מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותהשבב שיחליף את הזריקות היומיות

השבב שיחליף את הזריקות היומיות

הסוף לזריקות? הצלחה בניסוי בשבב המושתל מתחת לעור, נשלט ממחשב ומשחרר תרופה לפי הצורך


הטכנולוגיה עשויה לעזור לטפל במגוון מחלות (צילום: Shutterstock)
הטכנולוגיה עשויה לעזור לטפל במגוון מחלות (צילום: Shutterstock)

 

המיקרו-צ'יפים משמשים אותנו כיום כמעט בכל מקום. הם מפעילים את הרכבים שלנו, מכונות הכביסה הביתיות ואפילו מכונות הקפה. כעת מגייסים את הטכנולוגיה גם לעולם הרפואה – מחקר חדש בחן את השימוש בשבבים תת עוריים המשחררים תרופה, בנשים עם אוסטיאופורוזיס. בסופו של דבר הטכנולוגיה עשויה לעזור לטפל במגוון מחלות, בהן טרשת נפוצה וסרטן. האם בעוד מספר שנים נקבל מרשמים לשבבים במקום לאריזות כדורים וזריקות?

 

רוב התרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס ניתנות בכדורים. אבל התרופה פורטיאו – התרופה היחידה אשר בונה רקמת עצם חדשה - ניתנת בזריקה יום-יומית. לחלק מהמטופלים זה מהווה קושי משמעותי שמביא לכך שהם נמנעים מהטיפול. בקרוב אולי יהיה לכך פתרון. 

 

חוקרים מהמכון לטכנולוגיה של מסצ'וסטס פיתחו שבב תת-עורי המשחרר לדם מינון של תרופה בהתאם לאות שהוא מקבל ממחשב. השבב, יחד עם שבב גיבוי, נמצא בתוך התקן זעיר המוחדר מתחת לעור. 

 

לאחר שנים של פיתוח, החוקרים בחנו את השבב לראשונה בבני אדם בניסוי שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים החדירו שבב מתחת לעור באזור הבטן בשבע נשים חולות אוסטיאופורוזיס הזקוקות לטיפול בפורטיאו. הפרוצדורה שנמשכה 30 דקות דרשה הרדמה מקומית בלבד. במשך 20 ימים הם הנחו את השבב לשחרר מינון קבוע בכל יום של פורטיאו ונטלו דגימות דם כדי לבדוק את ההשפעה. בהמשך, אותן נשים חזרו לטיפול הסטנדרטי באמצעות זריקות. 

 

החוקרים מצאו כי השבבים הפיקו מינונים דומים לאלה של הזריקות. כשהנשים היו עם השבב נמדדו רמות דומות של מולקולה המהווה אינדיקציה לבניית עצם, כמו שהיו עם הזריקות.

 

הצעד הבא במחקר הוא להוכיח שניתן להשתמש במכשיר זה לאורך זמן רב יותר. אם התוצאות יהיו מבטיחות, החולות ייהנו בעתיד הקרוב מטיפול בתרופה בונה עצם ללא זריקות יום-יומיות. שבבים דומים אולי יעזרו לספק תרופות למחלות כמו סרטן וטרשת נפוצה או לשחרר משככי כאבים, במינונים משתנים לפי הצורך.

 

 

Sci. Transl. Med. DOI: 10.1126/scitranslmed.3003276