מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהפרעות אכילה ודיכאון מעלים סיכון לסוכרת

הפרעות אכילה ודיכאון מעלים סיכון לסוכרת

מחקר מצא כי הפרעת דיכאון, הפרעת אכילה בולמוסית ובולימיה קשורות לסיכון מוגבר לסוכרת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הפרעת אכילה בולמוסית ובולמיה מעלות באופן משמעותי את הסיכון לסוכרת. גם דיכאון נקשר לסיכון מוגבר למחלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetologia.

 

חוקרים מרחבי העולם בחנו את הקשר בין 16 הפרעות נפשיות לבין התפתחות של סוכרת סוג 2, בקרב יותר מ-52,000 מבוגרים מ-19 מדינות, 2,580 מהם סבלו מסוכרת שהתפתחה כשהיו מבוגרים. 

 

בניתוח נתונים ראשוני נמצא שכל 16 ההפרעות שנבדקו נקשרו לסיכון מוגבר לסוכרת. ההפרעות שבלטו במיוחד היו הפרעת אכילה בולמוסית ובולימיה, שהיו קשורות לסיכון גבוה פי כמעט ארבעה לסוכרת. דיכאון העלה את הסיכון למחלה ב-40%.

 

כאשר החוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, בהם מחלות נוספות, נמצא כי רק ארבע מההפרעות שנבחנו קשורה באופן עצמאי להתפתחות של סוכרת: דיכאון העלה את הסיכון לסוכרת ב-30%, הפרעת התפרצות לסירוגין (Intermittent explosive disorder) העלתה את הסיכון לסוכרת ב-60%, הפרעת אכילה בולומוסית העלתה את הסיכון למחלה פי 2.6 ובולימיה העלתה את הסיכון פי 2.1.

 

מחקר זה מצטרף למחקר שפורסם לפני חודשים ספורים, שמצא כי נערות שהיו להן בולמוסי אכילה תדירים היו בעלות סיכון גבוה פי 4 לפתח סוכרת סוג 2, גם לאחר שהחוקרים נטרלו את ההשפעה של מידת ההשמנה על הנתונים. לבנות שהייתה להן הפרעת אכילה בולמוסית מלאה היה סיכון גבוה במיוחד לסוכרת – כמעט פי 6 בהשוואה לבנות ללא אכילה בולמוסית. מחקר אחר שפורסם לפני כשנה, מצא כי הסיכון לסוכרת גבוה פי 2 בקרב הסובלים מדיכאון.

 

 

Diabetologia. 2014;doi:10.1007/s00125-013-3157-9