טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הסיכון לשברים באנשים עם טרשת נפוצה
מחקר ניתח את הסיכון של אנשים עם טרשת נפוצה לשברים והצביע על גורמי הסיכון לסיבוך
לאנשים עם טרשת נפוצה עלול להיות סיכון מוגבר לשברים משתי סיבות עיקריות: הסיכון הגבוה לנפילות ואוסטיאופורוזיס. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis Journal ניתח את גורמי הסיכון לשברים בטרשת נפוצה.
החוקרים בחנו 2,963 אנשים עם טרשת נפוצה והשווו אותם לאלפי אנשים ללא טרשת נפוצה, הדומים להם במאפיינים כמו גיל, מגדר ומקום מגורים.
הניתוח הסטטיסטי העלה כי באופן כללי אין לאנשים עם טרשת נפוצה סיכון גבוה יותר לשברים מאשר לאנשים באוכלוסייה הכללית. עם זאת, כשנבחנו מאפיינים ספציפיים יותר, התוצאה הייתה שונה.
נמצא כי לאנשים עם טרשת נפוצה סיכון גבוה פי כמעט 2 לשבר בירך בהשוואה לאנשים ללא טרשת נפוצה. עוד נמצא כי לאנשים עם טרשת נפוצה, להם רמת פגיעה נוירולוגית קשה יותר (כלומר EDSS הגבוה מ-6), יש סיכון גדול פי 2.6 לשברים אוסטיאופורוטים בהשוואה לאנשים עם טרשת נפוצה להם פגיעה נוירולוגית מינימאלית (שרמת ה-EDSS שלהם נעה בין 0 ל-3).
החוקרים מניחים כי הסיכון הגבוה לשברים, בעיקר בירך, נובע מהסיכון המוגבר לנפילות ככל שמתקדמת מחלת הטרשת הנפוצה. הסיכון לנפילות מושפע מהחמרה בסימפטומים: שיווי משקל, יכולת הניידות, קשיי ריכוז, בעיות בשלפוחית השתן, ספסטיות, התמצאות במרחב ובעיות בראייה.
הסיכון לשברים בעקבות אוסטיאופורוזיס, גבוה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה רק בקרב בני 50 ומעלה. הסיכון לאוסטיאופורוזיס גבוה באוכלוסייה זו ממספר סיבות: ניידות נמוכה, חוסר בוויטמין D, חשיפה לסטרואידים והפעילות הדלקתית של המחלה. חשוב לציין כי המחקר לא מצא קשר בין טיפול בסטרואידים לאוסטיאופורוזיס או שברים בטווח הקצר, אך החוקרים מניחים כי בטווח הארוך יש לכך השפעה.
המחקר מצביע על חשיבות הזהירות מפני נפילות ושברים, כמו גם על החשיבות של בדיקות לאוסטיאופורוזיס בגילאים המתקדמים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. יש לציין כי המחקר לא לקח בחשבון גורמים נוספים שהיו עלולים להשפיע על הסיכון לאוסטיאופורוזיס כמו עישון ושימוש בתרופות שונות.