מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותהפסקת עישון מפחיתה רמות מתח

הפסקת עישון מפחיתה רמות מתח

עוד סיבה להפסיק לעשן: מחקר חדש מראה שכאשר זונחים את הסיגריות רמות המתח דווקא יורדות


סיגריות- לא באמת מרגיעות (צילום: אתר סטוק פוטוז)
סיגריות- לא באמת מרגיעות (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

מעשנים פעמים רבות אומרים שהם חייבים להדליק סיגריה כדי להרגיע את העצבים. אבל מחקר חדש מראה כי רמות מתח כרוניות יכולות דווקא לרדת לאחר שמצליחים להיגמל מסיגריות.

 

22.8% מהישראלים הבוגרים מעשנים. בסקר שערך משרד הבריאות בקרב מעשנים, כמחצית דיווחו כי הם מעוניינים להיגמל מעישון. לשאלה "מה מונע ממך להיגמל מעישון?", 10% ענו שהסיבה היא חשש משינויים במצב הרוח ו- 5.4 אחוז חששו מעצבנות יתר. אבל המחקר מוכיח כי אלה לא תירוצים ראויים. 

 

המחקר שפורסם בכתב העת Addiction נערך על 469 מעשנים שניסו להפסיק לעשן לאחר שאושפזו בשל מחלות לב.  אלה שלא חזרו לעשן במשך שנה, דיווחו על תחושה של הפחתה ברמות המתח. בכך המחקר תומך בתיאוריה לפיה לפחות בקרב חלק מהמעשנים, עישון למעשה תורם ללחץ כרוני.

 

החוקרים מסבירים כי לעיתים קרובות מעשנים רואים בסיגריה כלי לשלוט על הלחץ, ומעשנים-לשעבר לפעמים חוזרים לעשן בגלל המחשבה שזה יעזור להם להתמודד עם אירוע חיים מלחיץ. ואכן, בתחילת המחקר 85% מהמעשנים האמינו שהעישון עוזר להם להתמודד עם מתחים ולחצים במידה מסוימת. מחציתם אמרו שהעישון "מאוד עוזר" להם להתמודד.

 

שנה לאחר מכן המשתתפים, ש- 41% מתוכם לא חזרו לעשן, תושאלו שוב. החוקרים מצאו כי בקרב אלה שלא חזרו לעשן נצפתה ירידה ממוצעת של 20% ברמות הלחץ. בקרב החולים שחזרו לעשן לא היה שינוי משמעותי ברמות הלחץ. הקשר נותר גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו השכלה וכמה הנבדקים נהגו לעשן בעבר.

 

החוקרים אומרים כי הממצאים תומכים ברעיון לפיו התלות בסיגריות היא מקור כרוני ללחץ בפניה עצמה. הסיבה היא שכאשר מעשנים לא יכולים לעשן, ככל שפרק הזמן שעובר בלי סיגריה מתארך, הם נוטים לחוש יותר ויותר מתוחים, חסרי מנוחה ורגזנים. סיגריה עוזרת לשחרר את מצב הלחץ הזה, וזו כנראה הסיבה המרכזית לכך שמעשנים מאמינים שעישון מפחית רמות לחץ למרות שהמצב בעצם הפוך. 

 

 Addiction. 2010 Jun 7. Epub ahead of print

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה