מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהסוכרת לא מאוזנת? קיצור קיבה עשוי לסייע

הסוכרת לא מאוזנת? קיצור קיבה עשוי לסייע

העדויות מתחזקות: מחקר מצא כי ניתוח בריאטרי יעיל להשגת שליטה ברמות הסוכר בדם ומפחית את התלות באינסולין בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2 בטווח הארוך


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר שנערך בקרב אנשים שמנים עם סוכרת סוג 2 שאינה מאוזנת מצא כי מתוך אלה שעברו ניתוח בריאטרי, אחד מתוך ארבעה הגיעו ליעד הנכסף באיזון המחלה - המוגלובין מסוכרר שאינו גבוה מ-6%, חמש שנים לאחר הניתוח. מתוך הסוכרתיים שקיבלו טיפול אינטנסיבי לסוכרת ללא ניתוח, רק אחד מ-20 הגיע לכזה איזון ברמות הסוכר בדם.

 

המחקר שנערך על ידי חוקרים ממרפאת קליבלנד באוהיו כלל 150 מטופלים עם סוכרת סוג 2 שאינה תחת שליטה (ההמוגלובין המסוכרר הממוצע – 9.2%) והשמנה (BMI בין 27 ל-43 יחידות). הגיל הממוצע של הנבדקים היה 49 והם חיו עם סוכרת בממוצע 8.4 שנים. 44% מתוכם נזקקו להזרקות אינסולין.

 

המטופלים חולקו לשלוש קבוצות שקיבלו טיפול שונה: טיפול רפואי אינטנסיבי שכלל תרופות ושינויים באורח החיים בלבד, ניתוח בריאטרי מסוג מעקף קיבה לצד טיפול רפואי אינטנסיבי או ניתוח בריאטרי מסוג שרוול קיבה לצד טיפול רפואי אינטנסיבי.

 

כל המטופלים פגשו את רופאיהם כל שלושה חודשים במשך השנתיים הראשונות וכל שישה חודשים במשך שלושת החודשים שאחריהם, כדי לבצע התאמות נדרשות בטיפולים הרפואיים האינטנסיביים במטרה להגיע למטרה של המוגלובין מסוכרר 6% ללא תופעות לוואי משמעותיות. סך הכל 134 מטופלים השלימו את המעקב. לא דווח על סיבוכים חמורים של הניתוחים, פרט למקרה אחד בו היה צורך בניתוח חוזר.

 

צניחה בהמוגלובין המסוכרר ובצורך באינסולין

 

ההמוגלובין המסוכרר החציוני בקרב המטופלים צנח בחמש שנות המחקר מ-9.3% ל-7.3% בקבוצת מעקף הקיבה ובקבוצת השרוול מ-9.5% ל-7.4%. זאת לעומת ירידה קלה בלבד - מ-8.8% ל-8.5%, בקבוצת הטיפול הרפואי האינטנסיבי. הירידה ברמות ההמוגלובין המסוכרר בעקבות הניתוח הייתה דומה במטופלים עם השמנה מתונה יחסית (BMI של 27 עד 34) ומטופלים עם BMI של 35 ומעלה.

 

בקרב הסוכרתיים שעברו ניתוח בריאטרי שיעור המטופלים שהגיעו ליעד של המוגלובין מסוכרר 6% או פחות לאחר חמש שנים היה גבוה הרבה יותר בהשוואה לסוכרתיים שקיבלו טיפול רפואי אינטנסיבי בלבד – 29% בקבוצת ניתוח המעקף הגיעו ליעד וכך גם 23% בקבוצת ניתוח השרוול, לעומת 5% בלבד קבוצת הטיפול האינטנסיבי.

 

נתון מרשים נוסף הוא שאחוז המטופלים שנזקקו לטיפול באינסולין צנח מ-47% ל-12% בקבוצת מעקף הקיבה ומ-45% ל-11% בקבוצת ניתוח השרוול, לעומת ירידה מ-53% ל-40% בלבד בסוכרתיים שנזקקו לטיפול באינסולין בקבוצת הטיפול האינטנסיבי.

 

שיפור גדול יותר בבריאות ובאיכות החיים

 

התוצאות היו משמעותיות יותר בקרב סוכרתיים שעברו ניתוח בריאטרי גם בירידה במשקל, שעמדה לאחר חמש שנים על 23% בקבוצת מעקף הקיבה, 19% בקבוצת ניתוח השרוול ו-5% בקבוצת הטיפול האינטנסיבי בלבד וכן בירידה ברמות הטריגליצרידים (שומנים בדם) שעמדה על 40% באלו שעברו ניתוח מעקף, 29% באלו שעברו ניתוח שרוול ו-8% באלו שקיבלו טיפול אינטנסיבי בלבד ובירידה ברמות הכולסטרול LDL שעמדה על 32% בקבוצת המעקף, 30% בקבוצת השרוול ו-7% בקבוצת הטיפול האינטנסיבי.

 

גם השיפור בבריאות הכללית ואיכות החיים עליו דיווחו המטופלים באמצעות מילוי סקר מפורט היה גבוה יותר בקרב אלו שעברו ניתוח בריאטרי: בסולם של 0 עד 100, הייתה עלייה ממוצעת של 17 נקודות באלה שעברו ניתוח מעקף, 16 נקודות באלה שעברו ניתוח שרוול ו-0.3 נקודות בלבד באלה שקיבלו רק טיפול אינטנסיבי.

 

המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine, מבוסס על מדגם קטן יחסית. כעת החוקרים מתכננים להרחיבו באמצעות יותר מטופלים ומעקב ארוך יותר – כדי לאושש את הממצאים ולבחון אם השליטה המשופרת ברמות הסוכר בדם קשורה לסיכון מופחת לסיבוכי מחלת הסוכרת, לרבות מחלות לב, עיניים וכליה.

 

מספר מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות כבר הראו כי ניתוח בריאטרי מעלה משמעותית את הסיכוי לאיזון ארוך טווח ברמות הסוכר בדם בקרב סוכרתיים. המחקרים מצביעים על שיעורי הצלחה (ערכי סוכר תקינים ללא שימוש בתרופות) של 70% ויותר בממוצע בחצי שנה הראשונה וכ-40% בממוצע הצלחה עד 5 שנים לאחר הניתוח. במחקר שממצאיו פורסמו ב-2014 בכתב העת היוקרתי Journal of the American Medical Association, שעקב במשך 15 שנים אחר סוכרתיים שעברו ניתוח בריאטרי, נמצא כי 15 שנים לאחר הניתוח 30.4% מהמנותחים היו בהפוגה.

 

השיפור באיזון הסוכרת לא מיוחס רק לירידה במשקל הנובעת מהניתוח. נראה שקיימים מנגנונים נוספים המובילים להטבה. חוקרים ממרפאת קליבלנד קליניק דיווחו בשנת 2013 בכתב העת Annals of Surgery כי קיצור או הצרה של הקיבה מובילים לחידוש בתפקוד תאי בטא בלבלב ובהפרשת האינסולין.

 

למרות יתרונותיו האפשריים, חשוב להבין כי ניתוח בריאטרי הוא כלי עזר, אך לא מטה קסמים. להצלחת הניתוח נדרשת השקעה מצד המטופל להקפדה על שינויים תזונתיים והתנהגותיים, וכמו כל ניתוח אחר - ניתוח בריאטרי כרוך בסיכונים, חלקם חמורים. לפני החלטה של מטופל לעבור את הניתוח, עליו לשקול את היתרונות מול החסרונות ולדעת מה צפוי לאחר ניתוח בריאטרי.

 

 

לקבוצת קיצורי קיבה בכמוני

 

N Engl J Med. 2017;376:641-651