טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השפעת הגיל והסביבה על הסיכון לטרשת נפוצה
סקירה מדעית חדשה מציגה את הנתונים המצביעים על חשיבות הגורמים הסביבתיים בתקופות הילדות וגיל ההתבגרות, אשר משפיעות על הסיכון לפתח טרשת נפוצה בבגרות.
תקופת הילדות, לפי מספר מחקרים, היא תקופה המשפיעה ומהווה גורם סיכון להתפתחות הטרשת הנפוצה בבגרות. בחינה של נושא זה נעשית באמצעות מחקרים המנתחים את הטרשת נפוצה בקרב מהגרים. מעט המחקרים שבחנו נושא זה בדקדקנות הראו שילדים הצעירים מגיל 15 בעת ההגירה נוטים "לאמץ" את תנאי הסיכון לטרשת נפוצה של המדינה אליה היגרו, ואילו אלו המבוגרים מגיל 15 בעת ההגירה הם בעלי סיכון לפתח טרשת נפוצה התואם את מדינת המקור שלהם, המדינה ממנה היגרו. מחקרים שונים מצביעים על חתך גיל שונה ממנו נשארים עם הסיכוי לפתח טרשת נפוצה של מדינת המקור, בניגוד למדינה ממנה היגרו, על-פיהם הגיל הקריטי יכול להמשיך, להתרחב ולהגיע עד הבגרות.
הרעיון המצביע על כך שלגורמים סביבתיים יש השפעה על הסיכוי לפתח טרשת נפוצה נתמכים גם ע"י מחקרים שבוחנים את היחס בין המגדרים עם טרשת נפוצה. שינוי ביחס נשים:גברים עם טרשת נפוצה בקרב מהגרים בקנדה מקביל ושווה ליחס המגדרים בקנדה כולה, כל עוד מתייחסים לאלו שהגרו טרם גיל 21. לעומת זאת, אם ההגירה התרחשה לאחר גיל 21, היחס המגדרי (נשים לעומת גברים) נשאר כפי שהוא היה במדינת המקור (המדינה ממנה היגרו). המחקר הראה כי הגירה מדרום אירופה לפני גיל 21 מביאה ליחס בין המגדרים בו לנשים יש סיכוי להיות עם טרשת נפוצה הגבוה פי 2.33 מגברים, זהו היחס הידוע כמאפיין ונכון לקנדה כולה. לעומתם, אלו שהגרו מדרום אירופה לאחר גיל 21 מציגים יחס בו לנשים יש סיכוי הגבוה (רק) פי 1.63 מגברים. ממצאים אלו מעידים ומחזקים את ההנחה הטוענת שגורמים סביבתיים תורמים לסיכון לטרשת נפוצה בתקופות גיל שונות.
מחקרים אחרים בחנו באופן סטטיסטי את הימצאות בזמן ומרחב כתורמים לסיכון לטרשת נפוצה. מחקר נורבגי גילה כי אנשים עם טרשת נפוצה היו בעלי סיכוי גבוה לחיות אחד ליד השני בין הגילאים 13-20. מחקר דומה שנערך בסרדיניה, מצא גם קשר של זמן ומקום, אך בגילאים מוקדמים יותר, בין השנים 1-3. גם מחקרים אלו מחזקים את ההנחה שגורמים סביבתיים במהלך הילדות והבגרות מגבירים את הסיכון לטרשת נפוצה. נקודת הזמן הקריטית המדויקת אינה ברורה עדיין, מכיוון שכל מחקר מציין תקופה אחרת, אך ייתכן ששתי התקופות שצוינו חשובות ומשפיעות באותה מידה.
קיימת הסכמה רחבה ומבוססת בין החוקרים כי לגורמים סביבתיים (כמו זיהום אויר, היגנייה, חשיפה לשמש, תזונה ועוד) יש השפעה על טרשת נפוצה וכי סביר מאוד כי ישנם תקופות גיל קריטיות שבהן חשיפה לגורמי הסיכון הסביבתיים מגבירה אף יותר את הסיכון לטרשת נפוצה.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.