כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השתלות כליה: חילופי כליות עם קפריסין
הסכם חדש של משרד הבריאות בישראל עם קפריסין יאפשר להגדיל את הסיכוי של חולי כליה לזכות להשתלת כליה, במידה שבן משפחה הסכים לתרום להם כליה אך לא נמצא כתורם מתאים
רשימת ההמתנה להשתלת כליה היא ארוכה. פתרון אחר הוא השתלת כליה מתורמים חיים, אך במצבים רבים בהם בני משפחה או חברים רוצים לסייע ולתרום כליה, לא קיימת התאמה בין התורם לנתרם וההשתלה לא מתאפשרת.
כדי לתת מענה גם למשפחות שבתוכן לא נמצאה התאמה בין התורם לנתרם, פותחו ברחבי העולם תוכניות של חילופי תורמים. כך, במצבים בהם אדם מבקש לתרום כליה לאדם אחר ונמצא לא מתאים, הוא יוכל לתרום כליה למטופל אחר שהוא אינו מכיר, ביניהם יש התאמה, והאדם לו ביקש לתרום מלכתחילה יקבל כליה מתורם אחר – כך שנוצרת שרשרת השתלות שיכולה לערב עשרות אנשים.
בשנת 2011 המרכז הלאומי להשתלות בישראל פתח תוכנית דומה וכבר באותה שנה בוצעה במרכז הרפואי בילינסון השתלת כליה בשרשרת של שלושה זוגות תורמים ומושתלים. מאז תוכנית ההצלבות מאפשרת בכל שנה השתלה בכ-10 זוגות.
כעת מאגר זוגות התורמים-נתרמים להצלבה צפוי לגדול משמעותית, דבר שיגדיל את האפשרויות למצוא התאמות ויאפשר יותר השתלות כליה. משרד הבריאות הודיע היום (ג) כי שר הבריאות יעקב ליצמן חתם על הסכם לשיתוף פעולה הדדי בתרומת כליות מהחי עם קפריסין. מדובר בתכנית חדשה למציאת התאמה בין תורמי כליה חיים לנתרמים לביצוע השתלות כליה, שהוכנה על ידי מרכזי ההשתלות בשתי המדינות.
התוכנית מיועדת למועמדים להשתלה אשר להם קרוב משפחה המוכן לתרום להם כליה, אך התרומה לא יכולה להתבצע בתוך הזוג עצמו בשל אי התאמה בין סוג הדם של המועמד לסוג הדם של התורם או הימצאות נוגדנים לכליית התורם בדמו של המועמד להשתלה.
במסגרת התוכנית ירוכזו נתונים רפואיים של הזוגות (מועמד ותורם קרוב משפחה), שלא ניתן לבצע תרומת כליה ביניהם, מישראל ומקפריסין. הנתונים יוקלדו לתוכנת מחשב מיוחדת שמבצעת הצלבות ומוצאת התאמות בין תורמים לבין מועמדים להשתלה מזוגות אחרים. כתוצאה מכך נוצרים צמדים חדשים – מועמד מזוג אחד ותורם מזוג אחר אשר ביניהם קיימת התאמה, וכך ניתן יהיה לבצע שרשרת של השתלות. יתרון נוסף בתוכנית הוא ששילוב תורמים/ממתינים ממוצא אתני שונה יכול להגדיל את האפשרות למצוא התאמות לבעלי רמות נוגדנים גבוהים. הכליות להשתלה יוטסו בין המדינות במטוס פרטי.
כל מועמד להשתלה שיש לו תורם קרוב משפחה רשאי להצטרף לתוכנית, לרבות מטופלי דיאליזה וחולי אי ספיקת כליות אשר עדיין לא החלו בטיפולי דיאליזה.
"זהו הסכם חשוב מאוד וראשון מסוגו. ישנה חשיבות להסכמים כאלו גם בעבור האפשרות שנצליח להציל אדם אחד", אמר פרופ׳ איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. שר הבריאות הרב יעקב ליצמן ציין כי הוא צופה בעתיד הסכמים דומים נוספים שיחתמו עם מדינות אחרות.
התכנית עם קפריסין אושרה בוועדת ההיגוי של המרכז הלאומי להשתלות, בראשותו של פרופ' רפי ביאר. הוביל את יוזמת התכנית, פרופ' איתן מור מנהל מחלקת ההשתלות בבלינסון, וביחד עם ועדת הכליות הארצית והנהלת המרכז להשתלות הוכנה תכנית שכללה הנחיות מקצועיות מפורטות ונבנתה תשתית לוגיסטית, אתית ופיננסית.
ריי
למה רק קפריסין? למה לא מחברים בסיס נתונים עולמי? זה כל כך פשוט וייתן אלפי פתרונות.