טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הסוף לעירויי סטרואידים לטיפול בהתקפי טרשת נפוצה?
מחקר חדש השווה עירויי קורטיקוסטרואידים הניתנים כטיפול סטנדרטי להתקפי טרשת נפוצה לטיפול סטרואידים בכדורים שאינו דורש אשפוז. התוצאות מפתיעות
הטיפול המקובל היום להתקפים של טרשת נפוצה הוא באמצעות קורטיקוסטרואידים במינון גבוה הניתנים בעירוי מדי יום במשך שלושה עד חמישה ימים. בישראל העירוי ניתן בבית חולים או מרכז רפואי באשפוז אמבולטורי (אשפוז יום בו מגיעים לטיפול שנמשך מספר שעות ובסיומו ניתן לחזור הביתה) או באשפוז מלא.
כעת מתפרסם בכתב העת היוקרתי The Lancet מחקר חדש שמצא כי ניתן להשיג את אותה השפעה של שיפור במדדי הפגיעה הנוירולוגית בדרך פשוטה יותר ופחות חודרנית שאינה דורשת אשפוז - באמצעות קורטיקוסטרואידים במינון גבוה גם כן, אך בכדורים לבליעה במקום בעירוי.
בשנת 2012 פורסמה ב-The Cochrane Database of Systematic Reviews סקירת מחקרים שכללה 215 מטופלים, שבחנה את הטיפול בהתקף טרשת נפוצה באמצעות עירוי או טיפול אוראלי (בכדורים). הסקירה לא מצאה הבדלים משמעותיים בין הטיפולים ביעילות או בתופעות הלוואי. עם זאת, היו מספר מגבלות מתודולוגיות לסקירה והממצאים לא היו מובהקים דיים, ולכן עלה צורך במחקר גדול ומבוקר יותר.
המחקר החדש נערך על ידי קבוצת חוקרים, בראשה עמדו חוקרים מבית החולים רנס בצרפת, ב-13 מרכזי טרשת נפוצה ברחבי צרפת. מדובר במחקר בסטנדרט הגבוה ביותר – מחקר קליני מבוקר, שנערך תחת כל התנאים המחייבים של ניסוי קליני.
במסגרת המחקר, 199 מטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שאובחנו עם התקף חולקו באופן רנדומלי לקבוצה שקיבלה טיפול בכדורים וקבוצה שקיבלה עירוי של סטרואידים (מטילפרדניזון - methylprednisolone), במינון של 1,000 מ"ג ליום, במשך שלושה ימים.
כל נבדק קיבל גם עירוי וגם כדורים - אלו שקיבלו עירוי אמיתי של סטרואידים קיבלו כדורי פלצבו (דמה) ואלו שקיבלו כדורים אמיתיים של סטרואידים קיבלו בעירוי תמיסת מלח - כך שהמטופלים, הרופאים והאחיות לא ידעו מי מקבל איזה טיפול.
נמצא כי 81% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בכדורים ו-80% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בעירוי השיגו שיפור קליני משמעותי במצבם הנוירולוגי תוך חודש מקבלת הטיפול. גם שכיחות תופעות הלוואי הייתה דומה, למעט הפרעות השינה - 77% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בכדורים דיווחו כי הם סובלים מהפרעות שינה לאחר קבלת הטיפול, לעומת 64% מהמטופלים שקיבלו סטרואידים בעירוי.
שיפור באיכות החיים של המטופל
החוקרים מסכמים כי הממצאים תומכים באפשרות לשפר את הטיפול בהתקפי טרשת נפוצה, מאחר והטיפול האוראלי הוא פשוט יותר, פחות חודרני, יותר נוח למטופל שלא נדרש להגיע לאשפוז ולחיבור לעירוי במשך שעות, וקל לתת אותו כמענה מיידי. בנוסף טיפול בכדורים מאפשר חיסכון בעלויות הטיפול והלוגיסטיקה.
החוקרים מבהירים כי למרות שהטיפול בכדורים הוא זול ונוח, חשוב להקפיד על כך שהסטרואידים יינתנו למטופלים רק במקרה של התקף ולא יהיה בהם שימוש שלא לצורך.
"איכות החיים של המטופל ואשפוזים מיותרים הם בהחלט הכותרת במחקר חשוב זה", אומר ד"ר יובל כרמון, נוירולוג וממנהלי קהילת טרשת נפוצה באתר כמוני. "בעבר טיפולי סטרואידים במינון גבוה היו ניתנים באשפוז מלא. אט אט מרכזי טרשת נפוצה בעולם וגם בישראל, החלו עם השנים לתת הטיפול כבר במסגרת אשפוז יום מבלי להכביד על החולים באשפוזים מיותרים. כעת, בעקבות המחקר שתואר נותר לראות אילו רופאים ומרכזים ישנו מנהגם ויאמצו את שיטת הטיפול בסטרואידים במינון גבוה בכדורים".
עם זאת, ד"ר כרמון מבהיר כי במקרים בהם יש מקום לניטור צמוד של מטופלים - כמו למשל במקרה של חולי יתר לחץ דם, סוכרת או חולים עם בעיות לב שיכולים לחוות דפיקות לב - יש מקום לשקול את הצורך בטיפול בעירוי במרכז לעירויים או באשפוז.
The lancet DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(15)61137-0
ד"ר נירית אבירן ברק
הטיפול הממושך בסטרואידים אכן עלול לפגוע בעצם, ולעיתים יש צורך בטיפול מונע הטיפול מבוסס קודם כל על השלמת סידן וויטמין D3 ולא אלפא D
MAS
הטיפול הזה גורם לפגיעה קשה מאד בשלד ולאוסטיאופורוזיס משנית. יש לשלב את הטיפול עם מתן התרופה אלפא-D3