הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
הפרעות אכילה נפוצות בנוער עם סוכרת סוג 1
מחקר: לכמחצית מחולות סוכרת הנעורים בגילאי 17-19 יש הפרעות בהתנהגות האכילה שעלולות לסכן את בריאותן
לכמעט אחד מכל חמישה ילדים ובני נוער החיים עם סוכרת סוג 1 (המכונה גם "סוכרת נעורים") יש התנהגות אכילה מופרעת. המצב נפוץ במיוחד בבנות ובגילאי 17-19. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת Diabetes Care.
חוקרים נורבגים ביקשו לבחון בקרב ילדים ובני נוער עם סוכרת סוג 1, את השכיחות של הפרעות בהתנהגות האכילה – מושג המתייחס גם להפרעות אכילה קליניות וגם להפרעות אכילה שאינן מוגדרות כהפרעות אכילה באופן רשמי. כדי לעשות זאת, הם השתמשו בכלי חדש – שאלון שמזהה בעיות אכילה באופן ספציפי בסוכרתיים.
החשיבות של שימוש בכלי המיועד באופן ספציפי לחולי סוכרת, נובעת מכך שהרבה התנהגויות בעייתיות המעלות את האפשרות שמדובר בהפרעות אכילה באוכלוסייה הרגילה – כמו עיסוק מרובה עם מזון ואכילה כשלא רעבים – הן טבעיות בקרב אנשים עם סוכרת סוג 1. בנוסף, הכלים הרגילים בהם משתמשים לזיהוי הפרעות אכילה, לא מעריכים בעיות ספציפיות לסוכרתיים, כמו הגבלת השימוש באינסולין למטרות הרזיה.
לדברי החוקרים, כאשר קיימות הפרעות בהתנהגות האכילה במטופלים עם סוכרת סוג 1, הן עלולות לפגוע קשות בשליטה המטבולית ולהאיץ את התפתחותם של סיבוכי סוכרת. הפרעות כאלה גם נקשרו בעבר לעליה בסיכון למוות.
הם מסבירים כי הפרעות בהתנהגות האכילה משתרשות ומחמירות במשך הזמן בחולי סוכרת סוג 1, ולכן חשוב לזהות את הבעיה ולטפל בה בהקדם, כדי להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת.
המחקר כלל 770 בני נוער בגילאי 11 עד 19, שגויסו מתוך מרשם הסוכרת בילדים בנורבגיה. מחצית מהנחקרים היו בנים. רוב הנחקרים השתמשו במשאבות אינסולין או הזריקו לעצמם אינסולין לפחות 4 פעמים ביום.
החוקרים זיהו הפרעות בהתנהגות האכילה ב-18% מכלל הנחקרים. השיעורים היו גבוהים יותר בקרב בנות (27.7%) בהשוואה לבנים (8.6%).
שיעורי הסובלים מהפרעות בהתנהגות האכילה בנחקרים המבוגרים יותר – 153 בני 17 עד 19 – היו גבוהים יותר, ועמדו על כ-38%: כמעט 50% מהבנות ו-14.5% מהבנים.
מתבגרים עם עודף משקל ומתבגרים שמנים היו בעלי סבירות גבוהה יותר להפרעות בהתנהגות האכילה: כ-29% ו-38% בהתאמה, בהשוואה ל-15% בלבד מבעלי המשקל התקין.
עוד מצאו החוקרים, שבקרב מתבגרים עם הפרעות בהתנהגות האכילה, רמות ההומגלובין המסוכרר (מדד המעיד על ממוצע רמות הסוכר בשלושת החודשים האחרונים) היו גבוהות ועמדו בממוצע על 9.2%. זאת בהשוואה למתבגרים ללא הפרעות אכילה, שרמת ההמוגלובין המסוכרר שלהם עמדה על 8.4%. רמות גבוהות של המוגלובין מסוכרר מעלות את הסיכון לסיבוכי המחלה.
רמות ההומגלובין המסוכרר היו גם גבוהות באופן משמעותי בילדים ובני נוער שדיווחו על הגבלת אינסולין (9% לעומת 8.3%).