השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הנחיות חדשות בנושא השמנת ילדים
"הארץ": תוכנית חדשה מחייבת את רופאי הילדים לבדוק את משקלם של הילדים כל שנתיים
איגוד רופאי הילדים ניסח הנחיות חדשות לטיפול בעודף משקל והשמנת ילדים ובני נוער, כך מפרסם היום עיתון "הארץ". ההמלצות מציבות לראשונה את רופא הילדים בחזית המאבק בהשמנה.
ההנחיות מחייבות את רופאי הילדים למדוד משקל וגובה לילדים כבר מגיל הגן, לפחות אחת לשנתיים. לפי מחקרים מהשנים האחרונות, רופאים, אחיות וגם הורים מתקשים באבחון משקל והשמנה בילדים, ומזהים בטביעת עין רק 20% מהילדים עם עודף משקל ו-50% מהילדים עם השמנה. רק מדידה מאפשרת זיהוי מדויק של התופעות הללו.
"חשוב שלא ייתנו לתינוק יותר מדי מזונות מוצקים, ירגילו אותו לשתיית מים במקום מיצים ממותקים, ויחשפו אותו לחפצים וגירויים שיגרמו לו לתנועה, במקום לאפשר לו לבהות בסרט מצויר בטלוויזיה", אמר ל"הארץ" מזכ"ל איגוד רופאי הילדים ויושב ראש הוועדה שניסחה את ההמלצות, פרופסור צחי גרוסמן.
ההמלצות החדשות קוראות למניעת ההשמנה אפילו בשלב העוברי, זאת כי הוכח שתזונה בהריון עשויה להשפיע בהמשך על התינוק.
לאחר איתור עודף משקל והשמנה, קוראות ההמלצות לרופאי הילדים להיות מעורבים יותר בטיפול בילד. כך לדוגמא, מומלץ לרופאי הילדים ליצור קשרים עם מתנ"סים קהילתיים כדי להפנות את הילדים לחוגים הנותנים להם מסגרות לפעילות גופנית.
הרופאים מתבקשים להתייחס לילדים עם סיפור משפחתי של סוכרת או אירועי לב בגיל צעיר בקרב קרובי משפחה. במקרים של השמנת יתר קיצונית מתבקש הרופא להפנות את הורי הילד לייעוץ לקראת ניתוח קיצור קיבה.
בהמלצות ניתנו דגשים להכוונת ילדים עם עודף משקל לביצוע פעילות גופנית קבועה. "ההמלצות לילדים אלה דומות להמלצות לכלל הילדים, לפחות 60 דקות של פעילות גופנית ליום כבר מגיל צעיר. יש להגביל את משך הישיבה של הילד מול הטלוויזיה והמחשב, לעודד הליכה ברגל במשימות קצרות - למשל למכולת או לדואר, ולהעדיף חוגי ספורט הנותנים לילד מסגרת פעילות קבועה. בילדים קטנים מומלץ ללכת לג'ימבורי ולגני שעשועים כדי לעודד את הילד לפעילות" ממליץ ד"ר גל דובנוב-רז מבית החולים ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא, שערך את ההנחיות.
בהנחיות הישראליות החדשות, בניגוד למקבילות באירופה וארה"ב, הוחלט לשים דגש על בריאותם הנפשית של הילדים. רופא הילדים מתבקש לבצע סריקה לאיתור תחלואה נפשית חריגה בילדים עם עודף משקל והשמנה, למשל סימני דיכאון, דכדוך או בידוד חברתי, במטרה להפנותו במקרה הצורך לטיפול מקצועי. בנוסף, על הרופא להיות ער להתפתחות סימנים להפרעות אכילה.
ההמלצות יוצגו היום בכנס "השמנה בישראל: ממניעה לטיפול" של איגודי רופאי הילדים והמשפחה ועמותת הדיאטנים הקליניים "עתיד", שייערך במכון וינגייט.
עריכה: אלה הר-נוי