טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הפחתת מתח מביאה להפחתת הנגעים במוח
טרשת נפוצה: תוכנית טיפול לניהול דחק יכולה לעזור לעכב את פעילות המחלה
טיפול שבועי לאנשים עם טרשת נפוצה, שהתמקד בניהול והפחתת הדחק, מנע התפתחותם של נגעים חדשים במוח - סימן לפעילות המחלה. הנגעים הם הגורם לסימפטומים כגון בעיות ראייה, כאב או זיכרון.
מחקרים קודמים ועדויות מהשטח הצביעו על קשר בין מתח פסיכולוגי והתפתחות נגעים חדשים במוחם של אנשים עם טרשת נפוצה. לכן, מתח נחשב לאחד מהגורמים הרבים המשפיעים על התפרצויות התקפי המחלה באנשים עם טרשת נפוצה.
במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים מאוניברסיטת Northwestern לבדוק אם טיפול נפשי להתמודדות עם דחק יסייע למנוע הופעת נגעים חדשים במוח באנשים עם טרשת נפוצה.
כדי שאירוע יחווה כדחק, אדם צריך להרגיש כי הוא מאיים על משהו שחשוב לו - כגון בריאות, משפחה, או כבוד - ושאין לו יכולת לשלוט עליו.
במסגרת המחקר חולקו 121 נבדקים לכאלו שקיבלו התערבות פסיכולוגית להפחתת הדחק או לקבוצת ביקורת שלא עברה טיפול נפשי.
קבוצת הניסוי עברה 16 טיפולים לאורך 24 שבועות. במהלך הטיפול לימדו את הנבדקים אסטרטגיות להתמודדות עם דחק. "לימדנו אסטרטגיות המאפשרות להעריך כמה איום הסיטואציה באמת מהווה" מסביר החוקר הראשי פרופ' דוויד מוהר "הנבדקים מבצעים שינוי כך שההערכה שלהם את האיום תהיה ריאלית יותר ותשמש אותם להתמודדות טובה יותר. טכניקה זו משפרת את היכולת להתמודד עם אירועי דחק".
בנוסף, לימדו את הנבדקים טכניקות הרגעה אשר יכולות לווסת את התגובות הגופניות לאירוע הדחק - כגון דפיקות לב מהירות, קוצר נשימה והזעה. באמצעות הרגיעה והמדיטציה קיבלו הנבדקים דרך התמודדות עם אירועי דחק מהם לא יכלו להימנע.
הנבדקים הוערכו במהלך תקופת הטיפול ונערך מעקב לאורך 24 שבועות נוספים. במהלך התקופה בוצעו סריקות MRI כדי לבחון שני סוגים של נגעים: נגעים חדשים מסוג T2 ונגעים העוברים האדרה לאחר הזרקת גדוליניום (gadolinium-enhancing brain lesions). כשהנגעים עוברים האדרה לאחר הזרקת חומר ניגוד משמע שקיימת דלקתיות פעילה ולכן שהנגע חדש.
התוצאות שפורסמו בכתב העת Neurology הראו כי בקרב הקבוצה שקיבלה טיפול פסיכולוגי, ל-55% היו נגעים שעברו האדרה לאחר הזרקת גדוליניום בתקופת הטיפול, לעומת 77% בקרב קבוצת הביקורת. באופן דומה, 43% ממקבלי הטיפול הציגו נגעים חדשים מסוג T2, בהשוואה ל-70% בקרב קבוצת הביקורת.
השיפור המשמעותי בהפחתת הנגעים שנראה במהלך 24 השבועות בהם ניתן הטיפול הפסיכולוגי, לא נמשך לאחר סיום הטיפול.
תוצאות המחקר מראות כי טיפול פסיכולוגי המתמקד בהפחתת תחושת הדחק יכול להוות תוספת יעילה לטיפול התרופתי בטרשת נפוצה. "זו הפעם הראשונה בה מחקר מראה כי טיפול פסיכולוגי משפיע על התפתחותם של נגעים חדשים במוח" אומר פרופ' מוהר "בטרשת נפוצה, מניעתם של נגעים חדשים הוא קריטריון חיוני בבחינתה של כל תרופה חדשה וכך, בין היתר, נבחנת יעילותה".
פרופ' מוהר מוסיף כי הממצאים מצביעים על הצורך לפתח טיפולים שיהיו עמידים לאורך תקופות זמן ממושכות יותר. זאת כי קשה יהיה לאנשים להתמיד ולהגיע לטיפול מידי שבוע לאורך זמן רב, גם בשל המגבלה הכלכלית וגם בשל אילוצי זמן. "אנו בוחנים כעת שימושים במחשב וסמארטפונים כדי להביא את הטיפולים לאוכלוסיית האנשים עם טרשת נפוצה תוך צמצום העלויות והגברת הנוחות, בהשוואה לטיפול הפסיכולוגי המסורתי" הוא מספר.
חשוב לציין ולהדגיש כי הטיפול הפסיכולוגי יכול לבוא רק כטיפול משלים ואין לראות בו כתחליף לטיפולים התרופתיים הקיימים.
יוגה טיפולית
הפחתת מתח באמצעות יוגה טיפולית היא האמצעי הנגיש, הפשוט ביותר והטבעי ביותר לאדם . בנוסף היוגה מעוררת כוחות ריפוי בגוף ותורמת לאנטי-אייג'ינג. יוגה טיפולית מתאימה לכל אחד ובכלל זה למתמודדים עם טרשת נפוצה.
למידע נוסף:
http://www.yogatipulit.co.il/66243/%D7%99%D7%95%D7%92%D7%94-%D7%9C%D7%98%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%A0%D7%A4%D7%95%D7%A6%D7%94