טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הריונות מפחיתים סיכון לטרשת נפוצה
הסיכון לפתח אירוע קליני בודד (CIS), העלול להוביל לטרשת נפוצה, יורד ככל שהאישה הרתה יותר פעמים
מחקר חדש מצא כי הסיכון של נשים לפתח אירוע קליני בודד (CIS), אשר יכול להוביל לטרשת נפוצה, יורד ככל שהן היו בהריון יותר פעמים. הממצאים מעודדים לבחון תרופות לטרשת נפוצה שיהיו מבוססות על הורמוני מין אשר יחקו את התהליך שמתרחש בעת ההריון.
אירוע קליני בודד (Clinically Isolated Syndrome), הוא ההתקף הנוירולוגי הראשון שנגרם בעקבות דלקתיות או פגיעה במעטפת המיאלין (השכבה המבודדת המגנה על תאי העצב), במוח או בעמוד השדרה. התקף זה עלול להוביל לטרשת נפוצה.
בעבר ייעצו רופאים לנשים עם טרשת נפוצה להימנע מהריונות, מתוך מחשבה שההיריון יחמיר את מהלך המחלה. אך ב-40 השנים האחרונות נעשו מחקרים בנושא וכולם הגיעו לאותה המסקנה - ההריון מפחית את מספר ההתקפים, בעיקר במהלך הטרימסטר השני והשלישי.
במחקר הנוכחי, חוקרים אוסטרלים בחנו את הנתונים של 282 גברים ונשים שפיתחו CIS ושל נבדקים שלא פיתחו CIS. תוצאות המחקר, כפי שפורסמו בכתב העת המדעי Neurology, הראו שככל שמספר ההריונות עולה כך פוחת הסיכון לפתח CIS.
בהשוואה לנשים שמעולם לא היו בהריון, לנשים שהרו פעם אחת היה סיכון קטן בחצי לפתח CIS. לאלו עם שלושה ומעלה הריונות היה רק רבע הסיכון לפתח CIS. לאלו עם למעלה מחמישה הריונות היה רק אחד חלקי עשרים הסיכון לפתח CIS. משתנים מתערבים כגון חשיפה לשמש ונטייה גנטית של המערכת החיסונית, נוטרלו במהלך חישוב הסיכויים. עוד נמצא, כי מספר הילדים שהיו לגברים לא השפיעו על הסיכון לפתח CIS.
בעקבות הממצאים העלו החוקרים השערה, לפיה שכיחות מקרי הטרשת הנפוצה עולה בקרב נשים בעשורים האחרונים, מכיוון שבעת המודרנית נוהגות הנשים לדחות את הגיל בו הן בוחרות להיכנס להריון ובנוסף קיימת הפחתה במספר ההריונות.
מחקר זה, יחד עם אחרים לפניו, מעידים על הצורך למצוא טיפול שיצליח לחקות את ההטבה המגנה של ההיריון. בימים אלו נערך מחקר קליני, הבוחן את הורמון המין אסטריול (estriol). האסטריול הוא הורמון שנכחותו בגוף עולה במהלך ההיריון, לכן 150 נשים עם טרשת נפצה מסוג התקפי-הפוגתי יקבלו אותו כתוספת לטיפול הרגיל שלהן, בכדי לבחון את יעילותו.
המחקר בחן את הסיכוי לפתח CIS, אך לא הראה כיצד ההריונות משפיעים לטווח הארוך על מהלך המחלה של טרשת נפוצה או על הסיכוי לפתח נכות בעתיד. חשוב לציין כי אמנם ההשפעה המיטיבה של ההיריון מדווחת לעיתים קרובות, אך שכיחה גם החמרה במצב הנוירולוגי או התקף מספר שבועות לאחר תום ההריון.
Neurology 78 (10) ; March 2012
delola
עם טרשת
אני מניחה שנשים היו קצת יותר פעמים בהריון מאשר גברים???