קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
השתלה יעילה לטיפול בקרוהן חמור
מחקר: השתלת מעיים או השתלת מספר איברים אפקטיבית לטיפול באנשים עם מחלת קרוהן חמורה מאוד
מטופלים הסובלים ממחלת קרוהן חמורה שלא יכלו יותר לסבול הזנה תוך ורידית יכלו לחזור לתזונה אוראלית רגילה ולא סבלו מחזרה קלינית של המחלה, לאחר שעברו השתלת מעיים או השתלה של מעיים עם איברים נוספים מאזור הבטן. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת פיטסבורג ונמשך מעל ל-20 שנה.
המחקר החדש שהוצג בכנס השנתי של קרן הקרוהן והקוליטיס בפלורידה הוא המחקר הגדול ביותר עד כה שבדק את יעילות ההשתלה במטופלים עם מחלת קרוהן בשלבה הסופי.
קרוהן היא מחלת מעי דלקתית כרונית שיכולה לגרום לסימפטומים רבים בהם שלשול ממושך, יציאות רכות, מימיות או בתדירות גבוהה, כאב בטן עוויתי, חום, ולעיתים דמם במערכת העיכול.
למטופלים הסובלים מהצורה החמורה של המחלה יש לעיתים קרובות כשל בלתי הפיך של המעיים ולפעמים הם זקוקים לקבל תזונה באמצעות צינור המחובר לווריד. מטופלים שאינם מסוגלים לסבול הזנה תוך-ורידית לפעמים מופנים להשתלת מעיים. הניתוח הוא בעצם המוצא האחרון והוא מבוצע במרכזים רפואיים בודדים בעולם.
במסגרת המחקר, החוקרים בחנו 309 מטופלים מבוגרים שעברו השתלת מעי או השתלה של מעיים ואיברים נוספים בין 1990 ל-2012. מתוכם, 57 סבלו ממחלת קרוהן עם כשל בלתי הפיך של המעיים וטיפולי הזנה תוך-ורידית שעברו נכשלו בשל זיהומים רבים.
12 מהמטופלים הללו נזקקו גם להשתלת כבד כי סבלו מאי ספיקת כבד, 43 עברו השתלה של המעיים בלבד ושניים עברו השתלה מרובת איברים בהם קיבה, מעיים ולבלב.
נמצא כי לאחר שנה, שיעור ההישרדות של המטופלים עמד על 90%, לאחר שלוש שנים השיעור היה 74%, לאחר חמש שנים – 56% ולאחר 10 שנים – 43%. בקרב המטופלים שלא נזקקו להשתלת כבד שיעורי ההישרדות היו גבוהים יותר ובתום עשור עמדו על 57%. כל השורדים הגיעו לעצמאות תזונתית מלאה ונהנו מתזונה אוראלית לאחר ההשתלה.