אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
השמנה מפחיתה סיכון לשברים
מחקר: השמנת יתר מפחיתה את הסיכון לשברים אוסטיאופורוטים בנשים
ערכי BMI גבוהים מפחיתים סיכון לשברים בנשים, וצפיפות המינראלים בעצם אחראית להשפעה זו. כך עולה ממחקר שהוצג בכנס השנתי של הארגון האמריקני לחקר העצם והמינרלים.
החוקרים מאוניברסיטת גטבורג שבשבדיה התבססו על נתונים מ- 27 מדגמי אוכלוסיה שנערכו ביותר מ- 25 מדינות. הם מצאו כי בקרב כמעט 300,000 הנשים שהשתתפו במחקר, 85% מהשברים אירעו באלה שלא היו עם השמנת יתר (BMI של 30 ומעלה).
החוקרים מצאו שהסיכון לשברים אוסטיאופורוטים ושברי צוואר הירך היה נמוך יותר ככל שה- BMI היה גבוה יותר.
כך למשל, תועדו למעלה מ-2.5 שברים ל-100 שנות-אדם בנשים עם ערכי BMI בטווח 18.5 עד 25, בהשוואה לפחות מ-0.5 שברים באלו עם ערכי BMI בטווח 35 עד 40. בנשים עם ערכי BMI של 40 ומעלה שיעור השברים היה קרוב לאפס. החוקרים מצאו שהגורם המתווך בין השמנה לבין סיכון מופחת לשברים הוא צפיפות העצם.
משקל נמוך בנשים מבוגרות נחשב כגורם סיכון לשברים. גם משקל גבוה עשוי להעלות סיכון לשברים, עקב העוצמה הגבוהה של החבלה בנפילה. לפי תוצאות המחקר החדש, השמנה מגנה במידה מסוימת על העצם. יחד עם זאת, מדובר על השפעה מתונה.
כדי לאושש את תוצאות מחקר זה יש לבצע מחקרים נוספים בנושא. בכל אופן, כמובן שבשל הסכנות הבריאותיות הכרוכות בהשמנה, לא מומלץ להשמין כדי להוריד סיכון לשברים.
בנוסף, ייתכן שלא לכל השמנים יש סיכון מופחת לשברים. מחקר שפורסם לפני שנה הראה כי הצטברות שומן באזור הבטן עלולה להעלות את הסיכון לאוסטיאופורוזיס.
American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2011 Annual Meeting: Abstract 1036
אילת
כמעט לא מתהלכות ואולי לכן לא שוברות את צואר הירך