מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השתלת ריאות כפולה הצילה חולה סרטן ריאות
רופאים אמריקאים דיווחו כי הצליחו לבצע השתלה מוצלחת של שתי אונות ריאה בחולה שאובחן עם סרטן ריאות סופני. כיום, שישה חודשים אחרי הניתוח, אין סימן לסרטן בגופו. האם השתלות ריאות יוכלו להציל חולי סרטן?
שנים ארוכות נמנעו רופאים מהשתלת איברים לחולי סרטן, בין השאר מהחשש שהתרופות נוגדות דחייה שמחלישות את המערכת החיסונית עלולות להוביל לעלייה בפעילות הממארת בגוף ובעיקר אם נותרים שרידים של תאים ממאירים, אולם בשנים האחרונות נפתחים אופקים חדשים בהשתלות איברים להצלת חייהם של חולי סרטן. בסוף השבוע האחרון דיווחו חוקרים אמריקאים כי ביצעו השתלה כפולה מוצלחת של שתי אונות ריאה לחולה סרטן ריאות סופני, ובאופן שהציל את חייו.
החולה אלברט חורי בן ה-54 לקה בסרטן ריאות למרות שאינו מעשן סיגריות. בתחילת 2020, בעת שעבד כפועל בניין בעיר שיקגו, החל לסבול מכאבי גב, שיעול, צמרמורות וכיח. תחילה הניח שחלה בקורונה, אולם לאחר שפיתח שיעול דמי – הופנה לבדיקות רפואיות ואובחן עם שלב 1 של סרטן הריאות. בעקבות סגרי הקורונה התעכב הטיפול בחורי, ובהמשך למרות שהחל טיפול כימותרפי, הגידול התקדם והגיע לשלב הרביעי שמעיד על התפשטות גרורתית נרחבת וסיכויים מזעריים להחלים מהמחלה.
הגוף התנקה מתאים סרטניים
הרופאים האמריקאים מהמרכז הרפואי נורת'ווסטרן בשיקגו מדווחים כי ביצעו השתלה כפולה של שתי אונות ריאה בחורי בחודש ספטמבר האחרון, לאחר שמחלתו התקדמה והפכה סופנית, ובחלוף חצי שנה – אין כל סימן לסרטן בגופו.
סרטן ריאות נחשב לאחד מסוגי הסרטן הקטלניים והתרופות הניתנות לחולים מאפשרות במקרים רבים רק הארכת חיים לתקופה מוגבלת. עד כה תועדו רק מקרים בודדים של השתלות ריאה בחולי סרטן הריאות, אולם רובן נכשלו מלעצור את התפשטות הגידול הסרטני, מאחר ותאי סרטן שנותרו בגופם של החולים הוסיפו להתפשט לאחר ההשתלה, בעיקר על רקע הטיפול בתרופות למניעת דחיית השתל שמחלישות משמעותית את תפקוד המערכת החיסונית. עם זאת, בשנים האחרונות חלו התפתחויות בטכנולוגיות המאפשרות להעריך את התפשטותם של גידולים סרטניים, לרבות שימוש גובר בבדיקות הדמיה ברפואה גרעינית כגון פט סי.טי. אצל חורי בדיקות ההדמיה זיהו כי הגידול הסרטני בגופו אמנם התפשט, אך נותר כולו באזור בית החזה וללא גרורות באיברים מרוחקים, לכן הרופאים שוכנעו שיוכלו לנקות את כל התאים הסרטניים במהלך השתלת הריאות, וכך אכן קרה.
בהצהרה שמסר החודש, סיפר חורי כי כשאובחן עם סרטן ריאות גרורתי, נאמר לו שאין לו סיכוי לחיות לאורך זמן, אולם אחותו סיפרה לו על הטיפול פורץ הדרך בהשתלת ריאות במרכז הרפואי נורת'ווסטרן, והובילה לשינוי בקו העלילה.
חורי פנה למרכז הרפואי ועבר לטיפולו של האונקולוג פרופ' יאנג קוואנג צ'אי. תחילה הוא החל כאמור טיפול בתרופות לסרטן, אולם כשמצבו הוסיף להידרדר והוא אושפז ביחידה לטיפול נמרץ עם דלקת ריאות וזיהום בדם (ספסיס), חורי הוכנס לרשימת ההמתנה להשתלת ריאות. כעבור שבועיים של המתנה התקבלה בבית החולים תרומת ריאות שמתאימות להשתלה בגופו.
לפי הדיווח, ההשתלה בוצעה ב-25 בספטמבר 2021 וארכה כשבע שעות, במהלכן הצוות המנתחים נאלץ להסיר מיליארדי תאים ממאירים מאזור הריאות במהירות ואף בזהירות רבה – מבלי שתאי סרטן יוותרו בחלל בית החזה או יחדרו בטעות לזרם הדם.
בתום הניתוח הדרמטי – נוקה בית החזה של חורי מתאי סרטן, והושתלו בו שתי אונות ריאה שנקלטו בהצלחה. הטיפול התרופתי שקיבל למניעת דחיית הריאות החדשות לא הוביל לפעילות סרטנית כלשהי עד היום, חצי שנה לאחר ההשתלה ההירואית.
תקווה לטיפול בסרטן הקטלני
כיום מנהל חורי לפי הדיווח חיים רגילים, כשהוא יכול לעבוד וללכת למכון כושר מבלי להזדקק למכשיר תומך נשימה ולמעשה חייו ניצלו אחרי שהיה על ערש דווי. בהודעה לכלי התקשורת אמר חורי כי "חיי עברו מ-0 ל-100 בגלל הרפואה שקיבלתי בנורתו'ווסטרן. לא ראו אותי מחייך במשך מעל לשנה, אבל היום אינני יכול להפסיק לצחוק".
בעקבות ההצלחה מפתחים רופאי נורת'ווסטרן פרוטוקול טיפולי חדש שיוכל לסייע בהחלטה בנוגע לחולי סרטן ריאות שעשויים להנות מהטיפול החדש. עם זאת, יש לזכור כי בעיית מצוקת המחסור באיברים להשתלות עדיין מונעת את הפיכתן של השתלות ריאות לטיפולים שגרתיים לחולי סרטן ריאות קשים.
סרטן הריאות נחשב לאחד מסוגי הסרטן הקשים יותר. בישראל סרטן הריאות הוא סוג הסרטן הקטלני ביותר, שאחראי לכחמישית (21.1%) ממקרי התמותה מסרטן בקרב גברים ולכעשירית (11.8%) מהמקרים בקרב נשים. ברוב המקרים מתפתחת המחלה אצל מעשנים בהווה או בעבר (80% עד 90% מהחולים). לפי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, שהוצגו בנובמבר 2021 במסגרת חודש המודעות לסרטן הריאות, עולה כי נכון להיום בישראל 5,637 חולי סרטן הריאה שהחלימו או שעדיין מתמודדים עם המחלה. בשנת 2018 אובחנו בישראל 2,693 חולים חדשים בסרטן הריאות.
בספרות הרפואית מתקיים בשנים האחרונות דיון ער בנוגע לטיפול באמצעות השתלות של שתי אונות ריאה למאובחנים עם סרטן הריאות. אחד המחקרים בנושא שסקר תיעוד להשתלות ריאות לחולי סרטן ריאות מסוג קרצינומה בארה"ב בין השנים 2010-1987, שממצאיו פורסמו בספטמבר 2012 בכתב העת Annals of Thoratic Surgery, זיהה 29 השתלות מסוג זה, שהיוו 0.13% מכלל השתלות הריאות בארה"ב באותן השנים. ניתוח נתוני השתלות אלה מעלה כי שיעורי ההישרדות של חולי סרטן ריאות מסוג קרצינומה שעברו השתלת ריאות היו דומים לאלו של מושתלי ריאה אחרים – מה שהוביל את החוקרים להניח כי ישנן קבוצות מסוימות של חולי סרטן ריאה שהטיפול באמצעות השתלת ריאות יוכל להועיל להן.
חוקרים מבלגיה שבחנו את הסוגיה במאמר שפורסם בנובמבר 2016 בכתב העת Journal of Thoracic Disease, קבעו כי לחולי סרטן ריאות שעוברים השתלת ריאות קיים סיכון של 33% עד 75% לחזרה של הגידול הסרטני לאחר ההשתלה, אולם סיכויי ההישרדות של המושתלים כעבור חמש שנים מהאבחנה בסרטן עשויים לעמוד על 50% כשהחולים נבחרים בקפידה בהתאם לאופי התפשטות הגידול בגופם.
רוב המחקרים מצביעים על אפשרויות מבטיחות בטיפול בהשתלת ריאות לחולים בסרטן ריאות מסוג קרצינומה ברונכוגנית – סוג של סרטן ריאות שמתפתח מדרכי האוויר (הסמפונות) הגדולות של הריאות (הברונכי), אשר נגרם ברוב המכריע של המקרים על רקע עישון סיגריות. מאמר סקירה בנושא של חוקרים מאוסטרליה, שפורסם ביולי 2018 בכתב העת Lancet Oncology, מצא כי 30% מחולי סרטן ריאות מסוג קרצינומה ברונכוגנית יכולים לעבור טיפול מוצלח באמצעות השתלת ריאות, ולהחלים מסרטן גרורתי שנים ספורות לאחר ההשתלה, ובהמשך מציגים שיעורי הישרדות דומים למושתלי ריאות אחרים. עם זאת, המאמר מבהיר כי יש לבצע השתלות אלה בזהירות רבה כדי לוודא שהריאות המושתלות לא "מזוהמות" בתאים ממאירים שנותרו בדרכי הנשימה העליונות של המטופלים במהלך ניתוח ההשתלה. יש לציין כי בדיווח הנוכחי מארה"ב לא נמסר באיזה סוג של סרטן ריאות אובחן חורי.
לצד הטיפול המתואר בסרטן ריאות באמצעות השתלת ריאות, לאחרונה פותח בישראל טיפול נוסף בסרטן הריאות באמצעות ניתוח מיוחד של 'השתלת ריאות עצמית'. במהלך הטיפול מוצאות הריאות מהגוף בניתוח בשעה שהחולה מחובר למכונת לב-ריאה, בהמשך מועברות לנוזל שימור כפי שנעשה בהשתלות, ועוברות הליך חדשני של ניקוי מתאים ממאירים תוך כדי בדיקה. אז מוחזרת אונת ריאות אחת לגוף הנקייה מסרטן, לאחר ניפוח באוויר, תוך חיבורה לכלי הדם והסמפונות. בישראל תועד טיפול ראשון בעולם בסרטן ריאות בשיטה החדשה בפברואר 2020 בבית החולים בילינסון. טיפול זה, במידה ויצבור תאוצה, עשוי להיות מבטיח יותר, שכן הוא אינו דורש המתנה לתרומת ריאות ואף מאפשר לעתים לחסוך מהמטופל את הצורך בטיפולים תרופתיים כימותרפיים או ביולוגיים ובטיפולי הקרנות.