מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הנחיות חדשות לשימוש באספירין
האיגוד הקרדיולוגי קבע הנחיות חדשות לשימוש באספירין שיהוו סטנדרט רפואי מקובל בישראל
האיגוד הקרדיולוגי קבע לראשונה הנחיות למתן טיפול באספירין למניעת מחלות לב. כך פרסם היום כתב הבריאות של עיתון "הארץ" דן אבן.
לפי הערכות, עשרות אלפי ישראלים בוגרים מטופלים באספירין למניעת מחלות לב. בשנים האחרונות התפרסמו עדויות סותרות לגבי יעילות הטיפול באספירין למניעת מחלות לב, לצד הסיכון לדימום באיברים פנימיים, בייחוד בקרב נשים. לאור חילוקי הדעות והמחקרים שהטילו ספק בחשיבות האספירין, החליטו באיגוד הקרדיולוגי לנסח הנחיות חדשות, שיהיו הסטנדרט הרפואי המקובל בארץ מעתה. ההמלצות צפויות לצמצם את השימוש בתרופה בישראל.
לפי ההנחיות אין להמליץ על מתן אספירין לכלל האוכלוסייה באופן שגרתי. בעת קביעת טיפול באספירין יש לנסות ולאמוד פרטנית את סיכוייו של כל מטופל לתחלואה במחלות לב וכלי דם, כנגד סכנות הדימום.
תחילה יש לקבוע את רמת הסיכון להתקף לב, בהתאם לגורמי הסיכון של המטופל, ביניהם: התקף לב קודם, עישון, שומנים בדם וסוכרת.
כשמדובר בחולה בסיכון גבוה לאירוע לב, קבוצה הכוללת את חולי הסוכרת הגברים מעל גיל 50 והנשים מעל גיל 60, הסובלים מגורם סיכון אחד נוסף לפחות, מומלץ על טיפול באספירין, וזאת כשלא קיים סיכון מוגבר לדימומים במערכת העיכול.
במטופלים בסיכון בינוני להתקף לב, הסובלים משני גורמי סיכון לפחות, ניתן לשקול מתן טיפול קבוע באספירין במקרים מסוימים, בייחוד כשהופיעה מחלת לב כרונית בקרוב משפחה בגיל צעיר, כשהמטופל אובחן בתסמונת מטבולית או סובל מטרשת עורקים. ההנחיות מורות על זהירות יתר בעיקר בקרב מטופלים אחרי גיל 80, אצלם הסיכון לדימום עולה. בנשים ההמלצה לשקול טיפול באספירין רק אחרי גיל 65, מחשש לדימומים.
למטופלים עם גורם סיכון אחד למחלות לב, למשל מעשנים (פחות מ-5 סיגריות ביום) או אנשים שסובלים מעודף משקל, לא מומלץ לתת אספירין למניעת מחלות לב, בייחוד כשמדובר בצעירים.
בנוסף, בעקבות מחקרים בתחום, הוחלט להסתפק במינון אספירין נמוך של 75-100 מ"ג ליום למניעת מחלות לב.
עריכה: אלה הר-נוי