מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הצד המר של הסוכר
מחקר: צריכה גבוהה של סוכר קשורה לסיכון מוגבר למוות ממחלות לב וכלי דם
אנשים שרבע מהקלוריות שהם צורכים מקורן בסוכר מוסף, הם בעלי סיכון גבוה כמעט פי שלושה למות ממחלת לב וכלי דם, בהשוואה לאלה שפחות מ-10% מהקלוריות שהם צורכים מגיעות מסוכר. כך עולה ממחקר חדש שערכו חוקרים מהמרכז האמריקני למניעת ובקרת מחלות (ה-CDC).
סוכר מוסף הוא סוכר מזוקק שמוסיפים למזון בעת עיבודו והכנתו, בניגוד לסוכר הנמצא באופן טבעי במזון - כמו זה הקיים בפירות וירקות.
כשחושבים על סוכר אולי עולות בראשכם מחשבות על גלידות ועוגות, אך למעשה, יצרנים מוסיפים כמויות גדולות של סוכר למוצרים רבים, מקטשופ ועד לחם. גם מזונות דלי שומן - כמו יוגורטים – מכילים פעמים רבות כמויות גדולות של סוכר. משקאות מתוקים הם אחד המקורות הגדולים ביותר לסוכר בתזונה שלנו. בפחית אחת של קולה למשל, יש כ-9 כפיות סוכר (כ-140 קלוריות).
המחקר שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine כלל מידע על צריכת סוכר משאלונים של כמעט 12,000 מבוגרים בארה"ב, שהיו במעקב במשך כ-15 שנים. במהלך תקופת המעקב התרחשו 831 מקרי מוות ממחלות לב וכלי דם.
החוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, מין, מוצא, גורמים סוציו-דמוגרפיים, גורמים התנהגותיים ואפילו מאפיינים רפואיים.
הם מצאו שנחקרים שצרכו 25% או יותר מהקלוריות היומיות שלהם מסוכר מוסף היו בעלי סיכון גבוה פי 2.75 למות ממחלת לב וכלי דם, בהשוואה לאנשים שצרכו פחות מ-10% קלוריות מסוכר.
כאשר החוקרים חילקו את כמויות הסוכר המוסף שנצרכו לחמש קטגוריות שוות, הם מצאו כי ככל שאנשים צרכו יותר סוכר, כך עלה הסיכון שלהם למוות ממחלות ללב וכלי דם. ביחס לקטגוריה הנמוכה ביותר של צריכת סוכר, הסיכון היחסי עלה בקטגוריות הבאות ב-7%, 18%, 38% ופי שניים.
JAMA Internal Medicine. Published online Febraury 3 2014