מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהקנטות על משקל- עניין מסוכן

הקנטות על משקל- עניין מסוכן

הקנטות בנוגע למשקל יכולות להשפיע על ילדים באופן משמעותי מבחינת תפיסת הגוף ושביעות הרצון ממנו


הקנטות גורמות לדימוי גוף בעייתי כבר בגיל צעיר (צילום: panthermedia)
הקנטות גורמות לדימוי גוף בעייתי כבר בגיל צעיר (צילום: panthermedia)

 

הקנטות והצקות בבית הספר הן לצערנו עניין שבשגרה. ההקנטות עלולות להזיק לתחושת הביטחון העצמי של הילד. כעת, מחקר חדש מראה כי סוג מסוים של הקנטות- הקנטות לגבי המשקל, עלולות להיות בעלות השלכות ספציפיות ומשמעותיות על תפיסת הגוף העצמית של ילדים.

 

החוקרים ערכו סקר בקרב כ- 400 תלמידים מכיתות ה' ו- ו' , שגילם הממוצע היה 11 ואספו נתונים גם על מסת הגוף שלהם (BMI). לאחר מכן הם בחנו את הקשר בין ביקורת הקשורה למשקל והתפיסה של הילדים לגבי עצמם.

 

התוצאות הראו כי ילדים בעלי משקל עודף שספגו ביקורת לגבי המשקל שלהם, נטו יותר לשפוט את גופם בחומרה והיו פחות מרוצים ממידות הגוף שלהם, מאשר תלמידים שלא הקניטו אותם לגבי המשקל שלהם.

 

ההשפעות של הקנטות בנוגע למשקל היו משמעותיות גם לאחר שהחוקרים נטרלו את השפעות ה- BMI של התלמידים בעת ניתוח הנתונים ואת ההקנטות שלא היו קשורות במשקל, בניסיון להפריד את התרומה של המציאות הגופנית והאינטראקציות החברתיות בין הילדים, לתפיסת הגוף שלהם.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Journal of Pediatric Psychology מסבירים כי הנטייה היא לחשוב על גיל ההתבגרות כשלב בחיים בו ילדים נהיים רגישים לדימוי הגוף שלהם. אבל, ממצאי המחקר הנוכחי מראים כי הזרעים של חוסר שביעות הרצון שלנו מהגוף נזרעים למעשה בשלב מוקדם הרבה יותר. לדבריהם, ביקורת על המשקל, באופן מיוחד, יכולה לתרום לבעיות שהן מעבר לבעיות הכלליות של ביטחון עצמי.

 

מכיוון שילדים שמפתחים כאלה השקפות שליליות על הגוף שלהם נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח התנהגויות אכילה לא-רגילות, החוקרים אומרים שצריך לדאוג למאמצי זיהוי והתערבות מוקדמים יותר בבתי ספר.

 

נראה כי גם המערכת המשפטית מתחילה להבין את השלכות ההקנטות. לאחרונה שופט פדראלי בארצות הברית אישר הסכם פשרה בתביעה ראשונה מסוגה, במסגרתו ישולמו 55 אלף דולר לתובעת שטוענת כי הבת שלה פיתחה הפרעת אכילה מסוג אנורקסיה נרבוזה בגלל הטרדות ואלימות מצד בני גילה בבית הספר.

 

 

J. Pediatr. Psychol. (2010)doi: 10.1093/jpepsy/jsq047