טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הקשר בין אפשטיין-באר וטרשת נפוצה מתחזק
חוקרים מהרווארד מצאו לראשונה שהסיכון לטרשת נפוצה מתגבר בעקבות דלקת מוירוס האפשטיין-באר (EBV). ממצאים אלו מציבים את ה- EBV כגורם סיבתי התורם לטרשת נפוצה
מאות אלפי אנשים שלא נדבקו ב- EBV נמצאו לראשונה במעקב למשך מספר שנים במהלכם התבצע מעקב אחר מצבם הביריאותי. בזכות מעקב זה החוקרים יכלו להבחין מתי הנבדקים מפתחים דלקת בעקבות EBV והקשר להתפתחות הטרשת הנפוצה. "הגיוס של נבדקים לפני שהם נדבקים ב- EBV ומעקב אחריהם לאורך כמה שנים, זאת השיטה המתודולוגית הטובה ביותר ולכן מחקר זה שונה איכותית ותקף יותר מכל עבודה אחרת שנערכה בנושא", כך אמר פרופ' אלברטו אצ'ריו, החוקר הבכיר.
EBV הוא וירוס הרפס ואחד הוירוסים הנפוצים ביותר בקרב בני אדם ברחבי העולם. הידבקות במהלך הילדות היא נפוצה מאוד ולרוב אינה מלווה בסימפטומים. הידבקות בגיל מאוחר, לעומת זאת, גורמת למונונוקליאוזיס זיהומי (מחלת הנשיקה). בארה"ב למעלה מ- 95% מהמבוגרים נדבקו בוירוס, אבל חופשיים מסימפטומים. EBV נקשר בעבר למספר סוגים של סרטן ויכול להביא לסיבוכים כאשר יש דיכוי של המערכת החיסונית, לדוגמא בעת השתלת איברים. אין כיום טיפול יעיל כנגד ה- EBV.
זהו המחקר הראשון שעוקב אחר מספר אלפים שלא נדבקו ב- EBV בזמן הגיוס למחקר (ותחילת המעקב אחריהם). אוכלוסיית המחקר הורכבה מאנשי קבע בצבא ארה"ב שהיו להם בדיקות דם שמורות במחלקת ההגנה. לאחר מכן השתמשו במאגרים האלקטרוניים של הצבא, בכדי לאתר אנשים עם חשד לטרשת נפוצה, בהתאם לרשומות הרפואיות הממוחשבות שלהם, בין השנים 1992-2004.
החוקרים סיננו 305 נבדקים שאובחנו בטרשת נפוצה ושהייתה להם דגימת דם שנאספה לפני תאריך האבחנה. שתי בדיקות נלקחו לכל מקרה מהמאגר והותאמו לסוג התפקיד, מגדר, תאריך לקיחת דגימת הדם וגיל בזמן איסוף בדיקת הדם.
המחקר מצא שהסיכון לטרשת נפוצה נדיר מאוד בקרב אנשים שלא נדבקו ב- EBV, אבל הסיכון גובר באופן משמעותי בקרב אותם נבדקים לאחר שנדבקו ב- EBV.
"התצפית שמראה לנו שטרשת נפוצה מתרחשת רק לאחר EBV, מהווה התקדמות משמעותית במחקר", אמר פרופ' אלברטו. "עד עתה ידענו רק שכל האנשים עם טרשת נפוצה נדבקו ב- EBV, אבל לא יכולנו לשלול 2 הסברים לכך: שה- EBV הוא תוצאה של הטרשת הנפוצה ולא הגורם (זאת ניתן לדעת רק לאחר שקובעים בעזרת מחקר מתאים קדימות זמנים), ושאנשים שאין להם EBV ייתכן שהם חסינים גנטית לטרשת נפוצה. 2 הסברים הללו אינם עקביים עם המחקר הנוכחי ובזכותו ניתן לשלול אותם" טען פרופ' אלברטו. "כעת ישנן מספיק הוכחות שיצדיקו את הגיוס של יותר משאבים בכדי לפתח התערבות כנגד ה- EBV, או שתעודד את תגובת המערכת החיסונית כנגד ה- EBV, פיתוח התערבויות כאלו הוא צעד חשוב מכיוון שסביר ויתרום למניעת טרשת נפוצה" המשיך והסביר הפרופ'.
מתוך ה- ScienceDaily
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.