מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותהקפאת כבד מאריכה פי 3 את משך שרידותו לצורך השתלה עתידית

הקפאת כבד מאריכה פי 3 את משך שרידותו לצורך השתלה עתידית

בעולם נהוג לצנן כבדים שהוצאו מתורמי איברים בקרח בזמן העברתם להשתלה, באופן שמגביל ל-9 שעות בלבד את חלון הזמנים בין קציר הכבד להשתלה. שיטה חדשה שכוללת הקפאת הכבד וזילוח מכפילה פי שלושה את זמן ההישרדות של כבד מחוץ לגוף – ללמעלה מיום


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות עולה המודעות למחסור באיברים להשתלות ברחבי העולם – מחסור שמוביל לניסיונות תמידיים לפיתוח טכנולוגיות וטיפולים רפואיים חדשניים שיוכלו להקל על תורי ההמתנה המתארכים להשתלות איברים. מחסור מורגש בכל האיברים להשתלה, ובכלל זה במחסור בהשתלות כבד שמשמשות כיום טיפול מציל חיים יחידי לאנשים שפיתחו אי ספיקת כבד סופנית מסיבה כלשהי.

 

באופן עקרוני, השתלת כבד מן המת דורשת כיום התייצבות מיידית בבית החולים של החולה שמועמד להשתלה – תוך שעתיים בלבד. לאחר שהחולה מתקבל להשתלה, הוא עובר סדרת בדיקות מהירה כדי לקבוע האם הוא כשיר רפואית לניתוח. ואילו הכבד המושתל מועבר מהתורם לחדר הניתוחים בצידנית בתנאי קירור בטמפרטורה של 4 מעלות - תהליך שמגביל את האפשרות להשתמש בכבד להשתלה תוך 12 שעות בלבד ויש גם מחמירים שקובעים פרק זמן שלא יעלה על 9 שעות.

 

עתה מתברר במחקר אמריקאי כי ניתן לייעל את שיטת הצינון של כבדים אנושיים שהוצאו מתורמי איברים ולהקפיאם לטמפרטורה של מתחת לאפס – ובשילוב עם טכנולוגיה שמבצעת פרפוזיה (זילוח) – דהיינו הזרמה חיצונית של דם שמכיל רכיבים חיוניים לכבד, וזאת במטרה להשביח כבדים שמיועדים להשתלה ולהאריך משמעותית פי שלושה את הזמן שיוכלו להישאר מחוץ לגוף.

 

הכבד שרד מחוץ לגוף למעלה מיום

 

החוקרים מאוניברסיטת הרווארד ובית החולים מסצו'סטס ג'נרל בבוסטון הדגימו כבר לפני חמש שנים במחקרים בחולדות כי הקפאת כבד לטמפרטורה של מינוס 6 מעלות מסייעת להאריך את זמן התפקוד של כבד ואת משך הזמן שניתן להשאירו מחוץ לגוף לצורך השתלה עתידית. בשיטה שנבחנה – הכבדים הקטנים של החולדות הוקפאו ובהמשך כשהופשרו מהקפאה, הוזרמו אליהם רכיבים תזונתיים חיוניים וחמצן באמצעות פרפוזיה (זילוח).

 

בהמשך פיתחו החוקרים פרוטוקול מיוחד לבחינת התועלת בהקפאת כבדים אנושיים שמשקלם הממוצע 1.5 ק"ג (בהבדל ממשקל של 10 גרם בלבד לכבד של חולדה) בתהליך שכונה על ידם סופר-קירור (supercool) – הקפאה לטמפרטורה של מינוס 4 מעלות, וזאת תוך שימוש במכשיר המבצע פרפוזיה גם לפני הקפאת הכבד וגם לאחר הפשרתו – ונמצא כי שיטה זו מאפשרת להאריך ב-27 שעות את משך הזמן שהכבד המיועד להשתלה יכול לשהות מחוץ לגוף, דהיינו למעלה מיום שלם. החוקרים הראו כי המדדים שבוחנים את תפקוד הכבד לקראת השתלה לא הושפעו מההקפאה ונותרו דומים לפני ואחרי הקפאת הכבד.

 

האתגר בהקפאת כבדים מורכב כי תהליך ההקפאה עלול להוביל להצטברות גושי קרח בכבד שמיועד להשתלה – גושים שעלולים לגרום לפגיעה בתאים והרס וקרע של רקמות בכבד. החוקרים הראו כי הכבדים האנושיים שעברו הקפאה בשיטה החדשה תפקדו כהלכה מבחינת מדדי שימוש בחמצן, יצור מיצי מרה ומטבוליזם של אנזימים מסוג לקטט – לאחר שעברו פרפוזיה הן לפני ההקפאה והן לאחר שהופשרו חזרה לטמפרטורת החדר. כמו כן, הכבדים תפקדו היטב כשעברו "סימולציה של השתלה" וחוברו למכשיר שמספק להם דם באופן מלאכותי.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) והיחידה לחקר ופיתוח הרפואה הצבאית בצבא האמריקאי (USAMRDC), וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2019 של כתב העת Nature Biotechnology.

 

"בנק איברים"

 

במחקר הנוכחי החוקרים לא השתמשו בכבדים אנושיים שנמצאו מתאימים להשתלות איברים מטעמים אתיים – כדי שלא להחמיר את המחסור באיברים, ונעשה למעשה שימוש בכבדים אנושיים פגועים. החוקרים העריכו כי בכבדים שהם בריאים מראש – ההנחה כי ניתן יהיה להאריך את משך הזמן מחוץ לגוף בשיטה החדשה אף יותר מפרק הזמן שתועד במחקר – למשך ימים. כמובן שככל שהזמן שאיבר יכול לשרוד מחוץ לגוף מתארך – כך גדלים הסיכויים שניתן יהיה להשתילו בחולה המתאים ביותר מבחינת סיכויי ההצלחה של ההשתלה.

 

החוקרים מציינים כי בשלב הבא יבחנו את תפקודם של כבדים שעברו הקפאה בשילוב פרפוזיה בשיטה החדשה על חזירים, וזאת כשלב מקדים לקראת ניסויים קליניים בבני אדם לבחינת השתלות של כבדים שעברו את תהליך ההקפאה החדשני.

 

המחקר החדש מצטרף לשיטה נוספת שנבחנת בשנים האחרונות במחקרים – להארכת זמן השהות של כבדים המיועדים להשתלה מחוץ לגוף – באמצעות חיבורם למכונה המבצעת פרפוזיה ומחדירה להם רכיבים תזונתיים וחמצן מבלי לקרר או להקפיא אותם, בטמפרטורת החדר. בשיטה זו, בתהליך הזילוח מועברים דרך הכבד תאי דם לבנים וטסיות דם בשילוב רכיבים חיוניים, וזאת בהבדל מתהליך הפרפוזיה במחקר הנוכחי שעשה שימוש בהעברה דרך הכבד של תאי דם אדומים ונוזל הדם (פלזמה) בשילוב עם רכיבים חיוניים. בבריטניה כבר החל שימוש נרחב בשיטה על ידי שירותי הבריאות ממלכתיים (NHS). השיטה שמתוארת במחקר הנוכחי היא למעשה שכלול של שיטת הפרפוזיה.

 

בראיון לתקשורת הבהיר אחד החוקרים כי נדרשות שיטות מגוונות להארכת משך החיים של כבדים אנושיים שמיועדים להשתלה – הן באמצעות פרפוזיה והן באמצעות הקפאה ופרפוזיה. "המטרה הסופית היא לאפשר הפעלה של בנק איברים שבו ניתן לשמר איברים שמיועדים להשתלה למשך שנים, והמחקרים בתחום צפויים להימשך גם בעתיד הקרוב", הבהיר החוקר.

 

בישראל בשנת 2018 בוצעו 88 השתלות כבד – עלייה משמעותית של 35% בהשוואה לשנה קודמת (56) שבה דווח על ירידה. בתחילת 2019 היו 101 חולים ברשימת ההמתנה להשתלת כבד בישראל, ובשנת 2018 דווח על 32 חולים שנפטרו בזמן המתנה להשתלת כבד.

 

 

Nature Biotechnology, DOI: 10.1038/s41587-019-0223-y