סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הקרנות לטיפול בסרטן השד
מתי נדרשים טיפולי רדיותרפיה לסרטן השד? איך הם מתבצעים? ואיך ניתן להקל על תופעות הלוואי?
טיפול בקרינה, המכונה גם רדיותרפיה, הינו שימוש בקרינה מייננת בעלת אנרגיה גבוהה הפוגעת בתאים הממאירים.
מתי נדרשים טיפולי הקרנה בסרטן השד?
טיפולי רדיותרפיה באמצעות הקרנות מותאמים לחולות סרטן השד בהתאם למצבן, ומבוצעים בשגרה לנשים שעוברות כריתה חלקית של השד (למפקטומיה), למניעת חזרה מקומית של הגידול.
טיפולי רדיותרפיה מותאמים גם לחולות בסרטן השד הגרורתי, ולעתים ניתנות גם לבלוטות הלימפה בבית השחי, בהתאם להמצאות תאים מהגידול הסרטני בבלוטות לימפה. בחולות אלה עשויים טיפולי רדיותרפיה להקל בכאבים המיוחסים לגידול הסרטני על רקע התפשטות הגידול בגוף. כמו כן, טיפולי רדיותרפיה ניתנים גם במקרים של סרטן שד חוזר כדי למנוע התפשטות של גידול חוזר ולהקל בכאבים.
כיום ישנן עדויות כי חלק מהנשים לאחר ניתוח אינן זקוקות להקרנה, ובייחוד נשים מבוגרות עם סרטן השד שאובחן בשלב מוקדם עם גידולים רגישים להורמונים.
איך מתבצעות ההקרנות?
ההקרנות מבוצעות באמצעות קרינה מייננת במאיץ קווי במטרה להרוס את הגידול הסרטני, שלוחותיו וגרורותיו, וניתנות באמצעות סדרות טיפולים המותאמות בתכנית טיפול אישית.
למרות שהקרינה עצמה בכל טיפול אורכת לרוב 5-1 דקות בלבד, תהליך הכוונה מדויקת של הקרן הנפלטת מהמאיץ למוקד הגידול לרוב אורך כ-20 דקות, תוך סימון האזור בו יינתן הטיפול על הגוף באמצעות עט סימון או יוד מיוחד.
פרוטוקול ההקרנה נקבע בהתאם לסוג הגידול ומידת התפשטותו. הקרנות לטיפול מקומי לחולות בסרטן השד המוקדם לאחר ניתוחי כריתה חלקית (למפקטומיה) ניתנות לרוב למשך 7-5 שבועות.
מהי הקרנה תוך-ניתוחית?
כיום קיימת גם האפשרות להימנע מהקרנות לאחר ניתוח באמצעות טיפול בהקרנה תוך ניתוחית של הגידול (Intraoperative Radiation Therapy), הקרנה המבוצעת במהלך הניתוח במכשיר הקרנה מסוג Intra-beam, לאחר הסרת הגידול, תוך הקרנה ממוקדת של מיטת הגידול למשך כ-50-40 דקות. הפעולה דורשת שיתוף פעולה בין הכירורג המנתח לבין האונקולוג המבצע את ההקרנות.
מחקרים העלו כי בהשווואה להקרנות המבוצעות לשד כולו, קרינה תוך ניתוחית מהאזור בשד שממנו הוצא הגידול הובילה לקיצור תקופת הטיפול הכוללת.
בישראל החל בשנת 2006 פיילוט לביצוע הקרנה תוך ניתוחית לחולות סרטן השד העוברות כריתה חלקית במרכז הרפואי כרמל בחיפה, ובדיווח הנסמך על 468 חולות שעברו את הטיפול, והתפרסם באוגוסט 2014 בכתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, דווח על שיעור נמוך של נשים שמחלתן חזרה - ארבע חולות בלבד פיתחו סרטן שד חוזר באותו השד וחולה חמישית פיתחה גידול בשד השני. החוקרים סיכמו כי "טיפול בקרינה תוך ניתוחית חלקית לשד נמצא עדיין תחת מחקר, ועדיין אין תוצאות ארוכות טווח כמו בטיפול המקובל של קרינה חיצונית, אולם התוצאות הראשונות, הן שלנו והן בעולם, מעודדות". הטיפול מוצע כיום בבתי החולים העמק, כרמל, מאיר, בלינסון, אסותא רמת החייל, קפלן, שערי צדק וסורוקה, ומתאים לנשים מגיל 55 ומעלה עם גידולים בגודל עד 2 ס"מ ללא מעורבות של בלוטת לימפה, שנדרשות לעבור ניתוח משמר שד.
מהן תופעות הלוואי של הקרנות שד?
לטיפולים בהקרנות עלולות להתלוות תופעות לוואי שנחשבות לקלות יחסית, ובעיקר עייפות ושינויים על גבי העור באזור המוקרן, אשר לרוב חולפים בתום סדרות הטיפולים, וכן נשירת שיער בבית השחי באזור המוקרן.
איך ניתן להפחית את תופעות הלוואי?
טיפולי הקרנה דורשים התאמה והגבלות שונות במטרה להפחית את תופעות הלוואי האפשריות, לרבות שמירה על הסימונים באזור המוקרן במהלך כל סדרת הטיפולים, רחצת הגוף באזור המוקרן במים פושרים בלבד ושימוש בסבון תינוקות, הימנעות משימוש בדאודורנטים, הימנעות מחימום וקירור של האזור המוקרן והימנעות מבגדים צמודים מדי לרבות חזיות צמודות.
ג.פ.
מותר לשים על העור לפני הקרנה?
נילי גפני
חבל שלא ידעתי לפני חצי שנה שהתחלתי את הטיפולים בהקרנות שיש דברים שיכולים להגן על העור שלי מפני הכוויות הקשות האלו. מכבי אפילו נותנת את התכשיר הזה בחינם. זה חייב להיות מעוגן בזכויות החולה. קוראים לזה קאבילון. זה ספריי שקוף, כמו סיליקון דק שמשפריצים על העור. כדאי שכל ה"מוקרנים" ידעו!