מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהפרעות אכילה ואיכות חיים

הפרעות אכילה ואיכות חיים

מחקר חדש מחפש את הקשר בין חומרת הפרעת האכילה, משך ההפרעה ומדד ה - BMI לבין החוויה הנתפסת של איכות החיים.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

"איכות חיים" זה מושג שלא קל להגדירו. ההגדרה הרווחת ביותר היא "התפיסה של הפרט את מיקומו בחיים בהקשר של התרבות שלו ומערכת הערכים בה האדם חיי, ובהתייחס למטרות, לציפיות, לסטנדרטים ולדברים שמעניינים ומדאיגים אותו".


ידוע ומקובל שהפרעת אכילה משפיעה באופן משמעותי על תחומי חיים רבים, כגון עבודה, כלכלה, יחסים בינאישיים, חברה ועוד. כל תחומי חיים אלה הנם מרכזיים למושג איכות החיים. אולם עד היום הפוקוס במחקרים בתחום של הפרעת אכילה היה על סימפטומים פיזיולוגיים ורפואיים, ודווקא לא על ההשפעה הפסיכולוגית של ההפרעה על הפרט.

 

יש השערה רווחת שחומרת הפרעת האכילה ומידת הכרוניות שלה משפיעים באופן שלילי על איכות החיים של הסובלים מהפרעת אכילה. יחד עם זאת, רק מחקר אחד הדגים באופן מובהק את הקשר הנ"ל.
כאשר ניסו לבדוק את ההשפעה של סוג האבחנה על תחושות איכות החיים, מעט מחקרים מצאו שסמפטומים של בולמוסים והקאות/משלשלים משפיעים יותר לרעה על איכות החיים הנתפסת של הפרט.

הבעיה של כל המחקרים הנ"ל היא שהם עשו שימוש בכלי מדידה שאינו רגיש וספציפי כנדרש להפרעות אכילה.

מחקר חדש ביקש לחקור את ההשפעה של ה – BMI, של משך המחלה וחומרת המחלה על איכות החיים, ולחקור את ההבדלים אם קיימים בין האבחנות השונות.

 

במחקר השתתפו 148 נשים ו – 8 גברים. הגיל הממוצע היה 26.7. 56 משתתפים היו בעלי אבחנה של אנורקסיה מהסוג המצמצם, 24 היו בעלי אבחנה של אנורקסיה עם בולמוסים והקאות, 40 אבחנות של בולמיה ו- 36 עם אבחנה של הפרעת אכילה בלתי ספציפית.


במחקר נעשה שימוש בשאלון חדש אשר מיועד למדידת איכות החיים הנתפסת בקרב אנשים אשר סובלים מהפרעת אכילה. השאלון מורכב משאלות של דיווח עצמי אשר מחולקות ל – 4 תתי – סולמות המהווים 4 תחומים של איכות חיים: פסיכולוגי, פיזי/קוגניטיבי, עבודה/לימודים, כלכלי. בכל שאלה הנבדק מתבקש לדרג את המידה בה הפרעת האכילה מפריעה ומשפיעה על התחום הרלוונטי, על סולם בין 0 (אף פעם לא משפיע) ל – 4 (תמיד משפיע).

 

התוצאות הראו שחומרת המחלה וה – BMI השפיעו לרעה על איכות החיים. בניגוד לציפיות, המדד של משך המחלה וסוג האבחנה לא היו גורם מנבא לאיכות חיים נמוכה יותר.
בניגוד למחקרים קודמים, במחקר הנוכחי הנבדקים שקיבלו את האבחנה של אנורקסיה נרבוזה היו בעלי איכות חיים נמוכה יותר בתתי הסולמות הפסיכולוגי והפיזי/קוגניטיבי, בהשוואה למטופלים אשר קיבלו את האבחנה של בולימיה או הפרעת אכילה בלתי ספציפית.


ככלל הפגיעה המשמעותית ביותר באיכות החיים אצל מטופלים אלה היא בשני תתי הסולמות הנ"ל.


התחום הכלכלי ותחומי הלימודים/עבודה נפגעים פחות. נתון זה כנראה משקף את היכולת של מטופלים אלה להמשיך לעבוד גם בתת משקל משמעותי וסימפטומים פעילים.


הממצא שחומרת המחלה כן פוגעת לרעה באיכות החיים תואם מחקרים קודמים בתחום. לגבי ה – BMI, נמצא ש – BMI נמוך גורם לדיווח עצמי של איכות חיים נמוכה יותר.


בניגוד לציפיות, משך מחלה ארוך לא הביא לאיכות חיים נמוכה יותר. ממצא זה ניתן להסביר ע"י הסברה שהתפקוד הכללי של מטופלים אלה לא הולך ופוחת למרות הימצאות של סימפטומים פעילים לאורך זמן.

יחד עם זאת, מודלים של הסתגלות למחלה כרונית מציעים הסבר אחר לממצא זה. על פי המודל מטופלים כאלה מסתגלים לפגיעה ולירידה בתפקוד ע"י כך שהם משנים את הערכים שלהם או את הדרישות והציפיות שלהם מעצמם, וכך הם מוצאים דרכים להמשיך עם חיי היומיום שלהם למרות הנזקים של המחלה.
שינויים כאלה, שאולי הם אדפטיבים ויעילים במחלות פיזיות כרוניות, גורמים למוטיבציה נמוכה כאשר מדובר בהפרעות נפשיות. כמו כן זה גורם להכחשה של המידה בה ההפרעה פוגעת בחיים.
הביקורת העיקרית על המחקר הנ"ל היא הטענה שנדרש מחקר אורך איכותני (להבדיל ממחקר כמותי בנקודת זמן אחת) כדי לתקף את הממצאים הנ"ל, מכיוון שהמושג של איכות חיים הינו מושג מורכב ועשיר, וקשה למצות ולהבין את כל ההיבטים שלו במחקר בסיסי שכזה.
 

 

תורגם ונערך ע"י מיכל אפק