גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
העדויות מתחזקות: עישון עלול לפגוע בשמיעה
חוקרים מצאו כי עישון עלול לגרום לאובדן שמיעה. אבל יש גם חדשות טובות: גמילה תפחית את הסיכון העודף כמעט לחלוטין תוך תקופה קצרה
מתקשים להבין דיבור של אדם אחר כשאתם בסביבה רועשת? ייתכן שזה קשור לסיגריות שאתם מעשנים. חוקרים מיפן מצאו כי מעשנים עשויים להיות בסיכון מוגבר לפתח פגיעה בשמיעה בהשוואה ללא-מעשנים, במיוחד אובדן שמיעה בתדרים גבוהים. הממצאים החדשים מחזקים עדויות ממחקרים קודמים שקשרו בין עישון – ואפילו עישון פסיבי – לפגיעה בשמיעה.
המחקר כלל 50,195 עובדים יפנים בגילי 20 עד 64 ששמיעתם תקינה. כ-19,000 מתוכם היו מעשנים בזמן המעקב, כ-9,800 מהם עישנו בעבר והיתר לא עישנו מעולם. במסגרת המחקר הנבדקים עברו בדיקות שמיעה מקיפות בכל שנה.
לאחר תקופת מעקב שנמשכה עד שמונה שנים, 3,532 נבדקים פיתחו אובדן שמיעה בתדרים גבוהים ו-1,575 פיתחו אובדן שמיעה בתדרים נמוכים.
בהשוואה לאנשים שאינם מעשנים, נבדקים שעישנו בהווה היו בסיכון גבוה ב-60% לפתח אובדן שמיעה בתדרים גבוהים – מה שמקשה על הבנת דיבור בסביבה רועשת. מעשנים היו גם בסיכון גבוה ב-20% לפתח אובדן שמיעה בתדרים נמוכים – מה שמקשה להבחין בקולות עמוקים.
ככל שהאדם מעשן יותר, כך עולה הסיכון לפגיעה בשמיעה. ניתוח הנתונים חשף שבהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם, אלה שמעשנים בהווה עד 10 סיגריות ביום היו בסיכון גבוה ב-40% לפתח אובדן שמיעה בתדרים גבוהים וב-10% לפתח אובדן שמיעה בתדרים נמוכים. באלה שמעשנים 11 עד 20 סיגריות ביום הסיכון לפתח אובדן שמיעה בתדרים גבוהים היה גבוה ב-60% והסיכון לפתח אובדן שמיעה בתדרים נמוכים היה גבוה ב-20%. עם יותר מ-20 סיגריות היום, הסיכון לאובדן שמיעה היה גבוה ב-70% בהשוואה ללא-מעשנים והסיכון לאובדן שמיעה בתדרים נמוכים היה גבוה ב-40%.
גמילה בזמן תציל את השמיעה
עוד מצאו החוקרים כי גמילה מעישון מוחקת כמעט לגמרי את הסיכון העודף לאובדן שמיעה הנובע מעישון, גם באנשים שנגמלו לאחרונה. מניתוח הנתונים עולה כי הסיכון לפגיעה בשמיעה פחת, אפילו במעשנים-לשעבר שנגמלו מסיגריות פחות מחמש שנים לפני שהמחקר החל.
באופן כללי, הסיכון לאובדן שמיעה בקרב אנשים שעישנו סיגריות בעבר אך נגמלו היה גבוה ב-20% בהשוואה לאנשים שלא עישנו מעולם. הסיכון לאובדן שמיעה בתדרים נמוכים לא היה גבוה באנשים שעישנו בעבר אך נגמלו מסיגריות בהשוואה לאלה שלא עישנו מעולם.
הממצאים מחזקים ממצאי מחקרים קודמים שקשרו בין עישון לירידה בשמיעה. במחקר אמריקאי משנת 2010 זוהתה פגיעה בשמיעה בקרב מעשנים פסיביים, בעיקר אם עישנו בעבר בעצמם: במקרים אלה 46% סבלו מאובדן שמיעה בתדרים גבוהים ו-14% בתדרים נמוכים ובינוניים, ואילו בקרב אנשים החשופים לעישון פסיבי שלא עישנו בעבר, פגיעה בשמיעה בתדרים נמוכים אובחנה בקרב כ-9% ובתדרים גבוהים ב-26%.
במחקר אמריקאי נוסף משנת 2011 נמצא כי כ-40% מ-800 בני הנוער הנכללים בעבודה שנחשפו לעשן סיגריות היו בעלי בעיות שמיעה, בהשוואה לכ-25% מ-750 בני הנוער שלא נחשפו לעשן. עורכי המחקר טענו שהממצאים מעידים כי עישון פסיבי פוגע באופן ישיר באוזניים צעירות וככל שהחשיפה גדולה יותר – הנזק גדל.
Nicotine and Tobacco Research, online March 14, 2018