקים כיום לטרשת נפוצה הוא טיפול באמצעות תאי גזע - תאים שבתנאים מסוימים יכולים להתפתח לסוגים שונים של תאים בגוף, לרבות תאים של מערכת החיסון.

 

כיום בעולם מבוצעים מחקרים רבים שבוחנים שימוש בתאי גזע לוויסות המערכת החיסונית של אנשים עם טרשת נפוצה ובכך מניעת הפגיעה של המערכת החיסונית במערכת העצבים המרכזית ו/או שיקום ובנייה מחדש של מעטפת המיאלין המגנה על סיבי העצב (רה-מיאלנזיציה) ואף שיקום תאי העצב שנפגעו במטרה להחזיר יכולות שאבדו.

 

המחקרים נערכים על תאי גזע מסוגים שונים, אך המחקרים המתקדמים יותר מתרכזים בתאי גזע משני סוגים: תאי גזע המטופויאטיים (HSCs) ותאי גזע מזנכימליים (MSCs).

 

במחקר הנוכחי נבחן הטיפול בתאי גזע המטופויאטיים - תאי גזע בוגרים הנמצאים במח העצם ובדם שיכולים להתמיין וליצור את כל תאי הדם והמערכת החיסונית. במסגרת הטיפול הניסיוני תאי הגזע נאספים ממח העצם או זרם הדם של המטופל עצמו ומאוחסנים. בשלב הבא המטופל מקבל טיפול אגרסיבי ביותר באמצעות תרופות כימותרפיות במינון גבוה במטרה להרוס את המערכת החיסונית הקיימת. לאחר "כיבוי" המערכת החיסונית, מוחדרים חזרה לגוף תאי הגזע ואלה נודדים אל מח העצם ומובילים לבנייה מחדש של המערכת החיסונית, ללא התגובה האוטואימונית האופיינית למחלה.

 

יעיל ומסוכן

 

החוקרים מדווחים בכתב העת Neurology כי מבין המטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית – מהלך המחלה הנפוץ ביותר – חמש שנים לאחר הטיפול 85.5% היו ללא התקדמות בנכות ועשר שנים לאחר הטיפול 71.3% היו ללא התקדמות בנכות. כמו כן, במטופלים עם טרשת נפוצה התקפית הפוגתית, מדד ה-EDSS שמשקף את רמת הנכות אף ירד משמעותית.  

 

מבין המטופלים עם טרשת נפוצה פרוגרסיבית חמש שנים לאחר הטיפול 71% היו ללא התקדמות של נכות ועשר שנים לאחר הטיפול 57.2% היו ללא התקדמות בנכות.   

 

הטיפול בתאי גזע המטופויאטיים דורש שהות ארוכה בבית חולים וכרוך בתקופה של חודשים בהם מערכת החיסון של המטופל פגועה ביותר, מה שמותיר אותו חשוף לזיהומים.

 

במחקר הנוכחי 3 מטופלים מתו תוך 100 ימים לאחר ההשתלה, אם כי אף אחד ממקרי המוות לא התרחש לאחר שנת 2007.

 

שאלות שנותרו פתוחות

 

חשוב להבין כי למחקר החדש מגבלות. בין היתר – הנבדקים לא השתתפו במחקר מסודר שבחן את הטיפול בתאי גזע לעומת תרופות סטנדרטיות למחלה, אלא עברו השתלות תאי גזע במרכזיים רפואיים שונים באיטליה בין השנים 1997 ל-2019. לכן, לא ברור כמה מוצלח הטיפול בתאי גזע בהשוואה לתרופות היעילות שקיימות כיום לטיפול בטרשת נפוצה. כמו כן, עדיין לא ברור מי ממטופלי הטרשת הנפוצה הם המועמדים הטובים ביותר להשתלת תאי גזע ומה התזמון האופטימלי להשתלת תאי גזע.

 

אלה שאלות שחשוב להשיב עליהן מאחר שהטיפול בתאי גזע הוא טיפול רציני ואינו הפיך, בניגוד לתרופות לטרשת נפוצה שכיום קיים מגוון רחב שלהן וניתן להחליפן במקרה שאינן יעילות מספיק או גורמות לתופעות לוואי משמעותיות.

 

בשנים האחרונות פורסמו מספר עבודות נוספות שבחנו השתלת תאי גזע המטופויאטיים, ואלה העלו תוצאות מבטיחות לצד תופעות לוואי מדאיגות ביותר.

 

בפברואר 2017 פורסם בכתב העת Neurology מחקר אחר שנערך בקרב 24 אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית פעילה ביותר. בסיום  חמש שנות מעקב, 69% מהנבדקים היו ללא כל סימן להתקדמות המחלה. ל-91% מהמטופלים לא הייתה החמרה ברמת הנכות ו-87% היו ללא התקפים. ברוב הנבדקים אף נראה שיפור קל ברמת הנכות. עם זאת, זוהו 399 תופעות לוואי, חלקן מסוכנות. שני נבדקים אף ניסו להתאבד. 14% מהנבדקים מתו, אך לדברי החוקרים מקרי המוות לא קשורים באופן ישיר לטיפול.

 

בסקירה של 25 מחקרים שפורסמה בפברואר 2017 בכתב העת JAMA Neurology וכללה 281 מטופלים שעברו טיפול ב-HSCs נמצא כי לאחר 5 שנים מההשתלה, 46% מכלל הנבדקים ו-73% מהנבדקים עם מהלך התקפי הפוגתי נותרו ללא כל סימן להתקדמות המחלה. גם במחקר זה נמצא כי ההשתלה גם הובילה לשיפור ברמת הפגיעה הנוירולוגית. עם זאת, 2.8% מהנבדקים נפטרו כתוצאה מהטיפול. בין תופעת הלוואי של הטיפול נמנו אלח דם, דלקות בדרכי השתן, הפעלה של וירוס "רדום" בגוף, התפתחות של מחלה אוטואימיונית נוספת וסכנה להתפתחותם של גידולים ממאירים.

 

במחקר שנערך בקנדה וממצאיו פורסמו בשנת 2016 בכתב העת The Lancet, הראו החוקרים כי השתלת תאי גזע המטופויאטיים עשויה לעצור את מחלת הטרשת הנפוצה לטווח ארוך. המחקר בחן בטיחות ויעילות של הטיפול בנבדקים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית הסובלים ממחלה פעילה במיוחד. הטיפול נמצא יעיל מאוד אך גם מסוכן ביותר. ב-23 מתוך 24 נבדקים שקיבלו את הטיפול הייתה עצירה מוחלטת של התקפים והופעה של נגעים חדשים במוח לתקופה ארוכה, וזאת ללא צורך בנטילת תרופות לטרשת נפוצה. אף מטופל לא חווה התקף טרשת נפוצה לאחר ההליך המורכב (בתקופת מעקב של 4 עד 13 שנים). 8 מתוך 24 המטופלים אף חוו שיפור משמעותי בנכות שבע וחצי שנים לאחר הטיפול. עם זאת, משתתף אחד נפטר בגלל סיבוכים הקשורים לטיפול. מטופל אחר הובהל לטיפול נמרץ בשל סיבוכים בכבד וניצל. מהלך הטיפול שונה לאורך המחקר כדי להפחית מרעילותו ועדיין, כל המטופלים פיתחו מחלות חום חמורות אשר לרוב היו קשורות לזיהומים מהם סבלו.

 

החוקרים הקנדים הדגישו כי הטיפול כולל תופעות לוואי חמורות וסיכונים, לרבות מוות ויש להשתמש באפשרות זו רק במקרים חמורים במיוחד של טרשת נפוצה, עם מהלך מחלה אגרסיבי כבר מהשלבים המוקדמים.

 

כיום מתקיימים בארה"ב מחקרים קליניים שבוחנים ראש בראש את תוצאות ההשתלות של תאי גזע בהשוואה לתרופות יעילות שמשמשות כיום לטיפול במחלה.

 

עוד על תאי גזע לטיפול בטרשת נפוצה 

 

Neurology. Jan. 20