סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
הפרעת אכילה מסוכנת לחולי סוכרת 1 - דיאבולימיה
דיאבולימיה הוא מושג חדש המורכב מהמילים: Diabetes – סוכרת ו Bulimia – בולמוס אכילה
הרצון להיות רזים בכל מחיר הביא להתפתחות תופעת הדיאבולימיה הפרעת אכילה המסכנת את חייהם של חולי סוכרת מסוג 1. דיאבולימיה הוא מושג חדש המורכב מהמילים: Diabetes – סוכרת ו Bulimia – בולמוס אכילה. בקהילה המדעית והרפואית כבר מכירים את התופעה הרווחת בעיקר בקרב בני נוער ונשים אך היא עדיין לא קיבלה הכרה רשמית.
באתר www.diabeteshealth.com מסבירים כי דיאבולימיה היא הפרעת אכילה המיוחסת לאנשים הסובלים מסוכרת סוג1 אשר באופן מכוון מורידים את כמות האינסולין שהם מזריקים לעצמם במטרה לרדת במשקל. הפחתת כמות האינסולין המוזרק גורמת לפירוק השומן והשריר לגופי קטון זעירים (Ketone). הסוכר שאינו מתפרק מוצא את דרכו החוצה דרך השתן במקום להיאגר בגוף בצורת אנרגיה או שומן. תהליך זה גורם בדרך כלל לירידה משמעותית במשקל אך במקביל גורם לסיבוכים מסכני חיים.
בדרך כלל לאחר אבחון סוכרת מסוג 1 נכנסים החולים למשטר תזונה קפדני, בדיקת רמת הסוכר מספר פעמים ביום והזרקת אינסולין. אורך חיים זה יכול לגרום לעלייה במשקל שחלק מהנשים ונערות בנות עשרה אינן מוכנות להשלים עימה. דימוי הגוף נמוך הוא גורם מכריע בקרה נשים ונערות הסובלות מהתופעה.
מהם סיבוכי התופעה?
רמת סוכר לא מאוזנת יכולה לגרום לשיבושים בהתפתחות ובגדילה אצל מתבגרים בני עשרה. במחקר לטווח ארוך שבדק מתבגרים שהפחיתו את רמת האינסולין שהם מקבלים כדי לרדת במשקל נמצאו השלכות וסיבוכים מרחיקי לכת עם התבגרותם. חלקם סבלו מבעיות בעיניים שהצריכו ניתוחים כדי למנוע עיוורון, אחרים סבלו מאי תפקוד כלייתי שהצריך דיאליזה, או מכיבים בכפות הרגליים שגרמו לעיתים לכריתת איברים. המחקרים מצאו שחולי סוכרת מסוג 1 עם הפרעות אכילה נמצאים בסיכון גדול פי שלושה לתמותה מסיבוכי המחלה מאשר בחולים שאינם סובלים מהפרעה זו.
הפחתה יזומה של רמת האינסולין המוזרק לגוף, לאורך זמן יכולה לגרום לנויורופתיה סוכרתית וידוע שחולים בסוכרת מסוג 1 המונעים מעצמם זריקות אינסולין מתים בגילאים צעירים יותר מחולים המשתמשים באינסולין באופן תקין.
סימני אזהרה לדיאבולימיה:
מקרים של הפרעות אכילה בקרב חולי סוכרת מסוג 1 תועדו כבר בתחילת שנות השמונים. חוקרים מסכימים כי מדובר בהפחתה של צריכת אינסולין באופן מכוון לפחות פעמיים בשבוע למטרת הורדה במשקל למשך תקופה של למעלה משלושה חודשים. בני משפחה וחברים של חולי סוכרת מסוג 1
החושדים כי הם סובלים מדיאבולימיה יכולים להיעזר בתמרורי האזהרה הבאים:
•רמת המוגלובין A1c גבוהה באופן תדיר בבדיקות הדם
•ביקורי תכופים בחדר מיון בשל קטואצידוסיס (DKA) יכולים להיות סמן להפרעת אכילה
•ירידה חדה ולא מוסברת במשקל
•אי הימצאות סימני מחטים על האצבעות
פורסם ב- מכבי שרותי בריאות