לחץ דם
מנהלי קהילה
הנחיות חדשות למדידת לחץ דם ביתית של החברה האירופית ליל"ד
הנחיות חדשות למדידת לחץ דם ביתית של החברה האירופית ליל"ד
למדידה עצמית של לחץ הדם בבית קיימים יתרונות על פני המדידה במרפאה:
1. ניתן לחזור ולבצע מדידות רבות, במהלך ימים שונים ושעות שונות במהלך היממה, ולאורך זמן
2. המדידות נעשות בסביבתו הטבעית של האדם, מה שמונע את תופעת ה"חלוק הלבן"
3. נמצא כי מדידות לחץ דם בבית חוזות טוב יותר את הסיכון הקרדיווסקולרי ויכילות לגלות גם מקרים של יל"ד ממוסך (ערכים גבוהים בבית, אך תקינים בבדיקות במרפאה)
4. שיטה נוחה וזולה
5. משפרת את ההיענות ואיזון לחץ הדם.
מאידך בדר"כ לא נעשות מדידות לחץ ליליות וקשה יותר למצוא שינויים ותנודות בערכי לחץ הדם במהלך 24 שעות היממה, מה שניתן לאבחן בבדיקת הולטר ל"ד של 24 שעות.
מומלץ להשתמש במכשירים אוסצילומטריים אוטומטיים או חצי-אוטומטיים. לא מומלץ להשתמש במכשירים המודדים את לחץ הדם על האצבע או בשורש כף היד. מומלץ להשתמש במכשיר בעל זיכרון , השומר את המדידות, על מנת לדייק יותר בדיווח של לחץ הדם. חשוב ביותר להתאים את גודל השרוולית לעובי הזרוע, כדי שהמדידה תהיה מדוייקת. יש לבדוק דיוק המכשיר מעת לעת, על מנת לוודא דיוק המדידות שלו.
לשם הערכה ראשונית של לחץ הדם או השפעת הטיפול יש לבצע 2 מדידות בבוקר (לפני נטילת התרופות) ובערב במשך 3-7 ימים. אין צורך להפריז במדידות. יש לחשב ממוצע של מדידות לחץ הדם. ערכים ממוצעים מעל 135/85, נעשית אבחנה של יתר לחץ דם. ערכים תקינים נחשבים מתחת ל-130/80.
Parati G, Stergiou GS, Asmar R, et al. European Society of Hypertension Practice Guidelines for home blood pressure monitoring. J Hum Hypertens. 2010 Jun 3. [Epub ahead of print].
ואתר החברה הישראלית ליל"ד
http://www.ish.org.il/june2010.asp
עריכה : ד"ר נעמי לוין-יינה