סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
הסוכרתיים לא יודעים כמה החום מסוכן
החום עלול להיות מסוכן לכולם, אבל לסוכרתיים במיוחד. סקר מראה כי חולים רבים כלל לא מודעים לסכנות
בגלל אוגוסט הנורא חם השנה, משרד הבריאות חוזר ומדגיש על חשיבות ההקפדה שבשתיית מים ועל חשיבות ההימצאות במקומות מוצלים. זה חשוב שבעתיים לחולי סוכרת.
סוכרתיים רבים לא מודעים לסכנות שהחום טומן בחובו עבורם, ועל האופן בו הם צריכים לטפל בעצמם באקלים חם.
חוקרים מאריזונה ערכו סקר בנושא התנהלות במזג אויר חם בקרב 152 חולי סוכרת והראו כי יש להגביר בקרב החולים את המודעות להשפעת החום על המחלה.
בחולי סוכרת יכולת ההזעה נפגעת ויש רמות סוכר גבוהות לא נשלטות, ולכן הם רגישים יותר מאחרים למחלות הקשורות לחום כגון התייבשות. ואכן, כשחם יש יותר אשפוזים ואף יותר מקרי מוות של סוכרתיים.
למרות זאת, 20% מהנבדקים אמרו שהם לא ינקטו באמצעי זהירות עד שהטמפרטורות יטפסו למעל 38 מעלות. החוקרים מבהירים כי מחלות חום עלולות להתרחש גם בטמפרטורות נמוכות יותר, אם לוקחים בחשבון את "אינדקס החום"- שילוב של הטמפרטורה ושל הלחות, מושג שמחצית מהנבדקים כלל לא הכירו. כשהלחות גבוהה, נזקי החום יכולים להיווצר גם בטמפרטורות נמוכות יותר, בגלל שהלחות מאטה את התאדות הזיעה, הדרך של הגוף לקרר את עצמו.
החום גם עלול לפגוע בתרופות לטיפול בסוכרת ובאינסולין, שמעל טמפרטורה מסוימת יאבדו את יעילותן (מידע על אופן האחסון הדרוש נמצא בעלון לצרכן שמגיע באריזת התרופה). 73% מהנבדקים ידעו על השפעות החום על האינסולין, אבל רק 40% מהנבדקים ידעו שלחום יש השפעה כזו גם על התרופות לנטילה דרך הפה ועל הציוד המשמש למדידת הגלוקוז.
בקרב חלק מהנבדקים הייתה בעיה הפוכה- רבים העדיפו להשאיר בבית את הציוד לבדיקת גלוקוז והתרופות, מאשר לסכן אותם בחשיפה לחום. אבל המומחים מבהירים כי המצב בו החולים לא יכולים לבדוק את רמות הסוכר בדם כשהם אינם בבית, מסכן אותם.
איך נצמצם את הסיכון? שתו הרבה מאוד מים, הקפידו יותר על התזונה והימנעו במיוחד מיתר סוכרים. חשוב גם להרבות בבדיקת רמות הסוכר בדם. זכרו להקפיד על שמירת האינסולין מפני חום וחשיפה לשמש. במידה ויש קושי לשמור על האיזון - התייעצו עם הרופא.
The Endocrine Society's 92nd Annual Meeting in San Diego. June 19-2, 2010
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט