השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
השעה בה הולכים לישון משפיעה על הסיכון להשמנה
לבני נוער שהולכים לישון בשעה מאוחרת ומתעוררים בשעה מאוחרת סיכון גבוה פי 1.5 להשמנה
כבר ידוע כי משך השינה קשור לסיכון להשמנה באוכלוסיה בכלל ובבני נוער בפרט. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Sleep מראה כי הסיכון להשמנה קשור לא רק למספר השעות שבני נוער ישנים, אלא גם לשעה בה הם הולכים לישון. מהמחקר עולה כי בני נוער שנרדמים בשעה מוקדמת ומתעוררים בשעה מוקדמת נוטים להיות רזים יותר ופעילים יותר מבני נוער שהם "ציפורי לילה", למרות שמשך השינה בשתי הקבוצות זהה.
חוקרים מאוניברסיטת דרום אוסטרליה תיעדו במשך ארבעה ימים את השעה בה הלכו לישון והשעה בה התעוררו 2,200 בני נוער בגילאי 9-16. בנוסף, תועדו גם הפעילות במשך שעות הפנאי ומשקלם של המשתתפים.
הילדים משכימי הקום הלכו לישון 70-90 דקות מוקדם יותר והתעוררו 60-80 דקות מוקדם יותר מהילדים שהלכו לישון מאוחר.
מעיבוד הנתונים עלה כי למרות ששתי הקבוצות ישנו בממוצע אותו מספר שעות בלילה, לילדים שהלכו לישון מאוחר וקמו מאוחר היה סיכון גבוה פי 1.5 להיות שמנים לעומת ילדים שהלכו לישון מוקדם וקמו מוקדם.
הילדים שנהגו ללכת לישון מאוחר ולקום מאוחר נטו גם להיות פחות פעילים גופנית: בהשוואה לאלו שהלכו לישון מוקדם, בקרב המאחרים לישון פי 2 מהילדים היו לא פעילים גופנית ופי כמעט 3 מהילדים בילו זמן רב מול מסך הטלוויזיה או המחשב. בממוצע, משכימי הקום צברו כמעט חצי שעה יותר פעילות גופנית ביום מהמאחרים לקום. במקביל, הילדים שהלכו לישון מאוחר בילו כ- 50 דקות יותר מול מסך הטלוויזיה או המחשב מאשר משכימי הקום, במיוחד אחרי השעה שבע בערב.
ממחקרים אחרים כבר ידוע שילדים שישנים פחות נוטים להיות במצב פחות טוב בכמה מדדי בריאות, בהם הסיכון לעודף משקל והשמנת יתר. אך לדברי החוקרים המחקר הנוכחי מראה שהתזמון של השינה הוא אפילו יותר חשוב ממשך השינה. החוקרים מסבירים כי בקרב צעירים שעות הבוקר נותנות יותר הזדמנויות לביצוע פעילות גופנית מאשר לילות – המאפשרים בעיקר תוכניות טלוויזיה ופעילות חברתית. הקשר הזה בין הזמן ביום לבין פעילויות זמינות, עשוי להסביר את ממצאי המחקר.
מעניין לציין שמהאחרים לישון ולקום נטו להיות ממשפחות עם פחות אחים, לגור בערים גדולות, להיות במעמד כלכלי נמוך יותר ולהחזיק במשרה חלקית.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט